Titlurile zilei

Firmele de vidanjare deversează ilegal fecale și substanțe periculoase în rețeaua publică de canalizare a Iașului. Privații nu au contracte cu ApaVital

Publicat: 04 iun. 2020
Firmele de vidanjare private sunt verificate de ApaVital pentru a nu face deversări necontrolate în rețeaua publică de canalizare din Zona Metropolitană Iași
Firmele de vidanjare care nu sunt autorizate de ApaVital deversează ilegal în rețeaua de canalizare din Zona Metropolitană Iași

Firmele private de vidanjare fac probleme din ce în ce mai serioase în Zona Metropolitană Iași. Fără să dețină contracte legale cu ApaVital Iași pentru prestarea serviciilor, numeroși vidanjori privați profită de numărul mare de solicitări făcute de ieșenii care locuiesc în Zona Metropolitană și deversează încărcăturile în rețeaua publică de canalizare. Veniți chiar din județele învecinate precum Bacău sau Neamț, vidanjorii pot prelua ape din zone de carantină cu COVID-19 sau contaminate cu acest virus, neputând fi controlate de ApaVital SA prin determinări de laborator

Firmele care oferă servicii de vidanjare pun în pericol sănătatea locuitorilor din Zona Metropolitană Iași. Sistemul de canalizare a municipiului Iași are ca finalitate, după colectarea apelor uzate menajere și pluviale, o epurare a acestora, asigurându-se în final deversarea în râuri a unei ape curate care nu ar trebui să afecteze mediul înconjurător.

Pentru aceasta, sistemul de colectare și epurare operat de ApaVital trebuie să fie organizat în așa fel încât să fie eliminate riscurile de deversări, fără niciun control, a unui vidanj cu încărcare neidentificată și care poate pune în pericol sănătatea cetățenilor.
Pentru a nu se ajunge în situații neplăcute, ApaVital Iași a semnat o serie de contracte prin care activitatea de vidanjare  poate fi prestată și de alte societăți, dar cu condiția ca vidanjul colectat de acestea să nu fie deversat oriunde în rețea, ci doar prin intermediul unei stații complet automatizate, amplasată la stația de epurare Dancu. Un număr de 11 societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale desfășoară astfel acest tip de activitate în județul Iași.

„Din păcate, pe lângă aceste societăți există și prestatori a căror principală țintă este doar acumularea de câștiguri cu orice preț, fără a mai ține seama și de mediul înconjurător, prestatori pentru care afectarea sistemului public și a mediului trece în alt plan, mai puțin important. Astfel au fost depistați prestatori care funcționează ilegal, fără contracte, și care deversează vidanjul pe sol, alții în sistemul de canalizare, dar în puncte în care ori poluează aerul în zone de locuințe ori blochează sistemul, producând refulări în spațiul public sau privat, sau alții care chiar prin cantitate ajung să afecteze ciclurile biologice din stația de epurare”, au explicat oficialii ApaVital Iași.

Substanțele sunt deversate ilegal în canalizarea publică din Zona Metropolitană Iași

Pentru a limita acest tip de activități ilegale și dăunătoare mediului din Iași, echipele ApaVital desfășoară activități de depistare a celor care în mod clandestin efectuează aceste deversări. Constatările sunt aduse la cunoștință Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași, Agenției Naționale Apele Române, Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Direcției de Sănătate Publică, dar și către alte instituții în vederea interzicerii activității.

În ultimele luni, la nivelul Iașului au fost depistate realizând activități ilegale vidanjele cu numerele de înm atriculare IS 14 RJA, IS 17 RJA, IS 84 MIL, IS 37 APA, IS 13 LYZ, IS 50 RAJ, IS 17 VDJ. Acestea sunt numai o parte din cele identificate deversând în incinte îngrădite din zona Ciurea, Trei Fântâni, Valea Lupului, Bârnova, Miroslava și Aroneanu din Zona Metropolitană Iași.

