Prima pagină » Sanatate » Glicerina boraxată pentru bebeluși – Când este recomandată și cum se folosește corect? Iată ce trebuie să știi

Glicerina boraxată pentru bebeluși – Când este recomandată și cum se folosește corect? Iată ce trebuie să știi

10 iun. 2025, 15:00,
în Sanatate

Află în ce situații poate fi recomandată glicerina boraxată pentru bebeluși, cum se administrează în siguranță și care sunt riscurile.

Glicerina boraxată este un produs utilizat frecvent în tratamentele locale pentru afecțiunile cavității bucale, însă, la copii, folosirea ei necesită precauție.

Iată ce trebuie să știi despre glicerina boraxată pentru bebeluși

Glicerina boraxată este o soluție ce conține borax (tetraborat de sodiu) dizolvat în glicerină, cu rol antiseptic și emolient. Se folosește tradițional pentru tratarea aftelor, iritațiilor bucale sau ca ajutor în infecții ușoare ale mucoasei gurii. La copii, însă, aplicarea acestei substanțe trebuie făcută cu mare atenție, doar la recomandarea medicului.

În trecut, glicerina boraxată era des prescrisă pentru calmarea durerilor de gingii la bebeluși în perioada erupțiilor dentare sau pentru tratarea stomatitelor. Însă în ultimii ani, atenția asupra efectelor toxice ale borului asupra organismului în creștere a crescut. Boraxul, deși are proprietăți antimicrobiene, poate fi periculos dacă este ingerat în cantități mici, repetate.

Astfel, utilizarea glicerinei boraxate la copii se face exclusiv local, într-o cantitate foarte mică, aplicată doar pe zona afectată, cu un bețișor cu vată. Nu se recomandă niciodată aplicarea generalizată în cavitatea bucală, înghițirea sau folosirea pe termen lung. În unele țări, acest produs nu mai este disponibil fără prescripție, tocmai din cauza riscurilor pentru sugari și copiii mici.

Există alternative mai moderne și mai sigure pentru tratarea afecțiunilor bucale la copii, precum gelurile speciale fără alcool și fără substanțe toxice. Totuși, în anumite cazuri, glicerina boraxată poate fi recomandată de medic pentru afte recurente sau infecții fungice ușoare (candidoză orală), dar tratamentul trebuie monitorizat atent.

Cum se folosește și ce alternative există

Aplicarea corectă este esențială atunci când vorbim despre glicerina boraxată la copii. Se folosește doar extern, de regulă pe mucoasa obrazului, limbii sau gingiilor, cu ajutorul unui aplicator steril. Cantitatea recomandată este infimă, iar frecvența administrării nu trebuie să depășească de 2–3 ori pe zi, timp de cel mult 3–5 zile. În caz de reacții adverse precum iritație, vărsături sau diaree, tratamentul se întrerupe imediat și se consultă medicul.

Este important de reținut că glicerina boraxată nu este un produs destinat automedicației. Părinții nu ar trebui să o utilizeze fără indicație clară. În special în cazul copiilor sub 2 ani, utilizarea este descurajată de organizațiile internaționale de sănătate din cauza riscului de toxicitate cumulativă.

Există alternative mai blânde pentru tratarea leziunilor bucale, cum ar fi gelurile cu acid hialuronic sau extracte naturale (mușețel, aloe vera), care nu conțin borax. În caz de candidoză bucală, medicul poate prescrie soluții antifungice sigure, adaptate vârstei copilului. Pentru iritații ușoare ale gingiilor la bebeluși, se recomandă jucării speciale de dentiție sau geluri gingivale fără anestezice locale.

Un alt aspect important este igiena. În cazul leziunilor sau aftelor frecvente, medicul va investiga și posibile cauze precum deficitul de vitamine, imunitatea scăzută sau igiena orală neadecvată. Glicerina boraxată poate fi parte din tratament, dar nu este o soluție de primă intenție și nu trebuie folosită pe termen lung.

Glicerina boraxată poate fi folosită pentru bebeluși doar cu aviz medical, pe termen scurt și în doze minime.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Creaturi parcă de pe altă planetă au fost descoperite în adâncuri și se hrănesc cu metan, un...
Evz.ro
Donald Trump, anunț de ultimă oră. Ayatollahul Khamenei este o țintă ușoară. Update
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`