Actualitate

„Great Expectations”, rețea uriașă de trafic de migranți, destructurată în România

Publicat: 04 iun. 2020
Traficanți de migranți în România
Traficanți de migranți pe teritoriul României

Gruparea „Great Expectations” care avea drept obiect de activitate traficul de migranți a fost destructurată de polițiști și procurorii DIICOT. Membrii reţelei erau în mare parte, aceştia colaborând cu un tunisian. Traficanţii racolau și transportau migranți care voiau să ajungă în vestul Europei. Migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate pentru bagaje. De o perioadă îndelungată, gruparea acționa intens pe teritoriul ţării noastre.

Potrivit unui comunicat, poliţiştii de frontieră și procurorii DIICOT au reuşit să identifice un grup infracţional organizat specializat în trafic de migranţi, reţea care a activat pe teritoriul României. Potrivit anchetei desfăşurate, migranții le plăteau traficanților sume de bani cuprinse între 2.000 și 2.500 de euro pentru a ajunge în țări în vestul Europei. Acţiunea a fost denumită generic „GREAT EXPECTATIONS”.

Cum acţionau traficanţii de migranţi

În perioada lunilor februarie – mai 2020, polițiștii de frontieră din cadrul I.G.P.F – D.PCMIIT și I.T.P.F. Timișoara – BPCMIIT au investigat activitatea infracţională a unor persoane despre care deţineau informaţii că sunt implicate în acţiuni care fac referire la traficul de migranţi pe ruta Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – state din vestul Europei.

„Din investigaţiile efectuate a rezultat faptul că începând din luna februarie 2020, gruparea infracțională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea și transportarea migranţilor intrați ilegal pe teritoriul ţării noastre din Serbia, dar și a unor persoane, cetățeni străini, intrați legal în România, dar care nu aveau drept de circulație în Spațiul Schengen. Aceştia aveau ca destinație finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro, pentru fiecare migrant.”, se arată în comunicat transmis de autorităţi.

În vederea tranzitului ilegal la graniţa de stat, migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse regulate cu persoane de naţionalitate româna care declarau că merg să muncească în state din vestul Europei.

Începând cu prima zi a lunii iunie, polițiștii de frontieră și DIICOT au monitorizat persoanele care erau suspecte în cauză în timp ce derulau un transport de migranți.

„Astfel, în data de 02.06.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac ÎI, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunși într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, șapte cetățeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români. Persoanele în cauză au fost conduse la sediul DIICOT, în vederea audierii. De asemenea, în municipiul Timişoara au mai fost identificate alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism, folosite de membrii reţelei la transportul migranţilor.”, se arată în sursa citată.

Percheziţii ale procurorilor DIICOT

În data de 02 iunie 2020, au fost desfăşurate patru descinderi domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Timiş şi Ialomiţa, fiind puse în aplicare nu mai puţin de șase mandate de aducere, emise de DIICOT pe numele persoanelor suspecte implicate.

În speţă, fată de membrii grupării sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de migranți și inițiere, constituire, sprijinire și aderare la un grup infracțional organizat.

La sediul DIICOT – Structura Centrala au fost aduşi la audieri 15 români şi un cetăţean tunisian. În altă ordine de idei, faţă de cinci dintre aceştia procurorul de caz a aprobat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de celelalte 11 persoane a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Tags:
Adauga un comentariu