Titlurile zilei

Primarul din Cotnari are aere de baron. Face ce vrea din banii publici de parcă ar fi la el acasă. Curtea de Conturi a descoperit totul

Publicat: 27 feb. 2023
_____ Vizualizări 17 Comentarii
Primarul din Cotnari are aere de baron. Face ce vrea din banii publici de parcă ar fi la el acasă. Curtea de Conturi a descoperit totul
Primarul comunei ieşene Cotnari, Vasile Creţu, este la un pas în falimentarea localităţii pe care o conduce

După o scurtă vizită din partea Curţii de Conturi Iaşi, se pare că primarul comunei ieşene Cotnari, Vasile Creţu, este într-un demers continuu de a aduce nenumărate deservicii localităţii pe care o conduce. Comuna ieşeană riscă să fie falimentată de primarul incompetent

Potrivit documentelor emise de instituţia de control, se pare că Vasile Creţu (PSD), primarul ales al comunei Cotnari, se joacă cu banii localnicilor după bunul plac. Curtea de Conturi Iaşi a descoperit mai multe nereguli în contabilitate. Mai exact, organele de control au constatat faptul că evidenţa contabilă are grave deficienţe, descoperindu-se neconcordanţe şi în ceea ce priveşte gestionarea stocurilor de alimente din cadrul centrului de zi al comunei. Mai mult decât atât, potrivit documentului, nu a fost respectată nicio prevedere legală privind situațiile financiare anuale.

Extras din documentul emis de Curtea de Conturi Iaşi
Curtea de Conturi din Iaşi a găsit mai multe nereguli în contabilitatea comunei ieşene Cotnari

O comună din Iaşi riscă să fie falimentată de primarul incompetent

Extras din documentul emis de Curtea de Conturi Iasi
Curtea de Conturi Iaşi a găsit abateri grave de la lege în cadrul primăriei Cotnari

Comuna din Iaşi riscă să fie falimentată de primarul incompetent. Vasile Creţu (PSD) se joacă cu banii localității pe care o conduce după bunul plac. Acesta a achitat, din buzunarele oamenilor, lucrări care nu erau prevăzute în proiecte, a achiziţionat cantităţi uriaşe de pietriș, însă acesta nu a fost capabil să demonstreze unde au fost așternute cele peste 200 de tone de material. Mai mult decât atât, organele de control au descoperit şi faptul că pentru 1.531 de tone de pietriș nu sunt disponibile documente justificative, precum tichetele de cântar.

„Cu privire la administrarea fondurilor de 250.000 de lei, primite în anul 2020, din Fondul de intervenție al Guvernului, pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate, ca urmare a calamităţilor, s-au constatat următoarele: angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi pentru lucrări neproiectate şi neprevăzute în documentaţia de intervenţie, plăţi evaluate la suma de 42 de mii de lei.

Nerespectarea de către prestator a termenului de execuţie asumat prin contractul atribuit, tichetele de cântar prezentate în susţinerea realităţii materialelor furnizate conţin date ce nu pot fi credibile, nu au fost prezentate tichete de cântar pentru o cantitate de 1.531,52 tone de pietriş concasat, înscrisă în avizele de însoțire a mărfii, procesul-verbal de recepţie a lucrărilor nu a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale aplicabile”, se arată în documentul publicat.

Agenţii de control au constatat fraude inclusiv în utilizarea microbuzului pentru transportul preşcolarilor din comună.

„Deficienţe în modul de organizare şi administrare a Centrului de zi «Sfânta Parascheva», structură funcţională fără personalitate juridică din subordinea Consiliului Local Cotnari. Desfăşurarea activităţilor de transport persoane (şcolari, preşcolari, din localităţile de domiciliu ale acestora către unităţile şcolare sau centrul de zi şi retur) cu un microbuz s-a realizat fără obţinerea Certificatului de transport pentru transportul copiilor.

