National

Gabriela Firea: „PSD trebuie să propună noul premier. Așa funcționează democrația”

Publicat: 07 dec. 2020
Gabriela Firea uimită
Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea

Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, este de părere că cei care au dreptul să aibă prima propunere de premier sunt social-democrații, deoarece ei au câștigat alegerile. Aceasta susține că „orice improvizaţie prezidenţială” nu face decât să afecteze democrația.

Fostul primar general al Capitalei a reacționat după ce Klaus Iohannis a anunțat un guvern de dreapta înaintea oricăror consultări politice.

„Castigatorii acestor alegeri sunt românii care au dat un vot de blam actualului guvern PNL si presedintelui tarii care s-a comportat ca un secretar de partid si nu ca un presedinte de tara echidistant si echilibrat. Romanii au votat in numar mare impotriva unor conducatori care au condus dezastruos tara prin criza sanitara si au ingropat economia.

Faptul ca, nici in aceasta seara, presedintele tarii nu recunoaste evidenta si forteaza o majoritate ultra-fragila de dreapta, demonstreaza ca sfideaza votul romanilor.

Scorul cel mai mare a fost obtinut de Partidul Social Democrat, care trebuie sa propuna noul premier.

Asa functioneaza democratia!

Asta inseamna sa respecti votul exprimat de români!

Orice improvizatie prezidențiala afecteaza si mai mult democratia si se traduce printr-o palma prezidentiala data electoratului.

Electorat adus de presedinte si PNL la vot in plina pandemie dar, pentru ca nu le convine scorul obtinut, i se intoarce spatele.

O astfel de aroganta nu este permisa!”, scrie Gabriela Firea pe contul său de Facebook.

Declarația lui Klaus Iohannis

Luni, 7 decembrie, președintele României, Klaus Iohannis a declarat că după finalizarea alegerilor parlamentare se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta şi că peste câteva zile va convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în Parlament.

„Se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliţie. Peste doar câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul Parlament, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru România”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

PSE: „Lui Marcel Ciolacu trebuie să i se dea ocazia de a forma viitorul Guvern”

După aflarea rezultatelor de la alegerile de duminică, Partidul Socialiștilor Europeni îl felicită pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, pentru „victoria clară” de la parlamentare. În plus, președintele PES, Serghei Stanișev, avertizează că PSD ar trebui să aibă ocazia de a-și organiza viitorul Guvern, fiind lăsat să aleagă persoana care va veni în funcția de premier.

De asemenea, socialiștii vin cu un val de critici asupra rivalilor politici liberali, aici incluzându-l și pe Klaus Iohannis. Aceștia l-au avertizat să încerce să respecte „voința poporului român”.

„Îi transmit cele mai călduroase felicitări lui Marcel Ciolacu și PSD. Au câștigat încrederea poporului în cursul unei campanii electorale în care guvernul s-a folosit de toată influența sa pentru a delegitima PSD. Ca învingător în aceste alegeri, lui Marcel Ciolacu trebuie să i se dea ocazia de a forma viitorul guvern. Președintele Iohannis trebuie să-și îndeplinească imparțial rolul său constituțional și să reflecte voința exprimată în mod clar de alegătorii români.

Trebuie să deschidă calea pentru un guvern PSD al progresului și stabilității, care să poată administra criza COVID și refacerea economică”, a declarat Serghei Stanișev, președintele PES, potrivit Digi 24.

Adauga un comentariu