Actualitate

Gindrovel Dumitra, despre eficiența vaccinului COVID-19 împotriva noii tulpini care ar fi ajuns în România: „Are o infecțiozitate mai mare, dar nu determină cazuri mai grave“

Publicat: 03 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gindrovel Dumitra despre eficiența vaccinului COVID-19 împotriva noii tulpini care ar fi ajuns în România Are o infecțiozitate mai mare dar nu determină cazuri mai grave
Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a vorbit despre eficiența vaccinului COVID-19 împotriva noii tulpini.

Gindrovel Dumitra consideră că, după primele informații despre posibila prezență a noii tulpini de coronavirus în România, că vaccinul anti-Covid ar trebui să fie eficient împotriva acestei variante.

Medicul susține că noua tulpină din Marea Britanie care este mai contagioasă, chiar dacă nu se confirmă în acest caz, va fi doar o chestiune de timp până ajunge și în România.

„Este vorba de o tulpină care are doar o infecțiozitate mai mare și nu determină cazuri mai grave. Asta este vestea bună. Vestea proastă este caracterul de contagiozitate crescut, care poate să aducă un număr mai mare de îmbolnăviri într-o unitate de timp și poate să ne reîntoarcă la situația în care vom avea iar în secția de ATI un număr foarte mare de cazuri și mai ales un număr foarte mare de decese. Asta contează până la urmă.

Informațiile pe care le avem până în acest moment nu ne îngrijorează, pentru că, teroretic, pe mecanismele de acțiune pe care le avem în cazul vaccinurilor și mai ales în modul în care acționează anticorpii formați în urma vaccinului actual, ar trebui să funcționeze. Datele sunt încă parțiale. Ele sunt încurajatoare. Ele ne spun că nu avem în acest moment motive de îngrijorare din această perspectivă, dar așteptăm și rezultatele definitive, să vedem cum se va comporta în populație“, a declarat Gindrovel Dumitra.

Gindrovel Dumitra: „Trebuie să ne vaccinăm cât mai repede“

Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei crede că apariția unor noi tulpini ar trebui să fie un bun argument pentru vaccinare.

„Acest exemplu reprezintă un argument de ce trebuie să ne vaccinăm cât mai repede, pentru că apar modificări la nivelul virusului și este posibil în viitorul apropiat să apară anumite modificări care să creeze probleme persoanelor care s-au vaccinat și să ne putem reinfecta. Dar în acest moment nu este cazul. Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu atât circulația va fi mult mai redusă, iar posibilitatea de apariție a unor astfel de modificări va fi din ce în ce mai redusă. Orice persoană care se îmbolnăvește, riscă să se reinfecteze cu oricare altă tulpină în viitorul apropiat. Există date pe care le avem care ne spun că la peste 3 luni distanță de la momentul în care s-a infectat prima oară, este posibil să apară o reinfecție”, a mai spus Gindrovel Dumitra.

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“!

Noua tulpină de COVID-19, din Marea Britanie, confirmată la Institutul „Matei Balș“. Este vorba de un bărbat care a venit din Marea Britanie. Acesta s-a internat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, vineri, 1 ianuarie, după ce acesta a prezentat simptome de coronavirus.

Rezultatul testelor au arătat că este infectat cu noul coronavirus, însă are noua tulpină, cea care este cu 70% mai contagioasă.

Medicii se așteptau ca virusul mutant din Marea Britanie să ajungă și în România în luna ianuarie, iată că acest lucru s-a întâmplat.

Se știe că virușii se schimbă și se mută constant. Este un proces care se întâmplă pe măsură ce sunt transmise de la persoană la persoană pe o perioadă de luni. Deci, pentru oamenii de știință, nu a fost o surpriză să asistăm la noi variante ale bolii.

Deși este dificil să se prevadă unde vor apărea noi mutații ale bolii, până în prezent nu s-a găsit nici una care să conțină mutații care să facă virusul mai mortal sau mai probabil să se sustragă vaccinurilor sau tratamentelor.

Adauga un comentariu