Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași, cu subvențiile în conturi înainte de Paște! Sumele, virate în conturile beneficiarilor
Fermierii din Iași, cu subvențiile în conturi înainte de Paște! Sumele, virate în conturile beneficiarilor

Fermierii din Iași, cu subvențiile în conturi înainte de Paște! Sumele, virate în conturile beneficiarilor

29 apr. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) virează subvențiile aferente anului 2023 în conturile fermierilor din Iași. Sumele reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii (ANT)

Fermierii din Iași primesc subvenții chiar înainte de Paște. APIA a virat, în conturile beneficiarilor, o parte din sumele care reprezintă ajutoarele naționale tranzitorii. Astfel, atât fermierii din sectorul vegetal, cât și cei din sectorul zootehnic primesc 2 milioane de euro, în total, în aceste zile. Deși efectuarea plăților a demarat în luna martie 2024, majoritatea fermierilor spun că încă nu au primit banii pentru anul de cerere 2023. Cuantumurile subvențiilor pentru beneficiari sunt apropiate de cele acordate în anul precedent. Astfel, ajutorul național tranzitoriu pentru culturi în teren arabil este de 11,9238 euro/ha. De asemenea, ajutorul național tranzitoriu pentru in sau cânepă pentru fibră ajunge la 20 de euro la hectar. Pentru tutun se acordă 5.254,6083 euro/ha. Chiar dacă suma este atractivă pentru cultivatorii de tutun, numărul beneficiarilor a scăzut în ultimii ani, inclusiv în Iași.

Fermierii din Iași primesc subvenții de la APIA în această perioadă

Ieșenii care cultivă hamei primesc 311,7692 euro/ha, iar cei care au terenuri cu sfeclă de zahăr – 180,6441 euro/ha pentru anul de cerere 2023. Pentru sectorul carne-bovine, APIA plătește 75,5002 euro pe cap de bovină și 24,5133 euro/tona de lapte. Fermierii din Iași pot primi banii în conturi în termen de minimum 3 și maximum 7 zile de la autorizarea cererii de plată.

Astfel, după emiterea deciziei de către Agențiile APIA din toată țara, aceasta este introdusă în sistemul de contabilitate, pentru a se face plata, iar banii să intre în contul fermierului. Toate plățile către beneficiari se fac după ce au fost emise deciziile de plată, în ordinea emiterii documentelor, nu în ordine alfabetică, pe județe sau în funcție de banca unde are beneficiarul.

Câți ieșeni s-au înscris în aplicația IPA online?

Fermierii din Iași au depus, până în prezent, peste 5.000 de cereri la APIA, în campania derulată până la 7 iunie 2024. În următoarele două săptămâni, sunt programați în jur de 4.000 de fermieri să depună documentele. Agricultorii și crescătorii de animale pot înainta cererea de plată prin accesarea aplicației IPA-Online, din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie). Sunt așteptați 17.000 de fermieri să depună documentele pentru obținerea subvențiilor pentru anul de cerere 2024. Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa responsabilului APIA, în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic, iar ulterior va trimite cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA-Online.

Se va completa o singură cerere de plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată. Astfel, fermierii care vor subvenții de la APIA pentru anul de cerere 2024 mai pot depune cererile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *