Sfaturi pentru casa si gradina

FOTO – Secretele ingrijirii corecte a muscatelor – De ce le putrezeste radacina, de fapt?

Publicat: 28 mart. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
FOTO - Secretele ingrijirii corecte a muscatelor - De ce le putrezeste radacina de fapt
14

Originara din Africa de Sud, muscata este una dintre cele mai populare si mai raspandite plante din lume si impodobeste aproape orice balcon sau terasa. Nu e pretentioasa si se adapteaza in orice conditii. Daca ai o asemenea “bijuterie”, iti oferim cateva sfaturi care sa te ajute sa te bucuri mult timp de frumusetea florilor sale.

1. Atunci cand alegi o muscata e bine sa stii ca plantele de talie mare ating inaltimi de 80-100 cm, fiind potrivite in parcuri si in gradini. Pentru interior sunt indicate cele pitice, iar pentru balcon, cele curgatoare.
2. Cumpara plante sanatoase, cu frunze verzi, fara urme de boala.
3. Muta-le in jardiniere sau in ghivece spatioase, prevazute cu orificii pentru scurgerea apei.
4. Muscatele cresc bine atat in pamant de gradina, cat si in amestec imbogatit cu turba si nisip.
5. Primavara improspateaza pamantul, cel putin la nivelul stratului de la suprafata ghiveciului.
Daca vrei sa te bucuri toata vara de muscata preferata, asaz-o la lumina, pune-i apa regulat si, periodic, ingrasamant.

Citeste si despre Cum se face taierea trandafirilor primavara

6. Daca radacinile ies prin orificiile de drenaj, muta muscata intr-un vas mai mare.
7. Taie tulpinile plantelor batrane la jumatate din inaltime, pentru a favoriza aparitia de noi lastari.
8. Muscatele infloresc primavara si vara, dar pot avea boboci si iarna, daca le tii intr-o incapere luminoasa si calda.
9. Daca vrei ca plantele sa aiba multe flori, pune jardinierele la lumina.
10. Nu tine muscatele la umbra! In afara de faptul ca vor avea flori putine, vor fi mai sensibile la boli.

11. Cand afara sunt peste 15 grade Celsius, poti scoate muscata pe balcon. Din cauza schimbarii de temperatura, e posibil sa-i cada din frunze, dar ii vor creste altele.
12. Muscatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Asadar, in zilele caniculare, incearca sa le protejezi (cu o umbrela). Muta jardinierele sau ghivecele din bataia soarelui!
13. Vara uda florile de 2-3 ori pe saptamana. Daca sunt tinute in soare mai multe ore, trebuie udate zilnic.
14. Evita sa le pui apa cand soarele este puternic, pentru ca le vei arde. Ideal e sa faci aceasta operatiune dimineata sau seara.
15. Nu lasa apa sa stagneze in vasele de scurgere (radacinile pot putrezi).

16. Cea mai buna apa pentru udat e cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor. Pentru a evita distrugerea lor, poti folosi apa de la chiuveta, dar fiarta si racita. Mai comod, poti pune apa in sticle de pe o zi pe alta.
17. Periodic, poti face un dus plantei, cu apa de ploaie sau cu apa care a stat doua zile intr-un recipient.
18. O data la doua saptamani, din luna aprilie pana in luna septembrie, adauga in apa de udat ingrasamant lichid.
19. Un bun fertilizant pentru muscate este coaja de banana. Las-o la uscat 10 minute in cuptorul incins, iar dupa ce s-a racit fa-o pulbere. Presar- o in ghivece. Periodic, rupe varfurile lastarilor
20. Fereste muscatele de curentii de aer. Temperaturile de 18-21 grade Celsius, ziua, si 12 grade Celsius noaptea sunt ideale.

Citeste si VIDEO – Ce faci daca iti moare orhideea? Uite cei 6 pasi pe care trebuie sa-i respecti ca sa readuci la viata orhideea

21. Indeparteaza florile ofilite pentru a stimula aparitia unor noi boboci.
22. Periodic, ciupeste (rupe) varful lastarilor, pentru ca planta sa se ramifice.
23. La mijlocul verii, dupa perioada de inflorire, plantele se lasa 5-6 saptamani in repaus. Uda-le mai rar si nu le mai pune ingrasamant.
24. Muscata se inmulteste prin butasi, in aproape orice perioada a anului. Se iau lastari tineri si se pun la inradacinat, fie in apa, fie direct in pamant. Se uda in permanenta si se tin intr-o incapere intunecoasa.
25. Le poti inmulti si prin seminte. Acestea incoltesc cam in sapte zile, in functie de adancimea la care le sadesti (1-2 cm).

26. Iarna, muscatele intra intr-o perioada de repaus. Se tin intr-un loc racoros si luminos, se uda rar si se curata de frunzele si de florile uscate.
27. Muscatele curgatoare sunt mai sensibile la frig decat celelalte. Iarna se tin in incaperi cu lumina multa si se uda la nevoie (solul se mentine usor uscat).
28. Intunericul, racoarea si umiditatea excesiva duc la moartea muscatelor. Spatiul unde se tin trebuie sa fie aerisit.
29. Pentru a da lastari vigurosi, taie muscatele toamna sau primavara.
30. Eventualii daunatori se combat cu ajutorul insecticidelor, iar bolile, prin administrarea fungicidelor, care se gasesc la magazinele specializate.

Citeste si Sigur NU stii de ce trebuie sa infigi bete de chibrit in ghiveciul cu flori. Uite secretul florarilor cu experienta

«Curgatoarele» sunt cele mai iubite
Genul Pelargonium, caruia ii apartine muscata (Geranium), cuprinde circa 250-300 specii. Cele mai cultivate sunt muscata obisnuita, muscata curgatoare si cea englezeasca.
Muscata obisnuita (Pelargonium zonale) are tulpina carnoasa, frunze catifelate in forma de potcoava, usor rotunjite pe margini, si flori de diferite culori. E o planta robusta, infloreste abundent, mai ales in regiunile de deal si de munte, unde temperaturile sunt moderate.

Pelargonium zonale

Muscata curgatoare (Pelargonium peltatum) are lastari lungi de 50-100 cm, care atarna in ghirlande cu multe flori. Frunzele seamana cu cele ale iederei, sunt colturoase si lucioase. Florile sunt albe, roz, rosii, corai, violet. E specia cea mai indragita, pentru ca infloreste aproape tot anul. Este ideala pentru balcoane si terase.

Pelargonium peltatum

Muscata englezeasca (Pelargonium grandiflorum) are flori mari, asemanatoare panselutelor, iar frunzele sunt zimtate. Florile pot fi simple sau duble, colorate in alb, roz, rosu, violet.

Pelargonium grandiflorum

sursa: libertatea

Adauga un comentariu