Granola este ideală pentru micul dejun, însă cea din comerț conține o cantitate mare de zahăr rafinat, uleiuri nesănătoase în exces și gluten, de aceea, venim în ajutor cu o rețetă sănătoasă fără zahăr și adaosuri inutile.
Pregătită din fulgi de ovăz, nuci, semințe și fructe uscate, aceasta oferă energie pe tot parcursul zilei și o textură savuroasă, potrivită atât simplă, cât și alături de iaurt sau lapte vegetal.
Rețeta pentru granola fără zahăr
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 100 ml de apă plată, de 9 lingurițe de unt de arahide, de 120 grame de ovăz fin, de 60 grame de fulgi de migdale, de 60 grame de nuci pecan, de 40 grame de semințe de floarea soarelui, de 40 grame de semințe de cânepă, de 40 grame de semințe de dovleac, de 100 grame de curmale, de fructe uscate de oricare preferi și de esență sau extract de vanilie.
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 160 de grade Celsius, apoi zdrobește în blender curmalele împreună cu apa, vanilia și cu untul de arahide. Macină și nucile pecan și midgdalele, apoi amestecă-le cu restul de ingredientele.
Pune sosul făcut în blender peste amestecul din vas și amestecă totul foarte bine până la omogenizare. Compoziția făcută se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi las-o în cuptor pentru aproximativ 35 de minute.
După ce trece jumătate din timp, se întoarce granola în tavă, dinspre exterior în interior. Poate dura și mai mult să se coacă, depinzând de cuptor, de aceea, este important să verifici și să o mai întorci odată dacă este cazul.
Granola este gata în momentul în care devine crocantă și aurie, însă este important să se lase la răcit în tavă.
Alternative, sfaturi și beneficii
Pentru că granola este foarte versatilă, poți încerca să o faci cu tot ce înseamnă oleaginoase, cereale și fructe uscate. Poți adăuga și ulei pentru o textură mai crocantă, însă cu unt de arahide sau ulei de cocos vei obține o variantă mai sănătoasă.
Dacă vrei o granola dulce, poți adăuga sirop de curmale, care are rolul și de a lega compoziția. Aceasta poate fi folosită ca și topping pentru smoothie, salate de fructe sau chiar deserturi mai sănătoase, cum ar fi budinca de chia sau mousse-ul de avocado cu cacao.
Printre beneficiile majore se numără reglarea digestiei, datorită conținutului ridicat de fibre, menținerea sațietății pe destul de mult timp și aportul de minerale esențiale, precum magneziu, fier și zinc.
Această rețetă este recomandată și persoanelor ce vor să reducă riscul de fluctuații ale glicemiei, să-și mențină greutatea sau pur și simplu să adopte un stil de viață mai sănătos. Fulgii de ovăz aduc fibre și carbohidrați complecși, care oferă energie pe termen lung, în timp ce nucile și semințele furnizează grăsimi sănătoase și proteine necesare organismului.
În plus, fructele uscate, chiar dacă au un conținut natural de zahăr, completează gustul și aduc antioxidanți.
Granola fără zahăr reprezintă o alegere sănătoasă și gustoasă, ideală pentru un mic dejun hrănitor și echilibrat, ce merită cu siguranță încercată măcar o singură dată.