Prima pagină » Titlurile zilei » Firmele din domeniul jocurilor de noroc fac orice pentru a-și păstra clienții! Dr. Ovidiu Alexinschi: „Nu respectă nici dreptul acestor persoane de a se retrage”

Firmele din domeniul jocurilor de noroc fac orice pentru a-și păstra clienții! Dr. Ovidiu Alexinschi: „Nu respectă nici dreptul acestor persoane de a se retrage”

04 apr. 2023, 02:00, 5 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Firmele din domeniul jocurilor de noroc se dedau la tot felul de practici pentru a-și păstra clienții. Astfel, deși unele persoane decid să renunțe să mai joace online și își șterg toate aplicațiile și conturile, firmele profită de bazele de date foarte bine puse la punct și îi contactează periodic pe foștii jucători în speranța că îi vor face să revină la viciul jocurilor de noroc

Dacă persoanele mai în vârstă se orientează mai cu seamă către jocuri de noroc în format fizic, tinerii le preferă pe cele online. Ambele forme sunt la fel de periculoase. În timpul pandemiei, foarte multe persoane au început să joace online, deoarece sălile din oraș au fost închise, iar trendul este acela de a păstra creșterea obținută în mediul online, dar cu o creștere inclusiv a sălilor de joc care au împânzit toate orașele din România.

Firmele din domeniul jocurilor de noroc fac orice pentru a-și păstra clienții!

mai multe aparate de pacanele

Dacă persoanele mai în vârstă se orientează mai cu seamă către jocuri de noroc în format fizic, tinerii preferă jocurile de noroc online

Firmele din domeniul jocurilor de noroc se dedau la tot felul de practici pentru a-și păstra clienții. Astfel, când simt că un client ar putea să le scape, unele firme iau contact prin diverse metode cu persoana în cauză, tocmai pentru a o face să joace din nou. Se ajunge în astfel de situații pentru că nu este respectată confidențialitatea persoanelor care joacă, prelucrarea datelor cu caracter personal este absolut deficitară, iar oamenii care vor să renunțe la jocuri sunt contactați sub o formă sau alta și li se oferă din nou acces.

„Am avut un pacient care se lăsase o bună perioadă de jocuri, iar după doi ani, după ce și-a șters toate conturile, a primit un mesaj pe telefon de la una dintre firme, prin care i se comunica că i s-au virat 200 de lei în cont, numai ca să se apuce din nou de jucat, să-l atragă din nou. Practic este aproape imposibil să scapi. În România, aceste firme nu respectă nici dreptul acestor persoane de a se retrage. Au baze de date foarte bine puse la punct”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, certificat internațional în medicina adicției, care a pus bazele Clinicii No Addict.

Parcursul pacienților care nu reușesc să se oprească la timp este unul sumbru, iar, dacă nu primesc ajutor specializat la timp, aceste persoane ajung să piardă sume însemnate de bani, serviciul sau chiar familia. Jocurile de noroc oferă mirajul îmbogățirii rapide, care este similar cu ceea ce se întâmplă când joci la Loto, doar că acestea sunt mult mai periculoase.

„Cam acesta era parcursul lor, își pierd tot, banii, familia, serviciul și, din păcate, tot ceea ce înseamnă viitor. Se intră într-o spirală a pierderilor și a iluziilor recuperării banilor. Cu toții speră că într-un final vor da lovitura, astfel, se afundă și mai mult, și mai mult, iar în final, nici băncile nu-i mai împrumută și se împrumută de la cămătari, cu tot ce înseamnă asta, dobânzi uriașe și amenințări”, a declarat medicul.

Atmosfera din sălile de joc le face pe persoanele care frecventează aceste locuri să piardă noțiunea timpului și a realității și să se afunde în joc, în speranța că vor câștiga sume importante de bani.