Darea în exploatare a microbuzului Școlii Profesionale «Ştefan cel Mare» Cotnari fără încheierea documentelor aferente şi fără stabilirea modului acestuia de utilizare şi decontare a cheltuielilor aferente utilizării (combustibil, piese de schimb, alte cheltuieli), gestionarea deficitară a activităţii privind consumul de alimente în zile în care persoanele responsabile figurau în concediu de odihnă sau concediu medical”, se mai arată în documentul emis de Curtea de Conturi Iaşi.

Ba mai mult decât atât, Vasile Creţu a plătit şi achiziţionat echipamente medicale în contextul în care nu există, în cadrul insituţiei din comuna Cotnari, niciun medic.

„Cu privire la dotarea cu echipamente a obiectivului de investiţii «Reabilitare şi dotare dispensar uman, sat Cotnari», iniţiat în anul 2018 şi finanţat cu fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, s-a constatat nerespectarea principiilor economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului datorat de identificarea unor echipamente medicale (echipamente defibrilator, electrocardiograf, ecograf) şi a sistemului de supraveghere, în anul 2020, în valoare de 41 de mii de lei, care în fapt nu sunt utilizate, respectiv montate şi puse în funcţiune. Pentru o parte din dotările pachetului stomatologic achiziţionat nu au fost prezentate documente privind gestionarea şi persoana care le gestionează”, mai este precizat în raport.

 Menţionăm faptul că acestea au ieşit din perioada de garanţie, iar valoarea abaterii de la legalitate şi regularitate constă, potrivit documentului, în sumă de peste 40 de mii de lei. Potrivit documentelor emise de către Curtea de Conturi, se pare ca şeful comunei este abonat la abateri şi ilegalităţi.

„Cu privire la obiectivul de investiţii «Reabilitare şi extindere Grădiniţă şi Şcoală Cîrjoaia», cu finanţare asigurată de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru care unitatea a atribuit contractul de execuție către S.C. Aspro Consulting S.R.L, în valoare de 2.121 de mii de lei (n.r. – 2,1 milioane de lei), termen de finalizare de 311 zile lucrătoare, s-a constatat: neaplicarea prevederilor contractuale la care unitatea avea dreptul, privind calcularea de penalităţi sau daune, urmare a nerespectării de către constructor a duratei de execuţie a lucrărilor, asumată prin contract, întocmirea actului adiţional în vederea ajustării preţurilor elementelor de deviz în mod nejustificat, plăţi stabilite la suma de 25.000 de lei şi stornate de către constructor în timpul misiunii de audit, decontarea unor cantităţi de lucrări în sumă de 6,2 mii de lei (62.000 de lei) şi recuperate în timpul misiunii de audit”, mai prevede documentul emis.

Cu toate acestea, Vasile Creţu pare încrezător şi deloc stresat de situaţie, ba mai mult decât atât, acesta nu a considerat importantă înregistrarea şedinţei de Consiliu Local din data de 23 februarie 2023, potrivit legii.

„Până acum nu a cerut nimeni şi nici nu se dau tichete de cântar de fiecare dată. Marfa e adusă (n.r. – pietriş concasat). În ceea ce privește echipamentele medicale, o să vedem ce facem cu ele. S-a discutat şi am înteles că una dintre doamne (n.r. – medic de familie) o să le ia la cabinet.

În ceea ce privește reabilitarea (n.r. – Reabilitare  și extindere grădiniță și școală Cârjoaia), acolo e discutabil, pentru că am înțeles că s-a întocmit o situație de lucrări după proiect şi nu s-a luat în calcul ceva acolo, constructorul e nemulțumit. Acesta spune că a făcut lucrarea şi că i-a imputat degeaba. A fost un diriginte de șantier, numai că a fost în perioada sărbătorilor, s-au cam grăbit toți, dirigintele se pare că a omis unele lucrări acolo, să le tracă.

