Marţi, 23 mai 2023, fermierii din România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria vor protesta la Bruxelles, Belgia, între orele 11.00 – 13.00. Aceştia sunt nemulţumiţi în continuare de sprijinul infim pe care-l primesc în contextul crizei create de grânele din Ucraina.
Fermierii primesc un sprijin de 0,04 lei per kg. Redam în cele ce urmează stocurile de grâu din România pentru care sunt alocate cele 20 de milioane lei ca ajutor.
Vă aducem aminte că fermierii au mai organizat acțiuni de protest, însă fără a primi o soluție clară în rezolvarea problemelor.
Proteste ale fermierilor din România
În urma nemulțumirilor exprimate de mai multe state membre, Comisia Europeană a anunțat că va pregăti un al doilea pachet de despăgubiri pentru fermierii europeni afectați de importul de produse agricole din Ucraina. Fermierii au organizat proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar românesc, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
„Suntem aici nu împotriva ucrainenilor sau a fermierilor ucraineni, ci pentru a ne apăra interesele, afacerile. Fermierii ucraineni sunt colegii noştri şi nu avem nimic cu dumnealor. Suntem aici pentru separarea produselor agricole în vămile româneşti, asigurarea trasabilităţii importurilor, activarea de urgenţă a măsurilor de salvgardare, reactivarea taxelor vamale, calcularea riguroasă a pagubelor suferite de fermierii români şi suspendarea concesiilor vamale pentru produsele din Ucraina”, a declarat, în timpul protestului, preşedintele Asociaţiei fermierilor.
În timpul acţiunii, producătorii agricoli au purtat pancarte cu mesaje de genul „Voi greşiţi, noi plătim”, „Nu vă bateţi joc de agricultorii români”, „Guvernanţi, nu uitaţi, pe fermieri îi îngenunchiaţi”, la protest participând atât agricultori, cât şi proprietari de afaceri în domeniu, primari, foşti parlamentari şi membri ai unor partide.
„Noi azi suntem prezenţi aici în calitate de fermieri. Protestul nostru are oglindă la nivel naţional. Nu e nimic politic. Cu ce ne-a ajutat până acum politica? Stăm cu miile de tone de grâu în magazii şi nu avem cui să-l vindem. Portul este blocat, autostrada e blocată de mii de tiruri cu numere de Ucraina. Nu avem nimic cu ucraineni, dar nu ne omorâţi pe noi ca să-i ajutăm pe alţii”, a declarat, pentru Agerpres, Liliana Marinescu, vicepreşedinte al Organizaţiei Femeilor Antreprenor a Uniunii Generale a Industriaşilor din România.
La acţiune au participat şi apicultori.
„Procesatorii români au preferat să cumpere miere din Ucraina la 6-7 lei, în condiţiile în care costul de producţie e de peste 12, 13 lei. Nu putem vinde atât de ieftin. Noi suntem obligaţi să asigurăm trasabilitatea produsului, dar cea care vine din import nu ştim de unde vine, cum au fost trataţi stupii. (…) Reprezentanţii Ministerului Agriculturii ar trebui să acorde un sprijin pe familia de albine aşa cum au şi crescătorii de animale sau fermierii pe animal sau pe suprafeţele de hectar”, a precizat Cătălin Balaban, apicultor participant la protest.