Titlurile zilei

Furtul banului public este sport național într-o comună ieșeană. Valoarea sumelor depășește 7,6 milioane de lei

Publicat: 01 mart. 2023
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Furtul banului public este sport național într-o comună ieșeană. Valoarea sumelor depășește 76 milioane de lei
Primarul comunei ieșene Cotnari, Vasile Crețu folosește banii din bugetul local după bunul plac

Comuna Cotnari este condusă de ani de zile de Vasile Crețu (PSD). Acesta ocupă funcția de primar chiar dacă dosarele cu iz penal vin pe bandă rulantă. Se pare că furtul banului public este sport național în localitate

Raportul emis de către Camera de Conturi Iași cuprinde nu mai puțin de 69 de pagini de abateri și neconcordanțe descoperite în situația financiară și contabilă a comunei Cotnari. Se pare că Vasile Crețu a închiriat sau concesionat bunuri din patrimoniul unității, în perioada 2019-2021, fără a respecta legea.

Potrivit documentului, suprafețele de teren cu destinație de pășune ar fi fost închiriate cu o valoare mai mică decât cea stabilită prin Hotărârea Consiliului Local din anul 2018. Precizăm faptul că valoarea estimativă descoperită a abaterilor ajunge să depășească suma de 7,6 milioane de lei.

Extras din documentul emis de Camera de Conturi Iasi
Potrivit documentului emis de Camera de Conturi Iași, inclusiv fișele postului nu au fost întocmite conform legii

Furtul banului public este sport național în comuna Cotnari

Extras din documentul emis de Camera de Conturi Iasi
În comuna Cotnari impozitele și taxele locale nu au fost calculate

În comuna ieșeană Cotnari se pare că furtul banului public este sport național. Potrivit documentului emis de către Camera de Conturi Iași, neregulile privind administrarea banilor bugetului local sunt la ordinea zilei. Pe lângă acest aspect, inclusiv fișele postului ar fi întocmite în mod eronat.

„Fișele de post întocmite nu cuprind toate atribuțiile care au fost avute în vedere la înființarea și includerea postului în structura organizatorică a UATC Cotnari. Atribuțiile, respectiv limitele executării atribuțiilor delegate persoanei care ocupă funcția de viceprimar al comunei, nu au fost stabilite prin act administrativ emis de către ordonatorul de credite. Nu au fost supuse controlului financiar preventiv propriu unele proiecte de operațiuni ce fac obiectul acestuia (contracte de concesiune a spațiilor pentru cabinete medicale, încheiate în anul 2021)”, se arată în documentul emis de către Camera de Conturi Iași.

Pe de altă parte, se pare că nici impozitele și taxele din comună nu au fost calculate potrivit prevederilor legale.

„Cu privire la modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor cuvenite bugetului local al comunei Cotnari: nestabilirea și necalcularea impozitelor și taxelor locale ale comunei Cotnari pentru anul 2021, conform prevederilor Codului fiscal, respectiv indexate, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior.

Nu s-a procedat la stabilirea, evidențierea, comunicarea și urmărirea în vederea încasării a veniturilor cuvenite bugetului local, sub formă de impozit, pe mijloace de transport, datorat de nedeclararea materiei impozabile de către contribuabili, venituri suplimentare evaluate în sumă de 1,3 mii de lei, din care a fost încasată suma de 1,1 mii de lei.

Nu au fost efectuate inspecții fiscale ale contribuabililor persoane juridice ce desfășoară activitatea pe raza comunei Cotnari. Nu au fost instituite toate măsurile asiguratorii pentru stingerea creanțelor bugetare în vederea evitării termenului de prescripție”, mai este precizat în raportul de control.

Mai mult decât atât, se pare că primăria nu a făcut demersurile necesare pentru recuperarea unor sume de bani.

„Nedepunerea documentației necesare pentru recuperarea indemnizațiilor pentru incapacitate de muncă, plătite angajaților, care depășesc valoarea contribuțiilor lunare de la FNUASS, achitate în exercițiul bugetar 2021, în valoare de 17,6 mii de lei.

Nu a fost înregistrată și virată, la bugetul de stat pentru anul 2021, contribuția instituției, aferentă numărului de persoane cu handicap neîncadrate (evaluată în timpul misiunii de audit la suma de 60.000 de lei), contrar prevederilor legii numărul 488/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap”, mai apare în raportul emis de către Camera de Conturi Iași.

Extras din documentul emis de Camera de Conturi Iasi
Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari a concesionat terenuri pe sume infime

Alegeri câștigate cu sacul de bani din bugetul comunei Cotnari

În contabilitatea comunei Cotnari, neregulile sunt la ordinea zilei
În contabilitatea comunei Cotnari, neregulile sunt la ordinea zilei

Din sursele reporterilor BZI se pare că Vasile Crețu (PSD), primarul comunei ieșene Cotnari, ar fi câștigat alegerile din 2020 prin cumpărarea voturilor.

„Acest primar cred că e pus de altcineva că nimic nu e în regulă cu el. În campania electorală a oferit bani, a ajuns și 500 de lei votul. Așa a câștigat alegerile în 2020, dând saci cu bani, miliarde de lei. Banii proveneau din contractele semnate cu statul”, au precizat sursele reporterilor BZI.

