Local

Forum transfrontalier organizat la Palatul Culturii din Iași! Zeci de persoane din Ucraina și Republica Moldova vin în municipiu – FOTO

Publicat: 29 iul. 2021
Sala Voievozilor de la Palatul Culturii din municipiul Iași
La Palatul Culturii din Iași va avea loc un forum transfrontalier, la eveniment urmând a participa persoane din Republica Moldova și Ucraina. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Iași

La Palatul Culturii din Iași va fi organizat un forum transfrontalier cu parteneri din Republica Moldova și Ucraina. Forumul este organizat de Consiliul Județean Iași, discuțiile urmând a cuprinde mai multe teme pe parcursul a trei zile de discuții

Consiliul Județean Iași va organiza astăzi, 29.07.2021, un forum transfrontalier cu autorități din Republica Moldova și din Ucraina. Forumul va avea loc la Palatul Culturii din Iași, discuțiile urmând a cuprinde aspecte administrative, dar și culturale. Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, a arătat că evenimentul de la Palat va reuni câteva zeci de persoane din Republica Moldova și Ucraina. „Sunt peste 60 de delegați din Republica Moldova și Ucraina, prieteni de-ai noștri de suflet, cu care vom discuta zilele următoare despre oportunitățile de dezvoltare și finanțare a proiectelor culturale. Discuțiile vor avea loc în cadrul Forumului Cultural Transfrontalier”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Lista participanților la forumul de la Palatul Culturii

La eveniment vor fi prezenți Costel Alexe, președintele CJ Iași, viceprimarul Cezar Baciu, subprefectul Adina Gîrjan, dar și Liviu Brătescu, secretar de stat al Ministerului Culturii, Alexei Țurcan, consulul Republicii Moldova la Iași. La forumul de la Palatul Culturii va mai participa Irina Loredana Stănculescu, consulul României la Cernăuți (Ucraina) și Victor Hrihorciuc, președintele Uniunii Ucrainenilor din România- filiala Iași.

„Este unul dintre cele mai mari evenimente pe care le organizăm anul acesta la Consiliul Județean Iași și am mare încredere că prin această inițiativă vom consolida parteneriatul cu Republica Moldova și Ucraina pentru a onora legătura noastră culturală, istorică, lingvistică, ce unește comunitățile de români, moldoveni și ucraineni”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Invitați de marcă la forumul de la Iași

Forumul de la Palatul Culturii va cuprinde și o serie de discuții legate de oportunități de colaborare pe domeniul cultural. Printre invitați se află Cecilia Văduva, secretar general adjunct al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. La Iași va fi prezent și Nicu Tănase, secretar de stat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. La forum și-au anunțat prezența Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ion Apostu, director executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași, precum și Acad. Valeriu Matei, Director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău. Pe lângă manifestările economice și culturale, la Palatul Culturii din Iași au loc și alte evenimente în această perioadă.

Discuții despre aducțiunea de gaz în comunele din județul Iași

Recent, la Palatul Culturii din Iași a fost organizat un eveniment la care au participat primarii din județ, dar și reprezentanți ai companiei Transgaz. Discuțiile au vizat identificarea soluțiilor necesare extinderii infrastructurii energetice la nivelul comunităților ieșene. În prezent, în județul Iași sunt 326,6 kilometri de conducte de gaz, 28 de stații de reglare măsurare, dar și 25,7 kilometri de racorduri. Autoritățile ieșene au arătat că se impune execuția a două noi conducte pe direcțiile Scânteia-Deleni și Dumești-Andrieșeni.

Comentarii
  • Acum ca tot s-au înmulțit cazurile de covid si se intra vertiginos in valul patru de pandemie cu covid delta, prostalanul de alexe, alături de alți parveniți din politica si ministerele României organizeaza forumuri de doi lei cu Ucraina și Moldova. De restricțiile noi ale lui Citu au auzit? Participanții la forum vor fibverificați dacă au fost vaccinati anticovid? Sau poate Costel Alexe stie ca pandemia covid a fost și este o mare minciună. Sau poate forumul este numai online. Hm!!

  • legatura lingvistica cu ucrainienii? wow, poate cu romanii din Ucraina. Si asa sunt pe cale de disparitie…. Daca acest Alexe ar fi organizat un astfel de forum cu reprezentanti ai tarilor membre ale UE-ului (gen: Germania, Danemarca, Olanda, Suedia etc.) era altceva, asa ….un forum despre … cum sa furam bani si sa ne facem ca avem actiuni culturale bi si trilaterale…

Adauga un comentariu