În ceea ce priveşte şedinţa de Consiliu Local (n.r. – din data de 23 februarie 2023), cel care vine de regulă şi filmează nu a reuşit să vină că a avut în altă parte. Se stabilește dinainte şi poate să vină oricine (n.r. – reporterii BZI au amintit primarului că şedinţele trebuie să fie publice şi obligatoriu filmate, potrivit legii). Cred că bibliotecarul are ceva filmat, o să vedem exact”, a transmis Vasile Creţu, primarul comunei ieşene Cotnari.

În primăria Cotnari, ilegalităţile sunt la ordinea zilei
În primăria Cotnari, ilegalităţile sunt la ordinea zilei

Primarul comunei ieşene nu este la prima abatere

Pietris Concasat
Se pare că Vasile Creţu, primarul comunei ieşene Cotnari, nu deţine documente justificative privind achiziţionarea a peste 1.500 de tone de pietriş concasat

Cotidianul BZI a mai scos la iveală o parte dintre afacerile îndoielnice pe care le face Vasile Creţu în comuna ieşeană Cotnari. Anul trecut, o firmă obscură din Iaşi şi-a rotunjit veniturile din buzunarele cetățenilor comunei ieşene. Înființată în 2014, Hydro Project & Consulting SRL a încasat milioane de lei din partea primăriilor din județ și din țară. Ofertele depuse de firma condusă de Gabriel Crăciun sunt acceptate imediat după depunerea lor pe platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP).

În comuna Cotnari, edilul comunei a acceptat, în 2022, două oferte depuse pe SEAP, din partea Hydro Project & Consulting SRL, cu o valoare totală de 39.000 de lei, fără TVA, urmând ca firma condusă de Gabriel Crăciun să presteze servicii de întocmire a unei documentații tehnice și reactualizare a unui studiu de fezabilitate. Practic, pentru 3 hârtii întocmite cu copy/paste, firma a încasat aproape 40.000 de lei. În anul 2011, acelaşi primar, Vasile Creţu, şi-a concesionat singur pășunea şi a solicitat subvenții de la Uniunea Europeană.

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură a constatat atunci că subvențiile au fost încasate în mod fraudulos. Cu toate acestea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău „l-au iertat” pe primar, oferind o explicație stupefiantă: Vasile Crețu a comis o „eroare”. În 2009, tot Vasile Creţu (PSD), primarul comunei Cotnari, a tocat 200.000 de euro pe două utilaje, un autogreder și un buldozer, achiziționate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, utilaje recondiționate și luate ca noi.

Primarul Crețu a reușit atunci performanța de a se juca și cu sufletele a 20 de micuți ce învață într-o școală ce stă să se dărâme. Cu toate că Guvernul Tăriceanu din 2009 a emis o Hotărâre de Guvern în anul 2006, prin care a alocat suma de 690 de milioane de lei vechi pentru reparații capitale la imobil, clădirea era, după trei ani, într-un stadiu greu de imaginat.

Comuna Cotnari riscă să fie falimentată de primarul incompetent Vasile Creţu. Acesta se pare că priveşte şefia comunei ca pe un joc, dacă este să ne luăm după faptul că banii localnicilor sunt cheltuiți pe servicii neprestate. Sursele reporterilor BZI au transmis faptul că mai sunt multe alte nereguli ce vor ieşi la iveală odată cu trecerea timpului, iar şeful comunei ar urma să fie anchetat penal, însă această anchetă nu ar fi prima.

În trecut, Vasile Creţu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar în continuare îi este permisă ocuparea unei funcții publice.

Comentarii
  • Pt cei de la ANAF si DNA va rugam sa veniti si la fabrica de copii Elena Doamna din Iasi . Sa vedeti in ce conditii se munceste , nu este lapte praf pt bebeluși ,nu sunt pelinci , nu sunt medicamente, nu sunt masti ,nu sunt manusi ,nu sunt dezinfectanti . Sa vedeti cum este amenintat personalul de safa da sindicat Luminita marea lidera de sindicat . Sa vedeti angajarile cu asistenti fara diplome de bacalaureat . Sa vedeti cum manajerul Martinescu trece garzi fictive la unii doctori . Sa vedeti afacerile murdare cu firmele de medicamente ale lui Martinescu si ale lui Lumi da la sindicat .

