Economic Local

Fermierii din Iași au depus sute de cereri unice în primele două săptămâni de la demararea campaniei APIA

Publicat: 13 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii din Iași au depus sute de cereri unice în primele două săptămâni de la demararea campaniei APIA
Fermierii din Iași s-au înscris la APIA

Fermierii din Iași au depus sute de cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În primele două săptămâni de la demararea campaniei de depunere a documentelor, agricultorii care exploatează 1.975 de hectare de teren agricol au înaintat 955 de cereri. Fermierii pot depune actele până pe 15 mai 2023, fără să fie penalizați

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată, sute de ieșeni s-au înscris în aplicația IPA Online. Potrivit specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), campania se derulează conform programărilor făcute cu fermierii din județul Iași. În această lună se așteaptă ca fermierii cu suprafețe mici de teren să se înregistreze la APIA, după ce sunt programați, în prealabil, pentru a depune documentele.

Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet, de exemplu, la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online pune la dispoziția fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii APIA, precum şi schiţa parcelelor agricole.

Fermierii din Iași au depus sute de cereri la APIA

Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi, referitoare la suprafață, cultură şi schiţă. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită instituției să transmită, la APIA, adeverințele privind utilizarea terenului, conform înscrierii.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data înaintării. Crescătorii de bovine pot solicita ajutorul de 100 de euro pe cap de animal.

În ce condiții pot primi banii fermierii ieșeni?

Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic, prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului. Fermierii care deţin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND, la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online. Fermierii din Iași vor primi subvențiile pentru anul de cerere 2023.

Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau prin e-mail, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. În anul precedent au fost depuse 17.000 de cereri pentru 280.000 de hectare.

Fermierii din Iași au depus sute de cereri unice și pentru măsurile de finanțare din sectorul zootehnic.

Adauga un comentariu