Economic Local

Fermierii ieșeni au cerut subvenții pentru 3.272 de hectare de teren în campania derulată de APIA

Publicat: 11 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii ieșeni au cerut subvenții pentru 3.272 de hectare de teren în campania derulată de APIA
Fermierii ieșeni nu trebuie să se mai prezinte la sediul APIA pentru a obține subvenții

Fermierii ieșeni au solicitat de la APIA subvenții pentru 3.272 de hectare exploatate în județ. Săptămânal se autorizează sute de cereri ale agricultorilor care vor să obțină banii în campania derulată în acest an, care se va încheia la 15 mai 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a primit de la fermierii ieșeni 1.482 de cereri pentru 3.272 de hectare exploatate de agricultori. Fermierii nu trebuie să se deplaseze la sediul APIA Iași pentru a depune cererile unice de plată, cum se întâmpla în anii precedenți. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată, descărcată din aplicația IPA online, la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Agricultorii din Iași transmit declarațiile privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată, 2022, prin mijloace electronice prin care certifică faptul că au întocmit, completat și actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora. Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de către funcționarul APIA. Potrivit specialiștilor, în această perioadă, fermierii mici depun cererile la APIA. În anul 2021 au depus cererile 17.000 de fermieri din Iași.

Fermierii ieșeni care vor subvenții trebuie să își asume responsabilitatea pentru cererile depuse

Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz. Ieșenii care dețin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) și la medicul veterinar concesionar. Aceștia trebuie să se adreseze centrului APIA pentru a completa declarația sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA online.

Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior. În acest fel, se reduce timpul de completare al cererii, iar probabilitatea de a introduce date greșită este mai mică. Începând cu anul 2022, fermierii din Iași pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau email, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic.

Crescătorii de bovine primesc subvențiile

APIA efectuează în această perioadă și plățile aferente anului de cerere 2021. Până în prezent au fost plătite 50 de milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în conturile ieșenilor care exploatează terenuri agricole. În Iași sunt exploatate 280.000 de hectare, iar pentru fiecare hectar s-au plătit aproape 100 de euro. De asemenea, crescătorii de bovine vor primi subvențiile. APIA va demara plățile către crescătorii de bovine din Iași care au solicitat ajutorul național tranzitoriu.

Crescătorii de bovine din Iași trebuie să aibă minimum 3 capete în fermă pentru a primi ajutorul național tranzitoriu. În această perioadă se stabilesc cuantumurile pentru fiecare schemă în parte. Suma aprobată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) la nivel național este de 1,1 miliarde de lei. Fermierii ieșeni care au depus cererile în anul 2021, vor avea banii în conturi până la finalul lunii iunie 2022.

Adauga un comentariu