Prima pagină » Sanatate » Frisoane fără febră: Din ce cauze apar și când constituie motiv de îngrijorare

Frisoane fără febră: Din ce cauze apar și când constituie motiv de îngrijorare

12 oct. 2021, 12:56,
în Sanatate

Frisoane fără febră pot apărea din diverse cauze. Fie că apar din cauza exercițiilor fizice intense, fie că sunt provocate de anumite boli, frisoanele fără febră nu sunt mereu motive de îngrijorare.

Frisoanele sunt acele tremurături, care par a veni din senin. Ele reprezintă efortul corpului de a-și redresa temperatura și sunt, adesea, însoțite de febră (din cauza virozelor sau a infecțiilor respiratorii). Însă, când frisoanele nu sunt acompaniate de febră, constituie motiv de îngrijorare. În unele situații, așa cum este și cazul hipotermiei, frisoanele anunță o urgență medicală.

fetită blondă învelită cu o pătură roz

Frisoane fără febră: Cauze

Frisoane neînsoțite de febră pot apărea din cauza expunerii la frig, a medicamentelor, a hipotiroidismului, a hipoglicemiei, a malnutriției, dar și pe fond emoțional.

Frisoane fără febră cauzate de expunerea la temperaturi scăzute

Atunci când vă aflați într-un loc răcoros, este posibil să își facă apariția frisoanele. Acestea pot apărea chiar și dacă vă aflați într-un loc unde este pornit aerul condiționat pe o temperatură prea scăzută.

Odată cu îmbătrânirea organismului, devine mai dificilă reglarea temperaturii corporale. Problema poate fi agravată de prezența diabetului și a bolilor cardiovasculare.

Din fericire, aceste tipuri de frisoane dispar imediat ce corpul se încălzește. Important de menționat este că dacă frisoanele persistă, puteți dezvolta hipotermie sau degerături.

Simptome care pot însoți frisoanele sunt: amorțeală, modificări ale culorii pielii, somnolență extremă sau senzație de usturime sau arsură la extremități.

Frisoane fără febră cauzate de medicamente

Frisoanele fără febră pot apărea în cazul în care medicamentele nu sunt administrate corect. Acest lucru se întâmplă atunci când luați o doză dublă.

Dacă observați că aveți frisoane, informați imediat medicul sau farmacistul. Este posibil să fiți nevoit să întrerupeți tratamentul sau să luați o doză mai mică, în funcție de recomandări.

Frisoane din cauza hipotiroidismului

Hipotiroidismul este o afecțiune a glandei tiroide, reprezentată de producerea insuficientă a hormonilor, meniți să regleze rata metabolică și să susțină starea generală de sănătate. Din cauza acestei afecțiuni, care provoacă sensibilitate la frig, apar frecvent frisoane.

Simptome ale hipotiroidismului mai pot fi: umflături la nivelul feței, creșterea inexplicabilă în greutate, piele, unghii și păr uscate, slăbiciune, durere sau rigiditate musculare, depresie sau sentimente de tristețe, probleme cu memoria, constipație.

Hipotiroidismul este o afecțiune tratabilă, care necesită tratament zilnic.

Frisoane cauzate de hipoglicemie

Hipoglicemia apare dacă nivelul zahărului din sânge este anormal de scăzut. În cazul în care aveți diabet, frisoanele pot fi un semn că tratamentul trebuie ajustat. De asemenea, vă puteți confrunta cu hipoglicemie, chiar dacă nu aveți diabet.

Hipoglicemia se manifestă prin tremurături sau slăbiciune musculară, dar pot apărea și: transpiraţie, iritabilitate, palpitații, furnicături în jurul gurii, confuzie, convulsii, vedere încețoșată.

Frisoane fără febră din cauza malnutriției

Dacă organismul nu primește nutrienții de care are nevoie, apare malnutriția. Ea poate fi provocată și de o problemă medicală, care împiedică organismul să absoarbă nutrienții în mod corespunzător. Simptomele malnutriției mai pot include: oboseală sau somnolență, slăbiciune, dificultăți de concentrare, piele palidă, erupții cutanate, palpitații, senzație de leșin sau de amețeală, furnicături sau amorțeli ale articulațiilor sau extremităților, la femei, absența menstruației sau infertilitate.

Frisoane pe fond emoțional

În cazul în care vă confruntați cu emoții puternice, apar frica și anxietatea. Acestea pot duce la apariția frisoanelor sau a așa-zișilor fiori de pe șira spinării. Nu vă speriați, aceste frisoane se ameliorează odată cu dispariția factorilor stresanți.

Dacă frisoanele sunt însoțite de febră, vărsături, cefalee, delir sau grave tulburări respiratorii, trebuie să apelați, de urgență, la un medic.

Semn de gravitate este și persistența frisoanelor mai mult de 48 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *