Rețeta tradițională de gem de vișine poate fi preparată într-un timp destul de scurt. Aceasta este gata în aproximativ 45 minute și aveți nevoie doar de trei ingrediente. Pentru cei ce nu doresc să folosească zahăr, pot opta pentru gemul cu vișine și zmeură. La final veți obține un gem delicios pe care îl puteți folosi pentru a umple numeroase deserturi.
De asemenea, acesta este perfect pentru a fi servit alături de gogoșile cu iaurt. Foarte pufoase și aromate, combinate cu gemul dulce acrișor vor fi pe placul tuturor.
Gem de vișine, rețeta tradițională gustoasă
Diferența dintre gem și dulceață este cantitatea de zahăr folosită și a faptului că fructele nu sunt lăsate întregi în cazul gemului. Consistența acestuia este perfectă pentru umplerea clătitelor, a gogoșilor sau a prăjiturilor. Pentru un kilogram de gem veți avea nevoie de 500 grame de zahăr, un kilogram de vișine cântărite fără sâmburi și 15 mililitri de zeamă de lămâie. Mai întâi veți spăla vișinele și le veți curăța de frunze și codițe. Ulterior va trebui să le scoateți sâmburii și să le cântăriți pentru a vă asigură că sunt de ajuns pentru prepararea gemului. Într-un vas se vor lăsa vișinele împreună cu zahărul și zeama de lămâie peste noapte la rece. Dacă aveți posibilitatea este recomandat ca în timpul acesta să le mai amestecați de 2-3 ori pentru a vă asigură că zahărul se dizolvă. A doua zi, veți observa că în vas va rămâne un sirop. Acesta va trebui scurs și lăsat la fiert timp de 15-20 minute. Ulterior se vor adăuga vișinele și se vor mai lăsa pe foc 20-30 minute. Pentru a vedea dacă gemul este gata puteți picura 2-3 stropi pe o farfurie. În cazul în care aceștia își păstrează forma, gemul este gata.
Veți avea nevoie de circa trei borcane de 300 mililitri pe care le veți steriliza. Mai întâi acestea vor trebui spălate, apoi vor fi lăsate la scurs câteva secunde. Ulterior, vor trebui puse cu fața în sus într-o tavă, alături de capace. Cuptorul nu trebuie preîncălzit. În cazul în care acesta este fierbinte, iar borcanele sunt reci, vor plesni. Se vor lăsa la sterilizat timp de 15 minute. După acest timp, borcanele vor fi lăsate în cuptor să se răcească până ce vor fi umplute. Când gemul este gata, îl puneți în borcane. Acesta poate fi depozitat într-o cămară la loc răcoros.
Gem de vișine și zmeură fără zahăr
În cazul în care doriți să reduceți consumul de zahăr, puteți încerca rețeta de gem de vișine și zmeură cu îndulcitor. Pentru aceasta veți avea nevoie de un kilogram jumătate de vișine, un kilogram de zmeură, 340 grame de îndulcitor și jumătate de lămâie. Veți începe prin a spăla vișinele și le veți curăța de codițe, frunze și veți elimina sâmburii. Zmeura va trebui sfărâmată, însă nu prea mult și o lăsați la scurs într-o sită. Vișinele le veți pune într-o oală împreună cu sucul de lămâie. Când încep să clocotească dați focul la mic și le lăsați timp de 25 minute la fiert. După acest timp va fi adăugată și zmeura împreună cu îndulcitorul gelificat. Se amestecă totul ușor și se mai lasă la fiert încă 10 minute. La final, se va pune gemul fierbinte în borcanele sterilizate. Din ingredientele menționate veți obține aproximativ patru borcane a câte 370 grame fiecare.
Rețeta tradițională de gem de vișine este foarte ușor de preparat și poate fi făcută atât cu zahăr, cât și fără. Cea de-a doua variantă este perfectă pentru persoanele cu diabet ce nu doresc să consume zahăr. De asemenea, printre rețele pentru diabetici se numără și smoothie-urile ce sunt perfecte pentru a vă începe ziua.