„Întâmpinăm probleme majore în această perioadă cu deversările de ape uzate cu specific fecaloid menajer, preluate prin vidanjare de persoane fizice și juridice neautorizate, prin faptul că pot prelua aceste ape din zone de carantină cu COVID-19 sau contaminate cu acest virus, neputând fi controlate de ApaVital SA prin determinări de laborator. Apelând la firmele care oferă legal activități de vidanjare, acestea fiind ori purtătoare ale elementelor de identitate ApaVital sau cele care dețin autocolante albastre, de formă rotundă și de culoare albastră cu sigla ApaVital, contribuiți la protejarea mediului înconjurător, combaterea evaziunii fiscale și descurajarea pirateriei din acest domeniu”, au mai explicat reprezentanții ApaVital Iași.

Comentarii
 • Abia acum s a aflat? Vai vai! Nu mai dau particularii spaga? Da pana acum unde au deversat mai marele Salubri si marea primaria Iasi! Hai cu spaga! Constructii alandala dupa mita babana! Gunoaie! Aceste gunoaie unde le deversam!?Bzi limbist!

 • Pentru cine nu stie ApaVital are cel mai mare pret din țara la statia de epurare ptr a deversa la ei(45 lei mc fara tva)..comparativ cu alte orase 5-10 lei mc…Deci ca sa deversezi o masina de 10 mc la ApaVital te costa 500-600 de lei….cea mai mare hotie o face ApaVital..de pe vremea lui Nechita…si daca chemi masina de la ei..nu de la privat..ei se duc si deverseaza tot la primul canal pe strada ca doar e a lor si nu le zice nimeni nimik…pe ei garda de mediu se face ca nu-i vede…

 • Da’ unu bolnav de covid care se caca si are racord la canalizare, ala nu infecteaza sistemul ? Numai vidanja „ilegala” o infecteaza cu covid ? Spitalele covid se caca in punguta ???

 • Vidanje din aste mai fac deversari si prin spatele Winmentor din Dacia si putem pune fotografii facute cu telefonul mobil cum o vindanja din astea isi deversa intr-un canal stradal continutul.

 • Dacă nu ar fi acești particulari zona metropolitană ar fi într-un mare RAHAT. APAVITAL nu vrea să scape din mâna sa această activitate și pune piedici în autorizare. Ca să nu mai vorbim de tarife.

 • PAI APA DE LA ROBINET: AM AJUNS DE CATEVA ORI LA SPITAL CU TOXI-INFECTIE SI AM DAT VINA PE ALIMENTE PROASPETE-GATITE BINE DAR CRED CA E APA… APA E INFECTA. ACUM O FIERB, TOT INFECTA, MIROASE A RAHAT, PROBABIL ARE RAHAT IN EA SI E PREA DULCE – PROBABIL NITRATI SI NITRITI CU DETERGENTI… + E-COLI SI ALTE BACTERII UNELE REZISTENT SI LA PUNCTUL DE FIERBERE A APEI PANA LA 120 DE GRADE.

  ACUM INTELEG DE CE! MULTUMESC BZI!

 • apa cred ca intr-adevar are fecale in ea si unele bacterii rezista si dupa fierbere, problema e cu apele minerale – aceeasi situatie, multe rauri poluate ilegal, cumparam apa scumpa cu gust dulce ce rahatel… asta-i Romania

 • Firma de constructii MBit din iasi care si-a facut depozit pe un teren luat cu forta de la un batran din str Albinet intersectie cu Brandusa ( poate vede si dl Primar sa le verifice actele de proprietate ) detin masini de vidanjare si tot ce au de deversat aleg canalul din aceasta intersectie Rosetti, Albinet cu Brandusa , fac asta zilnic fara sa le trebuiasca vreun aviz . Verificati

 • Ziaristi BZI!
  LUATI SI FILMATI SI CUM IN FIECARE ZI MINIM 4-5 VIDANJE ALE APAVITAL, NU PRIVATE ,DESCARCA MASINILE DIRECT IN BAHLUI IN ZONA METALURGIE, IMEDIAT DUPA BLOCURILE ANL UNDE SE VARSA RAUL CIRIC IN BAHLUI.
  Blocheaza o banda de circulatie fix inainte de curba unde e fosta fabrica de spirt si deverseaza printr-un canal direct in Bahlui.
  Asta nu vedeti ,desi masinile voastre trec des prin zona.
  Din acel punct si pana la statia de epurare Dancu mai sunt aprox. 500m. Dar nu se duc acolo.

Adauga un comentariu