Economic Local

Garda de Mediu a amendat firmele din Iași cu 80.000 de lei în octombrie 2021. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor

Publicat: 24 nov. 2021
Mormane de gunoaie, pe câmpuri din Iași
Firmele din Iași au fost amendate cu 80.000 de lei de Garda de Mediu, pentru că au încălcat legislația

Firmele din Iași au fost amendate cu 80.000 de lei de Garda de Mediu, pentru că au încălcat legislația. Cele mai multe probleme au fost găsite la companiile care nu respectă trasabilitatea deșeurilor. De asemenea, au fost amendate primăriile din mediul rural la care au fost găsite mormane de gunoaie sau care nu au făcut colectare selectivă

În octombrie 2021, Garda de Mediu Iași le-a dat amenzi în valoare de 80.000 de lei firmelor care nu au respectat legislația. Comisarii au efectuat 69 de controale, atât planificate, cât și neplanificate, realizate în urma sesizărilor depuse de ieșeni. Au fost făcute 35 de controale în domeniul controlului poluării industriale și 12 controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma acestor verificări au fost date amenzi în valoare de 80.000 de lei. Cele mai multe probleme sunt în continuare în domeniul gestionării deșeurilor.

Persoane juridice și primăriile din Iași au fost sancționate de comisarii de mediu. Printre primăriile amendate în anul 2021 sunt Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca, Sirețel, Țibănești, Țibana, Voinești, Cucuteni, Sirețel, Costuleni, Holboca, Lespezi, Țigănași și Aroneanu. Cea mai mare amendă a fost dată Primăriei Movileni, aceasta fiind sancționată cu 75.000 de lei pentru mormanele de gunoaie din mai multe zone din comună.

Ieșenii depun des reclamații la Garda de Mediu

Ieșenii depun o dată la două zile reclamații la Garda de Mediu, împotriva celor care aruncă gunoaiele în locuri nepermise. Multe dintre aceste reclamații sunt din partea celor care locuiesc în mediul rural, în zona metropolitană, și observă cum, pe câmpuri sau în zone locuite, sunt aruncate gunoaie.

Comisarii de mediu din Iași susțin că există și situații în cadrul cărora ieșenii care reclamă diverse nereguli privind poluarea trimit și fotografii sau imagini cu cei care aruncă gunoaiele. Cu ajutorul acestor dovezi reușesc să identifice persoanele care au aruncat gunoaiele și, astfel, acestea din urmă sunt sancționate cu 500, până la 1.000 de lei. Persoanele juridice pot să primească amenzi de până la 20.000 de lei dacă specialiștii de mediu descoperă că nu au respectat legislația de mediu.

Comisarii de mediu au amendat firmele din Iași cu 1,3 milioane de lei în anul 2021

Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare totală de 1,3 milioane de lei în anul 2021 pentru neregulile găsite în urma verificărilor efectuate pe teren. Au fost date 173 de amenzi, în valoare de 1.331.000 de lei, și au fost făcute 4 sesizări penale. Amenzile au fost date pentru mai multe neconformități, precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate.

Unele dintre sancțiuni au fost date pentru nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, funcționarea fără respectarea autorizației de mediu, nerespectarea reglementărilor privind regimul spațiilor verzi ori lipsa documentelor privind transportul deșeurilor. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru patru fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni: o faptă de gestionare necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și trei fapte de ardere a vegetației în arii naturale protejate.

Adauga un comentariu