Gândacii de lemn sau cariile de mobilă sunt printre cele mai invazive și distructive insecte ce pot intra în casa ta. Află în rândurile următoare cum să scapi de ele și ce sunt, de fapt.
Locuințele noastre nu sunt doar habitatul ideal doar pentru oameni, ci și pentru multe alte specii de insecte. Unii dintre cei mai obișnuiți invadatori sunt molia de haine, molia de făină dar și gândacul de lemn.
Ce sunt gândacii de lemn
Chiar dacă mulți dăunători sunt inofensivi pentru noi, aceștia pot fi dăunători pentru casa sau obiectele din casa noastră. De exemplu, cariile de lemn, sau cum mai sunt cunoscute „gândacii de lemn”, se hrănesc cu bucăți de mobilă, dar pot să atace și structura casei, în special dacă este din lemn.
Termenul este mai degrabă unul generic pentru mai multe tipuri de gândaci, iar fiecare specie poate avea preferințe diferite în ceea ce privește tipurile de lemn pe care le consumă sau în care își depun larvele. Acești gândaci intră în general în lemn prin fisuri și crăpături și încep să se hrănească cu acesta, deteriorându-l în timp. Infestările pot ajunge destul de mari, mai ales dacă nu sunt oprite la timp, putând duce la slăbirea structurii lemnului și la daune considerabile.
Tratamentul împotriva gândacilor de lemn poate implica diferite substanțe chimice pentru a elimina infestările și pentru a proteja lemnul împotriva recurenței acestora. De aceea, vă recomandăm să chemați un specialist la primul semn că structura casei sau mobilierul poate fi afectat de acest parazit.
La fel ca la majoritatea insectelor, viața gândacilor de lemn poate fi împărțită în patru etape: ecloziune, apariția ca vierme sau gândac, și aici este stadiul în care se hrănește cu lemn, împerecherea și depunerea mai multor ouă.
Cum protejăm și scăpăm de cariile de lemn
Cariile de lemn adulte sunt cele mai active între lunile mai și august, atunci când adulții încep să se împerecheze și să creeze mai multe carii pentru a se putea hrăni, dar și pentru a-și găsi un loc propice să își depună ouăle. Chiar dacă viața unui adult este doar de 10 zile, larvele în stadiul de ou pot supraviețui și până la cinci ani. În acest stadiu, când cariile de lemn sunt adulte, ele se hrănesc cu cherestea, lăsând sub suprafața lemnului tuneluri cu un diametru destul de mic, de maxim 3 mm, care în cele din urmă provoacă deteriorarea și chiar distrugerea structurii lemnului.
Conform specialiștilor, cel mai clar semn că aveți gândaci de lemn sunt apariția micilor găuri rotunde care rămân pe suprafața lemnului. Acestea sunt destul de minuscule și se văd destul de greu cu ochiul liber, iar praful de foraj pe care aceste insecte îl lasă în urmă este un indicator că aveți larve active în casă. Cel mai mare risc ca mobilierul să fie cu viermi de mobilă este dacă mobilierul este destul de vechi sau second-hand. Este important ca înainte să cumpărați orice mobilier să inspectați cu mare atenție orice piesă pe care doriți să o achiziționați.
O metodă ca să vă protejați de asemenea insecte este să vopsiți, dar și să dați cu ceară frecvent mobilierul sau dacă observați crăpături în structura acestuia, să le astupați imediat. Acestea nu pot supraviețui într-un mediu în care se folosesc aceste substanțe.
Gândacii de lemn sunt un parazit dăunător atât pentru mobilă din casă, cât și pentru structura casei. Este important să scăpați de ei cât mai rapid posibil pentru a nu vă distruge mobilierul.