Stiri si curiozitati

Gheorghe Mărmureanu a explicat ce risc are România în momentul de față și de ce a avut cutremurul din Turcia atât de multe replici!

Publicat: 07 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gheorghe Mărmureanu a explicat ce risc are România în momentul de față și de ce a avut cutremurul din Turcia atât de multe replici
Gheorghe Mărmureanu sustine că România nu este expusă unui fenomen similar celui din Turcia.

În dimineața zilei de luni, locuitorii din Turcia au trăit o adevărată drama.

Catastrofa s-a produs în jurul orei 04.00, fiind urmată de numeroase replici. În cursul zilei de luni, la orele prânzului, a avut loc un alt cutremur în Turcia, magnitudinea acestuia fiind de 7.6 grade pe Scara Richter.

Știrile din Turcia au semănat teama și întrebări și în rândul românilor, mai ales că în primele ore ale zilei de luni, în Vrancea, s-au produs mai multe seisme de intensitate mică.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit  riscuri există pentru România, dar mai ales care sunt misterele din spatele cutremurului din Turcia.

Există riscul unui cutremur major în România?! Ce spune Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu a vorbit pentru WOWbiz.ro despre șansele ca un astfel de seism să se producă în România. Reputatul seismologul ne-a dat asigurări că România nu este expusă unui fenomen similar celui din Turcia.

Acesta a explicat faptul că seismele din Vrancea sunt foarte diferite de cele din Turcia, astfel că nu există riscuri ca românii să ajungă în aceste situații critice.

„Nu, niciodată nu a existat vreo legătură între cutremurele turcești și cele românești.

Niciodată cutremurele turcești nu au o influență asupra cutremurelor vrâncene. Este aproape de noi și totuși nu sunt suficient de apropiate cât să influențeze și să modifice ce este în Vrancea.

În Vrancea discutăm despre o structură de mare adâncime, cu un alt trend. Altfel lucrează cutremurele vrâncene”, a mărturisit el.

Cutremurele din Turcia au îngrozit populația, însă și întreaga lume. Clădirile s-au dărâmat în doar câteva secunde, iar până luni seara se înregistraseră peste 2.000 de morți și aproape 10.000 de răniți. Reputatul seismolog a dezvăluit motivele acestor cutremure din Turcia.

„Aici vorbim de cutremure de suprafață, deci cu o frecvență foarte mare, așa sunt cutremurele turcești. Replicile se produc ca urmare a unei rupturi undeva în tectonic, la o anumită adâncime. Pentru că la ei nu este o adâncime foarte mare, cam 30 – 40 de kilometri și o structură geologică cristalină, atunci ele au o frecvență mai mare.

Frecvența aceasta mai mare înseamnă că apar asemenea fenomene. Este normal”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, pentru WOWbiz.ro.

Bilanțul cumulat al cutremurelor depășește 4.300 de morți și 15.800 de răniți

A fost o noapte neagră în Turcia şi Siria. Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni depăşeşte 4.365 de morţi şi 15.834 de răniţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţi.

În Turcia, Autoritatea pentru Situaţii de Urgenţă şi Dezastre (AFAD) a comunicat marţi dimineaţă că bilanţul actual este de 2.921 morţi şi peste 15.834 răniţi.

În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică în acest moment cel puţin 1.444 de morţi şi 3.500 de răniţi.

Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri. Cele mai noi date de la locul tragediei indică 8,000 de persoane salvate din aproximativ 4.758 clădiri distruse. Salvatori din zeci de ţări au muncit toată noaptea printre dărămături.

Adauga un comentariu