Economic Local

Firmele din Iași, amendate de Garda de Mediu cu 60.000 de lei pentru poluare, în luna octombrie 2020. Comisarii de mediu au sesizat organele de cercetare penală

Publicat: 03 nov. 2020
În anul 2020, comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape un milion de lei, cele mai multe fiind pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor
Comisarii de la Garda de Mediu care au verificat firmele din Iași reclamate pentru că poluează mediul înconjurător

Firmele din Iași care au încălcat legislația privind poluarea mediului înconjurător au fost sancționate de Garda de Mediu. Controalele efectuate în luna octombrie 2020 au vizat cu prioritate soluționarea sesizărilor înregistrate de comisarii de mediu, iar în urma verificărilor acestora au fost aplicate amenzi în valoare de 60.000 de lei. Specialiștii Gărzii de Mediu Iași au aplicat amenzi de aproape un milion de lei în anul 2020

Garda de Mediu a verificat zeci de reclamații depuse de ieșeni în luna octombrie 2020, iar în urma controalelor efectuate au aplicat amenzi în valoare de 60.000 de lei, pentru poluare. Potrivit specialiștilor de mediu, în luna precedentă nu au fost înregistrate cazuri grave de poluare.

„În schimb, avem mai multe reclamații față de cele înregistrate în anul 2019. Oamenii stau mai mult acasă și văd lucruri pe care apoi le reclamă. Unele sunt întemeiate, altele nu. Am aplicat și sancțiuni în urma verificărilor efectuate după ce am primit reclamațiile, însă le recomandăm cetățenilor să depună reclamații la noi doar dacă intră în atribuțiile noastre”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii de Mediu Iași- Comisariatul Județean.

Ieșenii care au depus proiecte europene, verificați cu prioritate de Garda de Mediu

Comisarul-șef susține că în anul 2020 au verificat multe proiecte europene care aveau și componenta de mediu, iar controalele continuă la fermierii din Iași care au proiecte depuse spre finanțare sau finanțate deja prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

„E un efort pentru noi să verificăm și aceste proiecte, dar trebuie să o facem, pentru că altfel oamenii pierd banii de la Uniunea Europeană. Anul acesta a fost cel mai aglomerat din acest punct de vedere, al verificărilor proiectelor, și vom continua verificările până la sfârșitul anului”, a mai spus Gheorghe Bacușcă.

Firmele din Iași au fost amendate cu 60.000 de lei de Garda de Mediu, pentru poluare

De asemenea, în luna octombrie 2020, comisarii de mediu au verificat și ariile protejate din județ. În urma verificărilor au fost aplicate sancțiuni, iar comisarii au sesizat organele de cercetare penală în cazul în care firmele nu aveau autorizație de mediu.

„Am fost nevoiți să facem și sesizări penale în cazul în care situațiile au fost grave. Au fost și cazuri în care administratorii firmei verificate au refuzat să prezinte documentele solicitate și au fost sancționate conform legii. Ne mai confruntăm și cu astfel de situații mai dificile”, susține Gheorghe Bacușcă.

Comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei în anul 2020

Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 13 firme care nu aveau autorizație de mediu în anul 2020 și a sesizat organele de cercetare penală. De asemenea, au fost dispuse și 13 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu. Garda de Mediu Iași a înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. În anul 2020, Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei.

Adauga un comentariu