Titlurile zilei

Fumatul i-a adus pe acești pacienți în pragul decesului! Nu pot respira fără un aparat! Statul îi condamnă la moarte

Publicat: 23 oct. 2019

Aproximativ 1.000 de bolnavi sunt nevoiți să treacă zilnic prin clipe de coșmar. Aceștia sunt dependenți de concentratorul de oxigen, fără de care nu pot respira. Acești pacienți au devenit dependenți de oxigenator în urma unor boli respiratorii cronice. O zi fără concentratorul de oxigen le poate aduce decesul. Foarte puțini își permit financiar să închirieze la domiciliu un astfel de aparat. Mulți dintre aceștia rămân fără curent electric din cauza facturilor ridicate.

Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași susțin faptul că numărul de pacienți dependenți de oxigenoterapie este în creștere. Este vorba despre acei bolnavi care nu au aer, care nu pot respira și sunt dependenți de un concentrator de oxigen. Acești pacienți, pentru a putea supraviețui, sunt conectați la un aparat care le furnizează oxigen, aparat fără de care nu pot respira. Aproape 900 de oameni nu dispun de bani pentru a închiria un astfel de aparat. Mai mult decât atât, aceștia nu își permit să plătească facturile la electricitate. Aparatul este alimentat cu energie electrică, iar facturile se ridică și la 500 de lei lunar, o sumă extrem de mare pentru unii dintre aceștia.

Motivele declanșatoare

Din păcate, pentru acești bolnavi, Ministerul Sănătății nu susține financiar nicio boală respiratorie cronică. Casa de Asigurări de Sănătate decontează, însă, 100 de lei pentru chiria aparatului, însă foarte mulți bolnavi refuză. Motivul este simplu: nu își permit să plătească facturile colosale la electricitate. Unii pacienți ajung și de 30 de ori pe an la spital, deoarece nu-și permit să întrețină costurile unui concentrator de oxigen la domiciliu. „Din cauza unor boli respiratorii cronice, pacienții ajung dependenți de concentratorul de oxigen. În general, motivele principale care determină aceste afecțiuni sunt cauzate de fumat și de poluarea atmosferică. Se înregistrează o creștere a numărului de pacienți care depind de oxigenoterapie”, spune prof. dr. Traian Mihăescu.

Au fumat în timp ce foloseau concentratorul de oxigen

Prof. dr. Traian Mihăescu mai povestește faptul că unii pacienți care beneficiază de un concentrator de oxigen la domiciliu nu știu să-l utilizeze. Din acest motiv, accidentele și incidentele nu au întârziat să apară. Poveștile din casele pacienților diagnosticați cu boli respiratorii sunt de-a râsu’ plânsu’. „Noi ne facem datoria de a le explica pacienților cum să utilizeze aparatul. Din păcate, de multe ori, indicațiile noastre nu sunt respectate. Am avut pacienți care, deși din cauza fumatului au ajuns să fie în stare gravă, au continuat să fumeze. Aceștia, în timp ce-și administrau oxigen, au început să fumeze, motiv pentru care au suferit o explozie la nivelul feței”, mai spune prof. dr. Traian Mihăescu.

„Familiile marginalizează bolnavul”

Asistentul social al spitalului povestește că se confruntă cu situații greu de imaginat. Din cauza condițiilor financiare precare, mulți dintre pacienții dependenți de concentratorul de oxigen rămân fără electricitate. Mai rău decât atât, familiile acestora ajung treptat să-i marginalizeze din cauza bolii. Din acest motiv, bolnavii găsec în spital un refugiu. „Am avut pacienți cărora li s-a oprit curentul din cauză că nu au plătit facturile. Aceasta este o situație frecventă în general în mediul rural. În aceste cazuri se mai implică conducerea Primăriei din comuna din care bolnavul face parte. Adesea li se găsește câte o locuință sau li se improvizează una. Mai sunt și cazuri în care familiile marginalizează bolnavul. Pacientul dependent de oxigenoterapie este destul de greu de întreținut. Aparatul face zgomot, familia nu mai acceptă, ori bolnavul are diverse nevoi pe care familia nu le rezolvă. De multe ori, spitalul devine sprijinul principal al acestora”, spune Laurențiu Chicoș, asistent social la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Ce este oxigenatorul?

Oxigenoterapia reprezintă administrarea oxigenului la concentrații mai mari decât cele din mediul ambiant. Această terapie reprezintă o modalitate vitală de tratament în îngrijirea pacienților cu boli respiratorii. Oxigenatorul crește șansele de supraviețuire ale pacientului. Prin intermediul unei canule nazale, sursa de oxigen este livrată pacientului. Concentratorul de oxigen poate fi staționar sau portabil. Staționar, când este amplasat la domiciliul pacientului sau la spital, sau portabil, atunci când activitatea bolnavului impune deplasarea lui

Comentarii
  • Eu stiu ca pentru fiecare pachet de tigari vandut statul incaseaza niste accize pe care le foloseste in cine stie ce gaura neagra de la buget.In schimb acest cetatean care a fumat zeci de ani si a platit mii de euro accize nu are nici un drept de la ,,ministerul sanatatii,, sau al ,,finantelor,, pentru ca statul interpreteaza acelasi slagar,,nu avem bani,,.Si aceasta situatie se repeta de ,,n,,ori in toate domeniile.
    Statul roman incaseaza de la toti ,dar extrem de putini beneficiaza de ceva.

  • Nu le-a bagat nimeni tigara in gura cu de-a sila. Fumatul nu este nici necesar, nici obligatoriu. Nu as deconta nimic celor ce se inbolnavesc din cauza viciilor, sa scoata din buzunar, daca nu…, asta e. As folosi banii acestia pentru asistenta sanitara a celor ce au cu adevarat nevoie si care nu sunt responsabili pentru problemele de sanatate ce le au. Din 10 morti de cancer pulmonar, 9 se datoreaza fumatului. Din 100 de cazuri de pneumotorax, 90 au cauza fumatul etc. Fumatorii in schimb, stiu sa urle ca vor sa fumeze in institutii publice, iar la noi chiar se fumeaza, cu durerea undeva din partea autoritatilor. Acelasi lucru l-as face cu asigurarile auto. Cei ce produc accidente prin nerespectarea vadita a regulilor de circulatie( deci nu greserala, toti putem gresi) sa nu primeasca nici-o despagubire, sa plateasca din buzunar. In Germania, spre exemplu, asa este.

Adauga un comentariu