Sanatate

Glanda suprarenală: Rolul mineralocorticoizilor în corp

Publicat: 22 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Glanda suprarenală Rolul mineralocorticoizilor în corp
Suprarenala este localizată la nivelul abdomenului

Glanda suprarenală se află la polul superior de la nivelul fiecărui rinichi. Are o formă similară unei căciulițe și are rolul de a secreta hormoni.

Din punct de vedere anatomic glanda suprarenală este împărțită în două subdiviziuni, corticosuprarenala și medulosuprarenala. Acestea au funcții diferite la nivelul corpului și din punct vedere al dezvoltării, au origini embrionare diferite. Activitatea corticosuprarenalei este coordonată de către glanda pituitară, în timp ce medulosuprarenala acționează ca un ganglion simpatic gigant.

glanda suprarenala si rinichii
Glanda seamănă cu o căciuliță deasupra rinichiului

Corticosuprarenala. Parte din glanda suprarenală

Hormonii ce sunt secretați de glanda suprarenală sunt de natură lipidică, precursorul fiind chiar colesterolul, motiv pentru care acest compus de care ne temem la analize, are capacitatea de a ne ajuta când e în parametri optimi. Rolul lor în organism este unul foarte important, chiar vital, căci mențin electroliții la un nivel optim. Acești hormoni au roluri diferite și sunt împărțiți în 3 mari grupe, dintre care ne vom axa pe mineralocorticoizi și efectele acestora.

Mineralocorticoizii – Compușii ce mențin mineralele în corp

Aici sunt mai mulți hormoni secretați de glanda suprarenală ce acționează la nivelul corpului, însă cel mai bun reprezentant este aldosteronul. Acesta joacă un rol vital în controlul metabolic al sărurilor și mineralelor. Determina la nivelul tubilor uriniferi contorți, dar și la cei distali, o reabsorbție de sodiu, în secreției de potasiu sau protoni. Efectul său fiind cel de producere a kaliuriei și a urinei acide.

Prin reabsorbția sodiului, în gradient electrochimic are rol și absorbția clorului. Iar cum corpul uman este foarte bine gândit, apa este atrasă de asemenea prin gradientul osmotic creat de deplasarea clorurii de sodiu. Hormonul prin capacitatea sa de a menține sodiul în corp, putem spune că are un rol în controlarea presiunii osmotice, a caracterului ușor bazic al sângelui, dar și a volemiei (prin absorbția de apă).

un rinichi si o glanda
Glanda suprarenală este divizată în corticosuprarenală și medulosuprarenală

Secreția de hormoni a glandei endocrine

O secreție mai mare a mineralocorticoizilor de glanda suprarenală duce ca persoana respectivă să dezvolte boala Conn, iar aceasta se manifestă prin păstrarea unei cantități mari de săruri și minerale în corp. O consecință importantă este dată de prezența unui volum mai mare de apă, ce ulterior va produce apariția de edeme și hipertensiune arterială.

În schimb, dacă hormonii sunt prea puțin secretați de glandă, va avea loc o pierdere foarte mare de săruri minerale și apă. Maladia este cunoscută în lume sub numele de „boala Addison”, iar oamenii vor întâmpina hipotensiune, dezechilibre electrolitice, dar și o scădere dramatică a capacității de efort.

persoana cu sindromul cushing
Ceafa de bizon din cadrul sindromului Cushing

Stări patologice datorate hormonilor

Corticosuprarenala din glanda suprarenală nu secretă hormonii după capul ei, aceasta este într-o strânsă legătură cu hipofiza, iar cantitatea de hormoni este reglată printr-un sistem de feedback negativ. ACTH este prescurtarea hormonilor corticotropi ce stimulează atât secreția aldosteronul, cât și a celorlalți.

În cadrul unei secreții mari de ACTH, ce de obicei se datorează unei tumori în cortexul adrenal sau alte motive, organismul prezintă un dezechilibru la nivelul metabolismului lipidic, proteic și glucidic, dar și a sărurilor minerale datorită efectului pe care-l are aldosteronul la nefroni. Astfel, se înregistrează o creștere a glicemiei, o tensiune mai mare și o oboseală intensă în cadrul eforturilor fizice. Modificările din organism vor avea ca și consecință un aspect împăstat, la care se adaugă „ceafa de bizon” și „fața în lună plină”.

barbat in varsta la doctor
Foarte multe afecțiuni pot fi depistate în cadrul analizelor regulate

Tot în cadrul unei secreții de ACTH, glanda suprarenală va secreta mai mulți hormoni sexuali, iar datorită acestora va avea loc apariția sindromului androgenital. În cadrul copiilor, va avea loc o pubertate mai precoce, iar glandele genitale externe vor avea parte de o hipertrofiere. În cazul în care este vorba de o femeie adultă, barba și mustața pot apărea.


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Adauga un comentariu