Această variantă de gem de vișine fără zahăr este ideală pentru persoanele care doresc să renunțe sau să reducă cantitatea de zahăr, dar și pentru copii.
Acesta se poate face în mai multe moduri, precum cu îndulcitor, suc natural de mere sau cu pectină, toate variantele fiind delicioase.
Rețeta de gem de vișine fără zahăr
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg de vișine, de 600 ml suc natural de mere și de 3 lingurițe de zeamă de lămâie.
Începe prin a spăla foarte bine vișinele sub un jet de apă, apoi se scurg de apă foarte bine și se curăță de sâmburi. Într-o oală potrivită cu fund dublu, se adaugă sucul de mere cummpărat sau proaspăt stos la un storcător și se lasă la foc mic până când scade mai bine de un sfert din cantitatea sa.
După ce a scăzut, se adaugă vișinele și se lasă tot la foc mic. Pe parcursul fierberii, vei observa ca va începe să facă o spumă albicioasă. Este perfect normal, și aceasta se poate strânge ușor, cu ajutorul unei linguri. Scopul acesteia este să elimine impuritățile. Dacă nu se îndepărtează, culoarea gemului va fi puțin inestetică și există și riscul de a se zaharisi.
Trebuie să amesteci din când în când și să o fierbi fără un capac. Se fierbe pentru aproximativ 40-45 de minute, iar în ultimele 5-10 minute înainte de a închide focul, se pune zeama de lămâie. Important de menționat este că pentru că nu are zahăr va fi mai puțin legată.
Gemul se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se închid bine și se pun la cuptor pentru aproximativ 10-15 minute la 130 de grade Celsius. Află cum poți face și un gem de prune fără zahăr.
Altă rețetă delicioasă
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 400-450 grame de vișine fără sâmburi, de 750 ml de suc de mere, pere sau de struguri foarte dulce, de semințele de la 1 păstaie de vanilie și de 2 lingurițe de zeamă de lămâie.
Începe prin a turna într-un bol încăpător sucul de mere, apoi vișinele foarte bine spălate și scurse. Adaugă și semințele de la păstaia de vanilie și zeama de lămâie. Lămâia se folosește pentru ca vișinele să își păstreze nuanța frumoasă, însă dacă nu doriți acest lucru, o puteți omite.
Se pune totul la fiert la foc mare, amestecând continuu, mai ales spre final. Spuma formată se ia cu ajutorul unei linguri. Când se ajunge la consistența dorită, se oprește focul, iar gemul se pune fierbinte în borcane sterilizate corect. Borcanele se închid ermetic și se pun cu fundul în sus pentru aproximativ 10 minute, astfel încât să se formeze vidul.
Se pun apoi în poziția normală și se lasă la răcit în pături sau prosoape, apoi se păstrează la rece. După ce ai deschis borcanul, este important să o consumi în maxim 3 zile, întrucât nu va rezista mai mult și va începe să fermenteze. Află cum poți face și o dulceață de lămâie delicioasă.
Un gem de vișine fără zahăr este foarte ușor de preparat și delicios, chiar dacă nu este atât de dulce, fiind o opțiune mult mai sănătoasă pentru persoanele ce își doresc să evite zahărul.