Mai mult decât atât, se pare că inclusiv proiectul privind amenajarea bazei sportive din comună a întâmpinat dificultăți. Mai exact, se pare că Primăria Cotnari a contractat o firmă ce urma să execute lucrări de amenajare cu o valoare de aproximativ 60 de mii de euro. Sursele reporterilor BZI au transmis faptul că primarul comunei, Vasile Crețu (PSD), a acceptat o plată de 53.000 de euro, cu titlu de avans, contrar prevederilor legale, iar cu acești bani și-a plătit voturile în campania electorală din 2020.

„Stadionul de la Cotnari! Au fost alocate aproape 60.000 de euro pentru amenajarea bazei sportive. Primăria Cotnari a contractat o firmă ce urma să execute lucrările, au venit cu un utilaj, au nivelat acolo, iar, contrar prevederilor legale, societatea a primit un avans de 53.000 de euro, fără a fi efectuată recepția. Firma a dispărut de acolo după ce a văzut banii. Știu sigur că fondurile trebuiau să vină prin GAL, de la stat. Primarul a făcut un artificiu și a folosit banii din bugetul local al comunei Cotnari pentru a avea bani cash pentru campanie.

Atunci, din cauză că angajații primăriei au fost ocupați să-i facă campanie electorală, nu și-au făcut treaba și nu au depus documentația pentru a primi fondurile de la AFIR, iar banii s-au pierdut. Toată lumea a tăcut, dar acolo a fost deturnare de fonduri! El (n.r. – Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari) își păstrează banii în contul de excedent bugetar pentru a-i folosi în campanie. Acesta este complice și cu jumătate din consilierii locali pe care îi are”, au mai precizat sursele reporterilor BZI.

Interesant este faptul că au fost trimise sesizări privind ilegalitățile din Primăria Cotnari, însă se pare că acestea au stat pe masa instanțelor de judecată 8 ani de zile, în final intervenind prescripția. Potrivit raportului Camerei de Conturi Iași, se pare că, în comuna ieșeană Cotnari, furtul banului public este sport național.

Precizăm faptul că Vasile Crețu, primarul comunei Cotnari, a fost contactat de reporterii BZI pentru un punct de vedere, însă nu a răspuns apelurilor.

Comentarii
  • Obligativitatea postarii declaratiilor de avere si de interese a functionarilor publici este reglementata de lege. Desi conform legii declaratiile de avere aferente anului 2022 trebuiau publicate, acest lucru nu s-a intamplat. Oare ce ni se ascunde?! Primarul a decis inca o data ca este mai presus de lege. Cu toate acestea, haideti sa vedem cu datele publicate ce regasim: In anul 2019, primarul declara un venit anual de 198.000 lei, aferent salariului incasat de la UAT Cotnari, pe care daca il impartim la cele 12 luni ale anului, reiese un venit lunar de 16.500 RON. In anul urmator, primarul declara un venit incasat de la UAT Cotnari de 128.000 RON, de unde reiese un venit lunar de 10.666 RON. Mai departe avem anul 2021 cu un venit anual declarat de 90.000 RON, iar conform calculelor, reiese un salariu lunar de 7500 RON. Prin urmare, ce salariu are primarul comunei Cotnari? De la 16.500 RON, la 7500 RON in 2 ani? Si-a micsorat leafa pentru redistribuirea banilor spre binele comunei? Nu cred. Sunt curios cum arata declaratia de avere aferenta anului 2022, atat din punct de vedere salarial, cat si din punct de vedere a activelor mobile si imobile, pentru ca, si in acest caz, an de an, primarul adauga terenuri si masini. Drept exemplu, primarul declara in anul 2021, nu mai putin de 4 masini; Un BMW, un Mercedes, un Volkswagen si o Kia. Cum poate primarul intretine 4 masini dintr-o leafa de 7500 lei? Iar asta e o mica parte, mai investigam….revenim cu detalii!

  • Nu numai la Cotnari se fura si nu se face nimic, sa vedeti la Siretel cum merge treaba, te ia groaza, culmea curtea de conturi a descoperit o parte din nereguli da nu a facut nici o sesizare penala, sa se datoreze oare asta faptului ca seful Curtii este pus de MARICEL?

  • Da ce aveti cu omul ?Nerecunoscatorilor.Asa trebuie sa arate un roman bine …Burtos,falcos,gusat,nechelit de la stres si cu banii teancuri.Ce ? Vreti sa ne arate Europa cu degetul ca n avem grija de liberalii nostrii ? Saracutul strange si el un banut acolo pentru zile negre ca are balta peste.La un restaurant mai de Doamne ajuta trebuie sa lasi pe putin cateva milioane si cibuc la chelner si voi hainilor ai sariti in cap.Cand iese in lume trebuie sa arate ca are burtica de primar liberal…Nu ca pesedistii si auritii aia jerpeliti ,cu marunti in buzunare si cheliti de la stres cat muncesc pentru comunele lor.Mai Nastratine mai..Fa o cerere sa te bage domn primar consilier ca este loc la troaca primariei.Nu mai plange pe margini.Nu stii sa traiesti ca un liberal adevarat..pesedistule sau auristule care esti.

Adauga un comentariu