Economic Local

Garda de Mediu a amendat firmele din Iași cu 1,3 milioane de lei în perioada ianuarie-septembrie 2021. Cele mai multe sancțiuni s-au dat pentru gunoaiele aruncate pe câmp

Publicat: 26 oct. 2021
Gunoaie aruncate pe câmp și Gheorghe Bacușcă, director al Gărzii de Mediu Iași
Garda de Mediu a amendat companiile din Iași cu 1,3 milioane de lei în primele 9 luni din anul 2021. Comisarii au efectuat 657 de controale în această perioadă, iar cele mai multe amenzi au fost pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor

Garda de Mediu a amendat companiile din Iași cu 1,3 milioane de lei în primele 9 luni din anul 2021. Comisarii au efectuat 657 de controale în această perioadă, cele mai multe în domeniul poluării. Sancțiunile au fost aplicate mai ales firmelor care nu au respectat domeniul salubrității

Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 1,3 milioane de lei. În perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2021 au fost efectuate 657 de controale, din care 509 controale în domeniul controlului poluării industriale și 148 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma verificărilor efectuate de comisarii de mediu, au fost aplicate 173 de sancțiuni în valoare de 1.331.000 lei și au fost făcute 4 sesizări penale. Amenzile au fost aplicate pentru mai multe neconformități precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate.

O parte din sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, funcționarea fără respectarea autorizației de mediu, nerespectarea reglementărilor privind regimul spațiilor verzi, lipsa documentelor privind transportul deșeurilor, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru 4 fapte care se încadrează, conform legislației de mediu la infracțiuni: o faptă de gestionare necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și 3 fapte de ardere a vegetației în arii naturale protejate.

Cele mai multe amenzi sunt aplicate pentru gunoaiele aruncate în locuri nepermise

Numai în luna septembrie 2021 operatorii economici din Iași au fost amendați cu 338.000 de lei pentru nerespectarea legislației de mediu. În continuare cele mai multe nereguli descoperite de comisarii de mediu sunt în domeniul poluării și al depozitării deșeurilor. În ultimii ani au găsit mormane de gunoaie pe câmpurile din județul Iași și fie au amendat persoanele fizice, fie administratorii firmelor care nu au respectat trasabilitatea deșeurilor. De asemenea, au fost confiscate mașini care transportau gunoaie fără a avea documentele necesare acestei operațiuni. Potrivit specialiștilor de mediu, a crescut numărul ieșenilor care depun reclamații cu privire la gunoaiele aruncate în locuri nepermise.

„Primim reclamații de acest fel și multe dintre acestea se confirmă. Pentru a proba aceste informații, reclamanții pot să ne trimită locația, pozele sau filmările pentru a reuși să găsim mai repede făptașii”, spune Gheorghe Bacușcă, comisar-șef al Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Iași.

Poluarea din Iași a scăzut cu aproape 50 la sută în ultimii patru ani

În ceea ce privește domeniul calității aerului, în anul 2021 au fost aplicate amenzi de aproximativ 200.000 de lei pentru nerespectarea legislației de mediu. Dacă aproape în fiecare lună au fost înregistrate depășiri ale indicatorului de calitate a aerului PM10, în luna iulie din acest an nu s-a înregistrat niciun episod de poluare în municipiu. Doar în județ, în stația de monitorizare a calității aerului de la Bosia-Ungheni au fost nouă depășiri la indicatorul PM10. Principalele cauze ale depășirilor sunt traficul și lucrările la drumul din apropierea stației de monitorizare a calității aerului. Potrivit specialiștilor de mediu, poluarea din Iași a scăzut cu aproximativ 50 la sută în ultimii patru ani.

Comentarii
Adauga un comentariu