Prima pagină » Eveniment-Social » Frescele Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, expuse într-o expoziție la Muzeul Mitropolitan din Iași

Frescele Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, expuse într-o expoziție la Muzeul Mitropolitan din Iași

08 feb. 2025, 02:00,
Cătălina DRĂNICERU în Eveniment-Social

La Sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan din Iași, se află expoziția „Mărturii de artă medievală ieșeană – Frescele Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi” și are ca scop principal de a prezenta publicului operele originale ale Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din cadrul mănăstirii cu același nume.

Frescele Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”: Ce putem descoperi în cadrul acestei expoziții

În sala Baptisteriu a Muzeului Mitropolitan Iași sunt expuse fragmente de frescă, tablouri cu imagini ale Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, icoana Sfinților Trei Ierarhi și epitrahilul brodat. Aceste obiecte au fost aduse din sala Gotică a Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, care se află în prezent într-un proces extins de restaurare.

Ieșenii pot vizita expoziția de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 17:00, până la sfârșitul anului în curs.

„Sunt expuse fragmente de frescă originală, realizată de o echipă de zugravi moscoviți, Sidor Pospeev, Deico Iacovlev și Pronca Nichitin, trimiși de țarul Mihail Feodorovici la cererea voievodului Vasile Lupu pentru a picta Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Aceste fragmente au fost extrase cu ocazia restaurării monumentului, realizată între anii 1882 și 1904, sub îndrumarea arhitectului francez André Lecomte du Noüy, pentru a rămâne ca mărturie a picturii bisericii dinainte de restaurare. Majoritatea frescelor extrase sunt capete de sfinți sau de îngeri, încadrate de aureole decorate cu motive vegetale, realizate într-un ușor relief, motive ce pot fi regăsite și la broderii, sculpturile în lemn, miniaturi sau icoane, fiind specifice epocii. Cea mai de seamă realizare din cadrul picturii de la Trei Ierarhi o reprezintă însă tabloul votiv. În cele câteva fragmente care s-au păstrat sunt prezentaţi, în mărime naturală, Voievodul Vasile Lupu, împreună cu membrii familiei sale, Doamna Tudosca, Ioan, Ruxandra şi Maria, înveșmântați în costume de ceremonie”, a spus Mihai-Alex Olteanu, ipodiacon, muzeograf al Muzeului Mitropolitan Iași.

Ce expoziții îi așteaptă pe ieșeni în perioada următoare

Această expoziție nu este doar o plimbare în trecut, ci și o invitație la reflecție asupra valorii patrimoniului cultural. Frescele Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” reprezintă o moștenire artistică de neegalat, iar prin această inițiativă organizatorii speră să trezească interesul publicului larg pentru istoria și conservarea acestui monument.

În viitor, se pregătesc alte două expoziții, una în luna februarie, ce are ca și scop prezentarea sculpturilor care fac parte din evenimentul „Luna Sculptorilor”, și cea de a doua va fi în luna martie, unde se vor găsi diferite obiecte ce conțin imaginea Sfintei Cruci.

„La mijlocul lunii februarie vom vernisa în spațiile expoziționale ale Muzeului Mitropolitan Iași diferite sculpturi ce fac parte din evenimentul «Luna sculptorilor». Iar în luna martie, vom avea o expoziție mare în sala Sinaxar, în care vom avea o expoziție dedicată «Sfintei Cruci» în cadrul căreia vom expune diferite obiecte ce conțin imaginea Sfintei Cruci: icoane, cărți liturgice, broderii și altele asemenea”, a declarat Mihai-Alex Olteanu, ipodiacon, muzeograf al Muzeului Mitropolitan Iași.

Pentru iubitorii de artă, istorie și spiritualitate, vizitarea expoziției „Mărturii de artă medievală ieșeană – Frescele Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi” este o ocazie unică de a descoperi un fragment din splendoarea trecutului și de a înțelege mai bine bogăția culturală a Moldovei medievale.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Playtech.ro
Cea mai simplă reţetă de paste. Are 5 ingrediente şi a fost inventată de Jamie Oliver
observatornews.ro
Reacţia poliţistului prins la furat tije pentru WC. Are un salariu de peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Pâinea norișor. Rețeta magică cu doar trei ingrediente
SportpeSurse
Dialog ireal între Gigi Becali și Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. „Gigi, fac cum zici tu”. VIDEO
Playtech.ro
Când este următoarea minivacanţă. Angajaţii vor putea sta acasă 4 zile
Dailybusiness.ro
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
RomaniaTV
Vestea dată de Smiley și Gina Pistol! E bucurie mare în familia lor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`