Greșeala pe care o facem atunci când citim etichetele produselor ne poate costa scump. Trebuie să citim corect aceste etichete care oferă informații esențiale cum ar fi data expirării și valoarea energetică.
Alimentele etichetate cu „data expirării” nu pot fi distribuite sau consumate după data menționată pe etichetă, întrucât nu mai sunt considerate sigure. Totuși, în cazul produselor etichetate cu „a se consuma, de preferință, înainte de”, acestea nu prezintă un risc direct pentru siguranța consumului după depășirea datei respective. Astfel, aceste produse ar putea fi încă distribuite pentru donație, cu condiția ca anumite criterii să fie respectate pentru a asigura că sunt în continuare sigure pentru consum.
Greșeala pe care o facem când citim etichetele produselor
Etichetă care indică „data expirării” este frecvent utilizată pentru produse alimentare perisabile, cum ar fi carnea, peștele proaspăt și alimentele gata de consum care trebuie păstrate la frigider.
Într-o inițiativă recentă, ANSVSA și marii retaileri, organizați prin AMRCR, au discutat despre modificarea regulilor privind donarea alimentelor, urmărind reducerea risipei alimentare și conformarea cu reglementările europene referitoare la igiena produselor alimentare (Regulamentul (CE) nr. 852/2004). Scopul acestora este de a contribui la eficientizarea utilizării resurselor și de a sprijini combaterea risipei.
Printre subiectele abordate s-au numărat stabilirea termenului de valabilitate al alimentelor, definirea clară a categoriei alimentelor în funcție de „data durabilității minime” și evaluarea siguranței produselor alimentare pentru donare. Potrivit autorității, această nouă abordare va ajuta la reducerea risipei și va crea un cadru sustenabil pentru utilizarea resurselor alimentare, beneficiind întreaga societate.
Un punct important al discuțiilor a fost clarificarea termenului de valabilitate, în special stabilirea unui interval corespunzător în care un aliment destinat donației poate fi considerat sigur pentru consum, fără a se confunda cu „data expirării”. Aceasta va depinde de caracteristicile fiecărui tip de produs alimentar. ANSVSA a precizat că au fost deja stabiliți pașii pentru avizarea ghidului, care urmează să fie aprobat și implementat în curând.
Unele produse reprezintă un risc major pentru sănătate
Comisia Europeană a emis o comunicare privind gestionarea siguranței alimentare pentru vânzările cu amănuntul de produse alimentare, incluzând și donarea acestora. În document se subliniază că multe dintre produsele alimentare care au depășit dată „a se consuma, de preferință, înainte de” pot fi încă consumate în siguranță, deși este posibil ca anumite caracteristici ale lor, precum gustul sau textura, să fie afectate.
Pe de altă parte, există alimente perisabile care pot prezenta riscuri pentru sănătate după o perioadă scurtă de la depășirea termenului și care sunt etichetate cu „data expirării”. Această dată indică perioada până la care produsul poate fi consumat în siguranță, cu condiția ca acesta să fi fost depozitat corect. Produsele care poartă acest tip de etichetă, cum ar fi carnea proaspătă, peștele proaspăt și alimentele gata de consum refrigerate, nu trebuie consumate după data respectivă, iar vânzarea acestora pe piață este interzisă.
Retailerii sunt responsabili de verificarea periodică a produselor pentru a se asigura că acestea sunt retrase înainte de data „expirării” și, în cazul donării de alimente, ca acestea să fie redistribuite înainte de această dată.
Comisia sugerează că anumite categorii de produse alimentare pot fi eligibile pentru donare, inclusiv cele preambalate care au o dată marcată pe etichetă, cele care nu necesită un astfel de marcaj, dar și alimentele neambalate care pot necesita ambalare înainte de a fi donate. Exemplele includ fructele și legumele proaspete, carnea și peștele proaspăt, produsele de panificație sau surplusul alimentar provenit din unități de catering și restaurante.