National

Pensionarii protestează! Se anunță miting, din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru

Publicat: 24 sept. 2020
pensionari într-o sală
Pensionarii protestează! Se anunță miting, din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru

Pensionarii protestează! Joi, 24 septembrie 2020, conducătorii a două federații de pensionari au anunțat că pe data de 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, se va organiza un miting, din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Într-o conferință de presă, liderul  uneia dintre federaţiile de pensionari care organizează manifestaţia a precizat că motivul acesteia nu este reprezentat de majorarea pensiilor cu 14%, în loc de 40%, așa cum prevede legea. Cu toate acestea, liderul celei de-a doua federaţii de pensionari a menționat și acest motiv, printre altele.

Pensionarii protestează! Se anunță miting, din cauza deciziilor luate de Violeta Alexandru

Preda Nedelcu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), susține că primul motiv, care a dus la organizarea mitingului este faptul că ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a luat o decizie nefavorabilă, în ceea ce privește procedura de acordare de ajutor financiar pentru pensionarii săraci, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice. Astfel, aceasta a decis modificarea procedurii, înlocuind banii cu alimente, situație ce duce la o încălcare a prevederilor Legii 363 din 2003.

„Ministrul Muncii nu vrea să respecte această lege, care conţine, printre altele, includerea în bugetul Ministerului Muncii a unor sume care să fie folosite pentru acordarea de ajutoare financiare pensionarilor aflaţi în dificultate. Aproape de 20 de ani s-a procedat în acest mod, până în acest an, când doamna ministru Violeta Alexandru a hotărât să nu respecte această lege şi a stabilit să se acorde pensionarilor, din sumele pe care nu le cunoaştem, pachete cu alimente. (…) E un drept, e o lege, care aşa începe: ‘pentru finanţarea activităţilor care se organizează pentru sărbătorirea în România a Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice’. (Ministrul Muncii, n.r.) nu dă bani! De ce? Numai pentru că are putere? Iar prim-ministrul, căruia i-am sesizat acest abuz al ministrului Muncii, nu ia nicio măsură, nu ne dă niciun răspuns. Pentru asta ieşim şi în stradă. Nu este drept”, a afirmat liderul FNPR.

Pensionarii protestează! Noi critici aduse ministrului Muncii

De asemenea, Preda Nedelcu a criticat ministrul Muncii că a decis întreruperea remunerării unor specialişti din cadrul Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari (CNOP).

„Doamna ministru a hotărât – cu de la dânsa putere – ca începând cu luna august aparatul acesta de lucru al Consiliului să nu mai fie retribuit. Acolo sunt şase sociologi. Unul este bolnav. De două luni ei nu şi-au primit salariile, fără nicio justificare. Nu există niciun temei legal. Înţelegem dacă are ceva să se răzbune pe noi, liderii organizaţiilor de pensionari. Dar ce are cu acei oameni? A făcut acest lucru încălcând fără nicio jenă o lege, Legea 16/2000 privind organizarea acestui Consiliu Naţional al Organizaţiilor de Pensionari. (…) Vom protesta pentru această atitudine a ministrului Muncii, care ne umileşte pur şi simplu”, a menţionat preşedintele Federaţiei.

Liderul FNPR a evidențiat că subiectul creşterii pensiilor nu a fost printre motivele organizării mitingului.

„Nu organizăm mitingul pentru creşterea pensiilor, pentru că ele cresc şi fără să cerem noi”, a precizat Preda Nedelcu.

Pensionarii protestează! Principalul motiv: chestiunea majorării pensiilor

Pe de altă parte, Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România (FNUPR), subscrie la ceea ce a menționat liderul FNPR, însă afirmă că principalul motiv al manifestației este chestiunea majorării pensiilor.

„Aceste trei probleme constituie obiectivele principale ale pensionarilor din România la protestul care va avea loc în această zi de sărbătoare, 1 octombrie 2020. În loc ca pensionarii să poată să sărbătorească ziua acesta importantă pentru ei în nişte condiţii corespunzătoare vieţii şi sănătăţii lor, ei sunt nevoiţi să iasă în stradă, să iasă să protesteze. (…) Sunt convins că acţiunile şi măsurile pe care le vom lua, şi sprijinul pe care îl vom primi din partea opiniei publice, vor duce la rezultate mai bune privind pensionarii din România. Mitingul va fi în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Din păcate starea de alertă prevede să fie maximum 100 de persoane şi atâtea persoane vor fi şi vor respecta măsurile prevăzute de distanţare şi de purtare a măştii”, a afirmat preşedintele Federaţiei Naţionale „Unirea” a Pensionarilor din România.

Adauga un comentariu