Local

Fonduri europene pentru studiile de la centura ocolitoare de est a Iașului. Investiție de 5,1 milioane de lei pe cel mai nou drum ce trece pe lângă oraș

Publicat: 03 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fonduri europene pentru studiile de la centura ocolitoare de est a Iașului. Investiție de 51 milioane de lei pe cel mai nou drum ce trece pe lângă oraș
Noua centură ocolitoare a municipiului Iași pe zona de est ar urma să fie finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, la mijloc fiind 5,1 milioane de lei pentru studiile tehnice

Centura ocolitoare de est a municipiului Iași ar putea fi finanțată prin fonduri europene. Într-o primă etapă este vorba de finanțarea studiilor tehnice ale variantei ocolitoare a municipiului. În acest sens, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va depune proiectul prin Programul Operațional Infrastructură Mare, investiția fiind estimată la 5,1 milioane de lei

Autoritățile ieșene au arătat recent că au fost făcuți primii pași pentru proiectul variantei ocolitoare pe zona de est a orașului. Studiile legate de varianta de ocolire pe zona de est ar urma să fie finanțate prin fonduri europene, conform celor de la Primăria Iași.

„Așteptată de mai bine de un deceniu, realizarea variantei ocolitoare Iași – Est face primii pași concreți. În urma solicitărilor Primăriei municipiului Iași, însoțite de ale Consiliului Județean și Instituției Prefectului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat municipalitatea în cursul săptămânii trecute că a elaborat și depus cererea de finanțare. Aceasta vizează obținerea unei finanțări nerambursabile pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul menționat”, au transmis cei de la Primăria Iași.

Studii de 5,1 milioane de lei pentru centura ocolitoare a Iașului

Valoarea studiului este estimată la 5,1 milioane de lei și va fi plătită prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020. Din această sumă, 85 la sută va fi contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune, adică 3,6 milioane de lei, iar 15 la sută va fi contribuția proprie. În acest caz, este vorba de 647.184 de lei. Studiile tehnice ar trebui finalizate în 19 luni.

„Investiția totală pentru realizarea șoselei de centură este estimată la 65 de milioane de euro. Construcția variantei ocolitoare Iași – Est are în vedere eliminarea blocajelor de trafic la intrarea / ieșirea din localitate și creșterea vitezei de deplasare în afara localităților. Este vorba de conectarea cu drumul TransRegio TR61 Vaslui – Iași, Autostrada Unirii A8, pe tronsonul Iași – Ungheni, dar și rețeaua rutieră națională, asigurând conectivitatea la rețeaua principală de transport”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

Traseul noii șosele de lângă Iași

Actualul traseu propus, care poate suferi modificări în urma realizării documentațiilor tehnice, va scoate traficul greu din zonele de sud, via Bucium, și de est, via Tomești, ale municipiului.

„Traseul tranzitează comune precum Schitu Duca, Comarna, Țuțora și Ungheni, ocolind municipiul Iași și localitățile Poieni, Schitu Duca, Stânca, Osoi, Chicerea și Tomești. Varianta ocolitoare Iași – Est a fost propusă ca rută alternativă a variantei de ocolire a municipiului Iași – Sud, care era prevăzută a fi executată pe traseul Bulevardul Poitiers – strada Trei Fântâni, conform studiului de fezabilitate din anul 2010”, au mai spus cei de la Primăria Iași.

Discuțiile pe acest proiect au fost inițiate încă de acum câteva luni.

Cum va fi realizată centura de est a Iașului?

Lucrările propuse în cadrul proiectului țin de reabilitarea / realizarea a 29 de kilometri de drum național. În acest caz, este vorba de realizarea a 24 de kilometri drum național și reabilitarea a cinci kilometri de drum național existent. De asemenea, în calcul intră și realizarea a cinci noduri rutiere cu Autostrada Unirii – A8, drumurile naționale și județene de pe traseu. Proiectul include și realizarea a doua debleuri / tuneluri (din care un tunel / debleu de 1,5 kilometri), precum și realizarea a trei poduri: unul peste calea ferată, unul peste Jijia Veche și unul peste Jijia/Bahlui. Și Consiliul Județean Iași a inițiat un proiect asemănător pentru realizarea unei centuri de trafic ușor în jurul orașului.

Adauga un comentariu