Diete si regimuri

6 greșeli pe care le faci atunci când gătești cartofii

Publicat: 01 sept. 2020
Greșeli de gătire a cartofilor
Greșeli de gătire a cartofilor

Greșeli de gătire a cartofilor. Cartoful este poate cea mai utilizata leguma. Dar multe greșeli pe care le facem cu toții pot submina eforturile noastre de a face un fel de mâncare grozav pe baza de cartofi. Iată câteva greșeli de evitat.

Gătiti cartofii încolțiți

Aceasta este una dintre cele mai grave greșeli posibile! Când un cartof începe să încolțească sau are pete verzi, este bogat în solanină. In doze mari, această substanță chimică poate fi dăunătoare organismului și poate provoca intoxicații alimentare. Pentru a limita riscurile, nu uitați să păstrați cartofii într-un loc răcoros, ferit de lumină. Dacă vreti totusi sa ii gatiti, asigurați-vă că tăiați orice pată verde sau încolțită. Cu toate acestea, dacă aveți cu ușurință probleme digestive și stomacul sensibil, este totuși mai sigur să nu ii consumați.

Greșeli de gătire a cartofilor. Neglijarea clătirii

Chiar dacă ii curățați și sunt organici, cartofii trebuie clătiți. Sunt într-adevăr printre cele mai procesate alimente (îngrășăminte chimice, pesticide etc.). Clătirea elimină o mare parte din produsele fitosanitare. De asemenea, ajută la eliminarea reziduurilor care există de regula in sol. Pentru cartofii organici, putem evita decojirea acestora pentru a păstra acidul clorogenic (antioxidant) conținut în coaja.

Ii gătiți în apă fierbinte sau clocotită

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli. Gătirea lor în apă clocotită va face ca exteriorul să se foarte repede, în timp ce interiorul va rămâne dur și crud. Pe scurt, gătitul nu va fi omogen. În plus, se pot sfărâma. Pentru a-i găti uniform, puneți-i la fiert în apă rece. Pentru un piure, adăugați sarea la sfârșitul gătitului.

Bagi furculita in cartofii pusi la fiert

Făcând acest lucru prea des, cartoful va fi apos si fainos și se va descompune în apă. Dacă respectați timpul recomandat de gătit, nu riscați surprize: 10 minute pentru un cartof mic, minimum 15 minute pentru unul cu dimensiune medie și 20 pentru un cartof mare. Dacă după această perioadă, testul cu vârful unui cuțit nu este concludent, prelungiți gătitul cu 5 minute.

Greșeli de gătire a cartofilor. Ii fierbeti în prea multă apă

Gătitul în prea multă apă induce pierderea calităților nutriționale ale cartofului. Prin urmare, este mai bine să ii aburiti sau să ii gătiți în puțină apă pentru a limita pierderea de nutrienți.

Uitati să ii tineți in apa înainte de a-i găti

Acest pas nu este necesar pentru gatitul cu aburire. Cu toate acestea, este crucial pentru alte preparate! De fapt, elimină o parte din amidonul pe care îl conțin cartofii. Acest lucru îi va împiedica să se lipească.

Adauga un comentariu