Local

Filialele USR și PLUS refuză să își respecte promisiunile făcute ieșenilor

Publicat: 15 mart. 2021
Conducerea PNL Iași constată cu tristețe și revoltă eșecul încercărilor de negociere cu alianța USR-PLUS în vederea constituirii unui program de guvernare locală în beneficiul cetățenilor Municipiului Iași

Conducerea PNL Iași constată cu tristețe și revoltă eșecul încercărilor de negociere cu alianța USR-PLUS în vederea constituirii unui program de guvernare locală în beneficiul cetățenilor Municipiului Iași. Acest eșec este rezultatul exclusiv al acțiunilor „pe persoană fizică” ale președinților filialelor celor două partide, doamnele parlamentar Cosette Chichirău și Monica Berescu. Aceste acțiuni au fost ipocrite și motivate doar de interese politicianiste, egoiste și meschine.

Concret, în ciuda faptului că cele două doamne parlamentar au anunțat public că vor participa astăzi, 15 martie, la sediul Primăriei Municipiului Iași, la negocieri cu comisia desemnată de PNL Iași pentru întocmirea unei liste comune de proiecte pentru Iași și desemnarea unor reprezentanți în conducerea executivului municipalității, acestea au părăsit locul întâlnirii în doar cinci minute, motivând în mod ipocrit absența președintelui Consiliului Județean și al PNL Iași, Costel Alexe.

Astfel, reaua voință este dovedită elocvent de cel puțin două aspecte evidente

Mai întâi, refuzul irațional de a discuta cu reprezentantul desemnat al PNL, Marius Dangă, în condițiile în care acesta fusese împuternicit să discute atât în numele conducerii Consiliului Județean, cât și al filialei județene a PNL. În paranteză fie spus, felul jignitor în care doamnele deputat s-au adresat acestuia este absolut incalificabil din punct de vedere etic și intolerabil din punct de vedere al jocului democratic.

În al doilea rând, la doar câteva minute după întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Iași, conducerea USR-PLUS Iași a și remis presei un comunicat în care încerca să justifice refuzul de a negocia, ceea ce demonstrează în mod evident premeditarea și ipocrizia cu care au mimat intenția de a dialoga și colabora.

Mai mult, consilieri USR și PLUS, veniți cu bună credință la Palatul Roznovanu pentru a asista sau chiar participa la discuțiile cu comisia de negociere desemnată de PNL Iași au fost trimiși acasă de către doamnele președinte Cosette Chichirău și Monica Berescu. În opinia conducerii PNL Iași, acesta este un comportament abuziv, discreționar, „pe persoană fizică”, profund jignitor față de aleșii locali ai celor două partide, în condițiile în care aceștia reprezintă voința electoratului din Municipiul Iași în ceea ce privește Consiliul Local, iar nu doamnele parlamentar.

Absurdă este și invocarea de către doamnele președinte ale alianței USR-PLUS ca temă a negocierilor a unor proiecte pentru Pașcani și Hârlău, în condițiile în care alianța USR-PLUS nu are reprezentanți în consiliile locale ale celor două localități, iar tema propusă și agreată, cel puțin declarativ, pentru discuții viza Municipiul Iași.

La toate acestea se adaugă declarațiile celor două doamne parlamentar în ceea ce privește proiectele propuse și prezentate de conducerea PNL Iași. În opinia conducerii PNL Iași, minimalizarea, bagatelizarea, chiar batjocorirea unor proiecte cu beneficii evidente pentru locuitorii întregii regiuni este o dovadă de lipsă de seriozitate și iresponsabilitate față de nevoile alegătorilor.

„Am lansat invitația la dialog și colaborare cu toată buna credință, am alcătuit o comisie de negociere formată din profesioniști și aleși locali, am propus termene clare și modalități transparente pentru desfășurarea negocierilor, am făcut concesii și am acceptat amânări, pe scurt, am făcut tot ceea ce era politic normal și omenește posibil pentru a crea o «echipă pentru proiectele Iașului». În schimb, am primit un spectacol ieftin de ipocrizie și rea voință, mimarea ieftină a unor «negocieri» cu final cunoscut, lipsă de respect și chiar jigniri. Ca primar și ca om politic, aș putea accepta toate acestea, dar nu voi tolera niciodată desconsiderarea, chiar disprețul față de proiectele propuse în beneficiul cetățenilor Municipiului, Zonei Metropolitane și Județului Iași, chiar ai Regiunii de Nord-Est.

Pentru toți acești cetățeni care au așteptări legitime de la noi suntem dispuși să discutăm și să colaborăm cu orice partid care înțelege un lucru de bun simț: nu persoanele contează, așa cum cred doamnele Chichirău și Berescu, ci proiectele și nevoile cetățenilor. În 2012, un slogan cu care au și fost câștigate alegerile locale în municipiul Iași spunea că „USL iubește Iașul”. La felul în care se comportă unii lideri politici, mi-e teamă că vom ajunge în curând să constatăm că «USR urăște Iașul»… Iată de ce, din respect față de alegătorii USR și PLUS, voi accepta să discut despre proiectele propuse de alianță, dar aceasta numai în prezența unor lideri responsabili ai acesteia, adică a domnilor președinți Dan Barna și Dacian Cioloș”, a declarat președintele filialei PNL Iași, primarul Mihai Chirica.

