Prima pagină » Economic Local » Fermierii din Iași sunt pe muchie de cuțit după ce s-a instalat seceta. Nemulțumiți de măsurile luate de Ministerul Agriculturii, aceștia vor să protesteze. „Dacă nu se ajunge la nicio înțelegere, ieșim în stradă”
Fermierii din Iași sunt pe muchie de cuțit după ce s-a instalat seceta. Nemulțumiți de măsurile luate de Ministerul Agriculturii, aceștia vor să protesteze. „Dacă nu se ajunge la nicio înțelegere, ieșim în stradă”

Fermierii din Iași sunt pe muchie de cuțit după ce s-a instalat seceta. Nemulțumiți de măsurile luate de Ministerul Agriculturii, aceștia vor să protesteze. „Dacă nu se ajunge la nicio înțelegere, ieșim în stradă”

16 iun. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

S-a instalat seceta și anul acesta, iar fermierii din Iași se tem că vor falimenta, după ce anul 2022 a fost dezastruos și nu au primit banii promiși de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Agricultorii vor să protesteze din nou, în număr mai mare față de precedenta manifestare, din aprilie 2023. Fermierii cer ca despăgubirile de secetă să fie acordate cât mai repede, iar ministrul să rezolve problemele cu care se confruntă din cauza războiului din Ucraina și a secetei

Fermierii din Iași vor să protesteze din nou și spun că noul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ar trebui să rezolve problemele.

„Sunt fermieri care nu au spus nimic până acum, dar așteaptă și cu siguranță vor izbucni și aceștia. Noi încă nu luăm o decizie la nivelul alianței până nu discutăm cu toții, pentru că prin unitate o să reușim să ne facem auziți și o să primim ceea ce merită fiecare agricultor român. Dacă nu se ajunge la nicio înțelegere și nu vedem nicio deschidere din partea Ministerului Agriculturii cu privire la problemele fermierilor, vor fi proteste. Vom vedea când le vom organiza pentru că în această perioadă începe și campania de recoltare.

Protestul următor va fi mai mare față de cel din aprilie. Fermierii români nu cerșesc, ci își doresc o politică agrară pe termen lung. Seceta de acum, care afectează 30 la sută din producțiile agricole pe zona Moldovei, vine ca un bumerang după seceta de anul trecut. Noi speram că ministrul Agriculturii vira banii în conturi, cei 1.000 de lei la hectar, o sumă derizorie vizavi de pierderile suferite de fermieri, până la finalul lunii mai 2023.

Acest lucru nu s-a întâmplat! Fermierii au dat dovadă de bun simț și profesionalism și au continuat anul agricol. Va veni perioada când fermierii vor fi nevoiți să plătească obligațiile și nu vor avea bani în conturi. De ce nu se dorește ca fermierii să continue să facă ceea ce știu mai bine nu știm nici noi”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.

Sute de fermieri au protestat în luna aprilie 2023.

Seceta s-a instalat deja, iar fermierii din Iași se tem că vor închide afacerile

Aceștia spun că banii pe care ar trebui să-i primească sunt foarte puțini, comparativ cu pierderile fermierilor.

„Suma de 355 de lei este pentru procent de daună de 100 la sută. Dacă ai 90 la sută calamitat, cu formula de calcul a Ministerului primești jumătate din sumă. Eu sunt în sudul județului Iași, la limita cu județul Vaslui, am fost grav afectat de seceta de anul trecut. Mulți dintre colegii mei se gândesc dacă să mai depună sau nu. Depui pentru câteva mii de lei și nu se merită. E o bătaie de joc! Ei au nevoie de bani ieri, nu peste o lună, două. Deja s-a instalat seceta. Colegii fermieri au crăpături mari în sol, porumbul se usucă. Dacă nu plouă și weekendul acesta, chiar sunt probleme.

Cele mai afectate de secetă vor fi din nou culturile de primăvară. Noi avem nevoie de managementul riscului, nu neapărat de despăgubiri. Nu e la îndemâna oricui să investești bani într-o afacere în agricultură și în condițiile actuale să stai la mila cerului. Trebuie investiții serioase, în zone în care irigația e vis. Ne-ar conveni să fie un produs RCA, mutual. Să plătim o taxă și când e un astfel de moment să primim banii. Un instrument de asigurare a riscului este obligatoriu necesar. Mulți fermieri sunt aproape de faliment și nu sunt doar vorbe. Situația este extrem de gravă. Acum nu ne mai gândim la profit, ci la supraviețuire.

Cumperi îngrășăminte la 5.000 de lei tona, rapița o vinzi cu 1.800 de lei tona. Din cele 3 tone, dacă ai producție, trebuie să plătești totul, respectiv inputuri, arendă, tot ce ai investit în hectar. E un an foarte dificil și asta se va vedea în piață. Momentan, producțiile aduse din zona de război au fost vândute la prețuri iluzorii. Asta ne-a afectat și pe noi. Nu poți să vinzi sub costul de producție, pentru că altfel închizi tot și pleci”, susține Cezar Musteață, fermier din Iași.

Ion Notingar: „De ce se acceptă să se introducă în țară, fără nicio verificare, produse finite, ca zahăr, făină, ulei?”

Cele două mari probleme cu care se confruntă fermierii din Iași sunt seceta și tranzitul cerealelor din Ucraina.

„S-a stopat tranzitul cerealelor din Ucraina până la 15 septembrie 2023. Sperăm să fie de bun augur numirea noului ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care să prelungească interzicerea tranzitului de cereale și produselor agricole până la finalul acestui an. Dar nu se pune problema de ce se acceptă să se introducă în țară, fără nicio verificare, produse finite, ca zahăr, făină, ulei? Se preconizează că Ucraina va avea producție mare, va face export prin România de 28 de milioane de tone.

Mai venim și cu producția noastră. Capacitatea portului nu este atât de mare, astfel că se blochează piața. Prețurile vor fi mici din cauza traderilor care dau prețuri foarte mici. Statul ar trebui să intervină! Dacă mai are nevoie de noi. Dacă nu, să ne spună să ne oprim, să facem altceva. Afacerea nu este doar a fermierului român, pentru că producem pentru poporul român, nu doar pentru noi.

Agricultura ar trebui să reprezinte un subiect de siguranță națională. Noi asigurăm necesarul pentru români, dar importăm tot mai mult. În momentul acesta, dacă capitalizezi fermierii, ai stabilitate, dacă nu, închidem totul și vor cumpăra străinii terenurile agricole”, mai spune Ion Notingar, fermier din Iași.

Agricultorii susțin că în supermarketurile din Iași au ajuns produse ucrainene vândute sub marcă românească. Astfel, fermierii din Iași sunt pe muchie de cuțit după ce s-a instalat seceta anul acesta și se tem că vor închide fermele.

Comentarii
  • Un bun fermier va avea in agenda si irigarea suprafetelor agricole. Nu se asteapta doar ploaie pentru profit.

  • APROPO CU INPORTU DIN UCRAINA SI IN ZIUA DE AZI SE ADUCE CERIALE DIN UCRAINA TAMTARI SE LAUDA CU DUBLAREA PROFITULUI MERGETI IN VAMI SI SINT MI DE CAMIOANE CUI SA SPUI CA NU TE BAGA NIMENI IN SEAMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`