  • Cele mai mari sume de bani, furate de un primar, sunt in comuna Tibana. Primarul Gheorghe Rotaru, foloseste banii comunei in scop personal.

  • Cea mai subdezvoltata comuna din tot judetul Iasi este comuna Popricani.Drumuri de pamant,fara apa si canalizare,fara gaz.Au un proiect de pietruire a unor drumuri pentru care au achitat pentru proiectare (cum sa arunce piatra pe drum) 300000 de lei realizata de firma Simpa Consult srl si Conest.Lucrarile vor costa peste UN MILION DE EURO.Piatra tot rotunda va fi sau poate pietris concasat care va fi aruncata de rotile masinilor in afara drumului in cativa ani…Lucrari de asfaltare nu se preconizeaza pentru ca o data ce drumul e facut bine nu se mai poate fura o data la patru ani atata banet…

  • …pe strada Iulia Hașdeu din sat VULTURI e glodul pana la genunchi…tractoarele si utilajele agricole au facut dezastru, desi acum doi ani au aruncat niste piatra rotunda ,fara tasare , fara nimic ! Si e drum direct din drumul European ce duce in Moldova!

  • Un primar fără școală fără suflet un tâmpit care face ce vrea. Crede ca satul e al lui proprietate și lumea s ava lui. Foarte rău fac oamenii din Cotnari care l au ales. Acești primari ar trebuii da ți jos cu forța. Un Hodorog care ar trebuii sa stea liniștit la pensie acasă nu acolo. Dar nu i mai satura Dumnezeu de bani și averi de parca ar fii nemuritori. Nesimțire curata. Oricum noi suntem toți de vina ca nu știm sa ne apărăm tara toți acești corupți din parlament guvern.justitie și restul care ne conduc ne au acaparat și nu știu dacă vom mai scăpa de ei.

  • Ce frumos este îmbrăcat acest baron!
    Câte pulovere poate să aibă! Ce asortate sunt! Ăsta-i primarul de la Cotnari? Nu cred!

  • Cineva care are interese îl protejează pe acest păcălici de primar!
    Acel cineva are influență asupra procurorilor și judecătorilor. Altfel, nu se explică!

  • Asta din poza e un ospătar care semnează contracte firmelor de partid care în felul acesta prospera cu parandarat partidului și ospătarului.

  • Nu știu sa fie un județ mai corupt și mai eficient în a toca banii publici decât Iași. Fiecare „are pe cineva” acolo unde e nevoie…. Ba la o Primărie, ba la un spital, etc…. Un etern lanț al slăbiciunilor… Fiecare e dispus sa plătească ca să își rezolve problema înaintea altora… De asta lucrurile nu merg. Cei puși sa verifice sunt la rândul lor, probabil, datori cuiva… Cumetreli peste tot. Amin.

  • Primarul minte!
    Am participat la ședință și pot afirma cu certitudine că nu a filmat nimeni ședința. Să spună bibliotecarul corupt unde se afla în timpul ședinței. Să prezinte filmarea!
    Până când vom accepta minciuna și dezinformarea?

  • Malauta daca nu ai fi atat ďe lacom ai pute sa-i i-ai locul acestui oportunist corupt dar nu ai nici o sansa, esti un oportunist duplicitar, sarlatan si pervers, la fel ca si Alexe…

  • Curtea de conturi, DNA și Anaf-ul ar trebui sa și facă treaba și când merg în control și la alte instituții ale statului, cum ar fi Universitatea Gheorghe Asachi din Iași unde unii angajați se cred stăpâni și își bat joc de angajați .

Adauga un comentariu