Alianța USR-PLUS nu ține de dorința de „a sta la o șuetă” cu doamnele Chichirău și Berescu

Acesta subliniază că motivul pentru care au fost făcute eforturi și chiar concesii în demersurile de negociere cu alianța USR-PLUS nu ține de dorința de „a sta la o șuetă” cu doamnele Chichirău și Berescu, ci lista de proiecte pe termen scurt, mediu și lung propuse pentru a fi asumate de o eventuală guvernare locală PNL-USR-PLUS:

1. Proiecte pe termen scurt

1.1. Centura verde a Municipiului Iași: pădure urbană în zona Șes Bahlui

1.2. Extinderea transportului ecologic (electric) spre zonele Tomești, Holboca, Valea Lupului și promovarea transportului alternativ

1.3. 100 km de piste de biciclete în Municipiul Iași

1.4. Banda unică pentru transportul în comun

1.5. Programul „Adoptă un copac”: acțiune de plantare de arbori în Municipiul Iași, cu implicarea cetățenilor

1.6. Extinderea Pietonalului Ștefan cel Mare, conform avizului Poliției Rutiere, și transformarea în zonă de promenadă și de promovare a produselor și serviciilor locale

1.7. „Primărie fără hârtie”: digitalizarea serviciilor publice ale municipalității, introducerea semnăturii electronice pentru toți angajații și elaborarea de documente în format electronic

1.8. Brandul Iașului: integrarea serviciilor turistice sub umbrela Destination Iași, extinderea serviciilor turistice în Zona Metropolitană Iași și realizarea unui noi brand pentru Iași

1.9. Modernizarea tuturor locurilor de joacă și crearea de noi terenuri de sport în Municipiul Iași

2. Proiecte pe termen mediu (2024)

2.1. Centrul Regional pentru Tineret „Regina Maria”

2.2. Parc tehnologic și industrial pentru industrii creativ-inovative

2.3. Extinderea rețelei școlare: 4 noi creșe (600 locuri), noi corpuri de școală pentru învățământul gimnazial (1.000 locuri), noi grădinițe (1.000 locuri)

2.4. Reabilitarea Școlii Normale „Vasile Lupu”

2.5. Parcări verzi subterane

2.6. Albia verde a Iașului și pasarele suspendate în Podu Roș

2.7. 5 noi săli de sport pentru școli (Titu Maiorescu, Ion Creangă, Nicolae Iorga, George Coșbuc, Alexandru Vlahuță)

3. Proiecte pe termen lung

3.1. Spitalul Regional de Urgențe

3.2. Autostrada Unirii A8

3.3. iBrains

3.4. Centrul de Inteligență Artificială

3.5. Stadion Regional

3.6. Șoseaua de centură a Iașului





Comentarii
 • Puradeii lui Chirica nu au mai „cumparat” nicio vila anul asta, iar mafia imobiliara moare de foame de la alegeri, de asta e nervos agariciul-sef…
  Se apropie o uniune mafiota PNL-PSD sub conducerea lui Chichirica, Alexe, Laicu, Popa si Habarnagiu, ca USRPlus nu pune botul sa garanteze golaniile traseistului din fruntea primariei!

 • Am votat cu usr-plus, dar a fost o greseala enorma. Pe viitor, foarte multi votanti usr-isti vor vota alte partide, dar sub nici o forma usr-ul iesean condus de 2 maimute care mananca seminte pe marginea santului!

 • Daca vreau panarama nu ma duc la circ, ci ma uit la astea de la usr+
  Eu am votat ca un monarhist cu pntcd, de astia nu auziti nimic rau

 • Foarte bine au făcut doamnele că au plecat. Alexe conform cerințelor Usr-plus, trebuia să fie prezent la discuții dar el ca să nu răspundă la eventualele înțelegeri între PNL și USR+, a plecat la București. El e șeful cel Mare, nu discuta cu femeile.

 • Cum paulul meu sa impuna usr+ conditii catre pnl ? Vedeti scorul electoral .
  Daca nu ar fi obsesia antipsd a lui iohanis, ar face alianta pnl psd si am trai linistiti.
  Ar disparea leprele astea neomarxiste.
  Ar fi si chirica legitim.

 • Nu au cum sa se inteleaga,CHIRICA INIMA ZBURDALNICA ESTE psd ciuma rosieiar COSTEL tabla ondulata ar trebui sa faca un pas inapoi,cele doua doamne chiar sunt faine .

 • Cum sa negociezi cu 2 oameni cu probleme penale, Chirica si Alexe? Astia se gandesc doar la ce le iese lor, nu-i intereseaza interesele iesenilor. Unul a si chiulit (Alexe), iar celalalt ticalos nici nu vrea de faot alianta cu USR, ci cu amicii lui din PSD, alaturi de care a ciordit in ultimii ani.
  PNL nu are oameni cinstiti care sa mearga la negocieri?

 • Băi anonimule, doamnele tale faine sunt niște țațe de mahala sau pirande din cartierul cu palate din Ciurea sau Grajduri. Oricum, aceste pirande analfafabete funcțional, la fel ca și șoșoaca, nu aduc decât nenorocire asupra Iașului și întregii Moldove.

 • +culmea ca după circul asta cele doua gheișelor neprihănite sa cedeze lamentabil. E cel mai probabil,ciolanul și iar ciolanul. Iar votanții ,kakat.

 • Cele două closete +barno-coloșiste o fi cerut ceva tablă de la rîtul kostel—iar el sa cărat la bețivul korbanul meu 0 și la cococeni să ducă vestea—-și să mai primească vre-o sponsorizare-ciordeală) sub acoperire——

Adauga un comentariu