Sanatate

Fișa medicală pentru permis auto Iași

Publicat: 17 oct. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fișa medicală pentru permis auto Iași

Fişa medicală pentru permis auto trebuie întocmită corect şi responsabil, astfel încât doar un conducător auto APT din punct de vedere medical să poată obţine permisul de conducere.

Specialiştii OchiDoc vă garantează o examinare medicală completă, cu respectarea în totalitate a criteriilor legislative stabilite pentru fişa auto. Clinica oferă acest tip de servicii medicale atât pentru grupa 1 de permise auto, cunoscuta categorie amatori- A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE, cât şi pentru grupa 2, de premise auto pentru profesionişti- C, CE, C1, C1E, D1 şi D1E. Serviciile de completare fişă medicală sunt conforme Ordinului MINISTERULUI a Sănătăţii (OMS) nr. 1162 din 31.08.2010 pentru aprobarea normelor care reglementează încadrarea în parametrii fizici şi mentali optimi pentru şofat şi OMS nr. 1049 din 05.07.2019.

Menţionăm că una dintre prevederile Ordinului  Ministerului Sănătăţii nr. 1049/05.07.2019, care stabilea valabilitatea pentru fişa medicală auto la doar 6 luni, a fost eliminată după două luni de la intrarea în vigoare. Practic, printr-un nou ordin, OMS nr. 1428 din 19 septembrie 2019, s-a revenit la valabilitatea de 1 an de zile pentru fişa auto.

Conform reglementărilor OMS nr.1162 din 31.08.2010, şi persoanele care au vederea mult slăbită din cauza pierderii unui ochi pot deţine un permis auto. Acest ordin stabileşte că se acordă calificativul APT la examinarea pentru fişa auto dedicată categoriei 1, şoferi amatori, chiar şi persoanelor care nu mai pot vedea cu un ochi, dar care recuperează din acuitatea vizuală prin vederea de minim 50% cu celălalt ochi, inclusiv dacă se utilizează ochelari sau lentilă de contact. Specialiştii OchiDoc sunt foarte atenţi la aceste detalii pentru a completa corect fişa medicală, astfel încât să ofere şansa obţinerii unui permis auto fiecărui solicitant care se încadrează în paramentrii medicali stabiliţi de normative.

Tot potrivit prevederilor OMS nr. 1162 din 31.08.2010, dacă o persoană este diagnosticată recent cu diplopie (vedere dublă, care se manifestă prin perceperea în faţa ochilor a două imagini în loc de una singură), sau cu pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de cel puţin 6 luni. În tot acest timp este interzisă conducerea autovehiculelor. Ulterior, specialiştii oftalmologi pot stabili dacă acordă aviz favorabil pentru începerea sau reluarea şofatului.

Baremele medicale sunt mai stricte în ceea ce priveşte examinarea oftalmologică necesară la fişa auto aferentă grupei 2 de conducători auto (profesionişti), în sensul că vederea minimă pe un ochi trebuie să fie de 0,8 (80%), iar pe celălalt de minim 0,1 (10%). În cazul în care pentru aceste valori este nevoie de corecţie- prin purtarea de ochelari sau lentile de contact- aceasta nu trebuie să depăşească plus 8 dioptrii.

Persoanele care doresc permis auto şi se prezintă la clinică pentru fişa medicală trebuie să mai ştie că OMS nr. 1162 din 31.08.2010 nu mai prevede testul shihara, cunoscut ca testul culorilor. Deşi scopul acestuia era de a depista segmentul de populaţie care are o percepţie deficitară a culorilor şi nu poate diferenţia anumite culori, iată că obţinerea unui permis auto -fie pentru categoria amatori, fie pentru categoria profesionişti- nu mai este condiţionată de trecerea acestui test, dar cu unele atenţionări.

Atestatul pentru șoferii profesioniști din grupa a doua include cerința ca aceștia să fie capabili să distingă culori solide, însă nu și diferențele subtile dintre culori. Cu alte cuvinte, în procesul de obținere a certificării, șoferii profesioniști trebuie să poată distinge clar între roșu și verde, fără a fi obligați să recunoască nuanțele subtile ale acestor culori. Mai exact, testul Shihara nu este necesar pentru șoferii din grupa a doua, aceștia având posibilitatea de a suferi de o formă discretă de discromatopsie și totuși să fie considerați apti.

În timpul examinărilor, se întâmplă adesea să fie declarat inapt un pacient care are o percepție redusă a culorilor, ceea ce poate interzice în mod nedrept dreptul de a conduce autovehicule. La Ochidoc, se aplică reglementările cu înțelegerea importanței conducerii auto în viața socio-economică a unei persoane.

Adauga un comentariu