National

Gelu Duminică, sociolog, vine cu o concluzie la final de campanie electorală

Publicat: 25 sept. 2020
Gelu Duminică
Gelu Duminică, sociolog, vine cu o concluzie la final de campanie electorală

Gelu Duminică, sociolog, vine cu o concluzie la final de campanie electorală. El este de părere că dezbaterea pe proiecte a lipsit cu desăvârșire, întreaga campanie învârtindu-se în jurul cuvântului ”ură”. Majoritatea candidaților au ales să se răsfrângă împotriva celorlalți, uitând de dezbaterea propriilor obiective.

„Nu am avut o campanie în adevăratul sens al cuvântului. Campania cu dezbatere pe idei, pe proiecte cu dezbateri, pe viziuni a lipsit cu desăvârşire. Am avut mai degrabă o antagonizare a unui electorat împotriva celuilalt, fiecare candidat încercând să puncteze pe ceea ce se numeşte ‘ură’. Dacă ne întreabă cineva care este viziunea candidatului x şi care este viziunea candidatului cutare, nu ne rămâne în minte decât că un candidat spune ‘fără cutare’ şi candidatul celălalt spune ‘fără cutare’. Atât ne rămâne”, a declarat Duminică pentru AGERPRES.

Gelu Duminică, sociolog, vine cu o concluzie la final de campanie electorală

Sociologul atrage atenția asupra faptului că la ultimele alegeri, procentul prezenței la urne a fost extrem de mic, iar pe atunci nici măcar nu era pandemia.

„Şi atunci, fiecare, de fapt, a încercat să-şi mobilizeze propriul electorat, uitând că la ultimele alegeri doar 33% din electoratul bucureştean a participat şi la nivel naţional cred că a fost undeva în jur de 40%. Şi nu era COVID-ul… Aşa că pentru ceilalţi 60% din posibilii electori – Doamne, iartă-mă! -, ăia nu au contat. Votul într-un singur tur asta înseamnă, din păcate. Poţi să ai un primar într-un oraş cu două milioane de locuitori, cât are Bucureştiul, cu 200.000 de voturi. Asta a fost realitatea”, a arătat Gelu Duminică.

„Şi asta pentru că antagonizarea poate să fie mai mare pe individ decât pe o formaţiune politică, care are şi oameni care pot fi ‘urâţi’, dar şi oameni care pot fi ‘iubiţi’, cu ghilimelele de rigoare. Generalizarea este mai mică, decât răul care este perceput cu figură, cu nume ş.a.m.d., cum este individul”, a spus Duminică.

România reală are nevoie de un suflu nou

Sociologul a menționat că și la alegerile parlamentare se așteaptă la o ”antagonizare a unui electorat împotriva celuilalt electorat”. El consideră că țara noastră are nevoie de un suflu nou, de oameni cu viziune și carismă, în prezent nefiind vorba despre acest lucru la niciunul dintre politicieni.

„Mai ales dacă mă bazez pe ultimele măsuri luate în Parlament, care transpiră orice, dar nu o viziune sănătoasă privind dezvoltarea României. Şi aici mă refer la creşterile de pensii, salarii, stimulente acordate cadrelor didactice şi toate populismele astea pe care le-am văzut în ultimele zile. Mă aştept, deci, tot la o antagonizare a unui electorat împotriva celuilalt electorat. Nu cred că România profundă, România reală mai funcţionează la astfel de antagonizări. Cred că România reală are nevoie în momentul de faţă de viziuni, are nevoie de lideri carismatici, are nevoie de însufleţire, iar lumea politică românească nu are politicienii care să transmită astfel de mesaje”, a subliniat Gelu Duminică.

Comentarii
Adauga un comentariu