Actualitate

Galaţi este primul județ din România care nu deschide o parte din școli

Publicat: 06 sept. 2020
Ce să facă profesorii, atunci când copiii refuză să poarte masca de protecție?
Ce să facă profesorii, atunci când copiii refuză să poarte masca de protecție?

Autoritățile din fiecare județ din România trebuie să transmită dacă deschid sau nu unitățile de învățământ în funcție de numărul de cazuri de coronavirus. Mai multe localități din județul Galați au hotărât să nu deschidă școlile la data de 14 septembrie.

Primarul localității Suhurlui a avut o intervenție în direct la un post de televiziune unde a dialodat despre situația din localitatea sa.

”Ni s-a comunicat de către Inspectoratul Județean Școlar situația că suntem pe scenariul Roșu. Am avut o ședință pe acest subiect, înainte de a ni se comunica. Am luat măsuri din acea clipă. Anul școlar va începe în online. Vom fi monitorizați de către DSP Galați. Nu știu să vă spun când vor reveni elevii în bănci, la școală”, a declarat primarul localității Suhurlui, Gigi Țuțu.

În localitatea Suhurlui sunt doar 11 persoane infectate cu noul coronavirus.

Monica Anisie, despre noul an școlar: „Unde situația e gravă, se poate face în sistem online”

Ministrul Educației, Monica Anisie, declară că până pe 7 septembrie s-ar hazarda să spună care e scenariul legat de deschiderea școlilor.

”Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta”, a spus Monica Anisie.

”Trebuie să fim sinceri: sunt părinți care cred că trebuie să amânăm începerea anului școlar. Noi am făcut un anunț. E pregătit deja documentul prin care începerea anului e prevăzută pentru 14 septembrie. A fost aprobat ordinul comun cu Ministerul Sănătății. Acolo e prevăzut și un calendar. Pe 7 septembrie, DSP-urile analizează situația epidemiologică. În funcție de aceasta, dar și de specificul școlii, consiliile de administrație din școli fac o propunere către Inspectoratele școlare, iar în comitetele pentru situații de urgență se decide, în funcție de scenarii. Unde situația e gravă, se poate face în sistem online”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul a afirmat că trebuie analizată situația epidemiologică, în așa fel încât copiii să nu fie expuși.

Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare

Haos în Republica Moldova după începerea școlii! 125 de profesori sunt infectați, iar alți 250 se află în izolare. Școala a început de doar câteva zile, iar în Republica Moldova și-au făcut deja apariția primele cazuri de infectare cu noul coronavirus. Astfel că, 125 de profesori sunt infectați, iar alte 250 de cadre didactice se află în izolare.

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a anunțat aceste date în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.

„În condițiile unei lipse de cadre didactice, mai avem și îmbolnăviri. Vreau să asigur toți profesorii că această muncă suplimentară va fi remunerată”, a mai declarat Șarov.

La 1 septembrie s-au redeschis 1.233 de instituții cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor, din cele 1.252 de instituții de învățământ primar, gimnazial, liceal publice și private. Unsprezece instituții sunt în carantină, iar alte opt nu corespund parțial cerințelor ANSP. Din asigurările oferite de Igor Șarov, acestea ar urma să se redeschidă după data de 14 septembrie 2020.

Un exemplu demn de urmat. Într-un oraș din România vor fi testate toate cadrele didactice împotriva COVID-19, înainte de începerea școlilor

Ion Lungu, primarul orașului Suceava, a anunțat, miercuri, că urmează să propună un amendament la proiectul de rectificare bugetară al orașului, Prin acesta, toate cele aproximativ 2.000 de cadre didactice și personalul auxiliar vor fi testate pentru coronavirus înainte de începerea noului an școlar.

Primarul a menționat, în cadrul unei conferințe, că testul va fi făcut cu 72 de ore înainte de începerea școlii. De asemenea, prețul va fi suportat de municipalitate.

„Vom avea o întâlnire a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în care voi propune ca toate cadrele didactice, înainte de începerea școlii, cu 72 de ore, să aibă făcut un test COVID. Primăria municipiului Suceava va suporta acești bani, am spus acest lucru, deja avem solicitări de la școli. Mâine (joi – n.r.) avem ședință de Consiliu Local, voi face un amendament la proiectul de rectificare bugetară, să prindem aceste sume în bugetul școlilor”, a spus Lungu.

Adauga un comentariu