„Toate sălile de joc sunt foliate, lumina este difuză, există muzică ambientală, free drink. Se creează senzația de evadare, de relaxare a regulilor. Toate aceste lucruri contribuie în afundarea în joc”, a mai spus dr. Ovidiu Alexinschi.

o persoana care joaca un joc online

În timpul pandemiei, foarte multe persoane au început să joace online

Cum se poate scăpa de dependența pentru jocurile de noroc

 o persoana intr-un cazinou

Jocurile de noroc oferă mirajul îmbogățirii rapide, care este oarecum similar cu ceea ce se întâmplă când joci la Loto, doar că jocurile de noroc sunt mult mai periculoase

Tulburarea jocurilor de noroc, denumită și „joc de noroc patologic”, pare să urmeze o traiectorie similară cu cea a tulburării de consum de substanțe, cu rate mari la grupurile de adolescenți și tineri, dar cu rate mai mici la adulții în vârstă și perioade de abstinență și recidivă. Jocurile de noroc pot genera o tulburare psihiatrică gravă și există dovezi recente că doar aproximativ o treime dintre persoanele cu tulburări de jocuri de noroc se confruntă cu recuperare naturală.

„Trebuie să ne îngrijoreze dependența de jocurile de noroc atunci când acestea ne afectează viața, dacă începi să pierzi mai mult decât câștigi, dacă ai probleme la serviciu din cauza jocurilor, nu-ți mai îndeplinești obligațiile, sarcinile, dacă cineva drag îți atrage atenția referitor la asta. Toate lucrurile acestea sunt un semnal de alarmă”, a spus medicul.

Tratamentul poate fi farmacologic, cu inhibitori specifici, psihoterapeutic, centrat pe mecanismele care sunt implicate în spatele comportamentului de joc, gândurile, emoțiile din spatele jocului.

„Se realizează, astfel, schimbarea stilului de viață pentru a-și extrage starea de bine pe o cale naturală, cum ar fi satisfacțiile legate de serviciu, legate de școală, de familie. Sunt pacienți care vin la noi mai mult de grija familiei, neacceptând în primă fază că au o problemă. Dar odată ce stăm de vorbă acceptă că s-ar putea să aibă o problemă, iar încet-încet intră în ciclul acesta motivațional al schimbării”, a precizat dr. Ovidiu Alexinschi.

Dr. Ovidiu Alexinschi este de părere că legislația din România, privind jocurile de noroc, este mult prea blândă, de aceea, unele firme pot face orice pentru a-și păstra clienții.

Comentarii
  • Mircea Gramada

    Mie imi place la salile de jocuri. Bag cate 200-300 de lei pe intrare, cand primesc de la parinti ,ca eu sunt student. Uneori stau si o noapte intreaga si mananc si beau de la ei, ma simt bine. Mai rad, mai pierd uneori mai mult, dar unde joc eu e si un amanet aproape si rezolv repede .
    Eu zic ca se merita sa joci ,ca banii se pierd rapid ,dar se si fac laloc. Oricum e amuzant, ne radem acolo cu mai multi, mai vine si cate o gacica care mai ne poarta noroc si ne dicstram mult.
    Nu cred ca e vorba de o abdictie, daca joci doar de 3-4 ori pe saptamana eu zic ca e ok. Acum conteaza si cat bagi si cat scoti.
    Eu uneori mai am si de la bunica jumate de pensie ,ca merg cu masina mea Bmwe pana la ea, la Botosani. si acolo este sali de jocuri, dar parca nu au acelas bibe ca in Iasi.
    Sustin! Power!

  • Mai, grămadă , vezi că nu ai pierdut tot. Mai ai și un rinichi . Dacă îl scoți , te ai scos. Contează cât scoți mai mult decât cat bagi 🤫. In rest , sănătate la neamuri !!

  • Vai de fundul tau ma Gramada care esti tu Gramada…La 200-300 de lei pana si hoasca aia de soacremea la 97 de ani se uita chioras la ei.Ai trait degeaba daca nu o vezi cum bate in butoane de dimineata pana in seara.Nenorocirea e ca pacatul asta de patron din sat are fix doar doua aparate si in ultimul timp a ajuns sa primeasca saci de cartofi,de ceapa,fasole ,gaini ,graunte si oua in loc de bani.Numai o vezi cum se cracana de zi cu cocoselul sub brat si un fund de sac de graunte in carca …Fai,da unde e cocoselul ala porumbac ? Unde e gaina aia motata ? Unde sunt barabulele ? Grauntele ? A dat cica vulpea.Hultanul.Dihorul.Mare pacoste la casa omului harnic si gospodar ca mine.

  • Conteaza ce bagi si ce scoti. Eu unul mi-am bagat biga. Ghiciti ce am scos 🙂

  • Mișto ironia Grămadă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`