Este liniște în școlile din Iași, deoarece personalul auxiliar și 8.000 de cadre didactice au intrat în grevă generală din 22 mai 2023. Nu toți profesorii participă, așa că unii părinți au fost anunțați pe grupurile de WhatsApp să își aducă la școală copiii pentru că pot fi supravegheați. Când au anunțat declanșarea protestului, sindicaliștii au recomandat ca elevii să rămână acasă. Pe fondul acestor contradicții, unii părinți și-au dus copiii la ore, în timp ce alții au căutat soluții să-i țină ocupați. La Guvern au avut loc noi negocieri eșuate
După discuția pe care premierul Nicolae Ciucă a avut-o marți după-amiază cu sindicatele din educație, profesorii sunt de neclintit. Greva continuă, astfel că se anunță ieșiri masive în stradă, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluționeze problemele cu care profesorii se confruntă. Ministerul a argumentat că nu a făcut publică lista școlilor unde e grevă, deoarece situația e dinamică, adică sunt profesori care renunță la protest, iar alții se alătură. De asemenea, nu e clar dacă și în zilele următoare va continua.
„Angajații din unitățile de învățământ din județul Iași participă, în general, la grevă. Din datele pe care le avem în acest moment, angajații din cinci unități de învățământ nu participă la grevă. Nu putem preciza care sunt acestea”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ Iași.
Alte negocieri eronate
Ieri, guvernanții au reluat, fără succes, negocierile cu profesorii, după ce Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanți ai părinților și ai elevilor și le-a cerut să susțină demersurile Guvernului, ca greva din educație să fie încheiată. El a promis că Guvernul va veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale. Ulterior, după discuția pe care premierul Nicolae Ciucă a avut-o cu sindicatele din educație, profesorii au anunțat că rămân pe poziție. Astăzi, 24 mai, la ora 17.00 va fi o adunare la care vor participa Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Marius Budăi, pentru a se discuta despre salariile profesorilor.
„Nu s-a întâmplat nimic, nu înțeleg rostul acestor negocieri fără propuneri, fără nimic. La protestul de astăzi va fi participare masivă, în jur de 15.000 de persoane. Vedem ce se va întâmpla azi”, a menționat prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași.
Amintim că declanșarea grevei a fost hotărâtă la finalul săptămânii trecute de organele de conducere competente ale celor două federaţii sindicale reprezentative din învăţământ. În urma referendumului realizat, peste 86 la sută din membrii de sindicat au optat pentru declanșarea grevei generale. În plus, profesorii au organizat o grevă de avertisment încă de vineri, între orele 11:00 și 13:00.
Raid prin școlile din Iași
În timp ce zeci de mii de elevi stau acasă, atât profesorii, cât și părinții caută răspunsuri. Reporterii BZI au mers în vizită la unități diferite din municipiu, pentru a vedea cum stau lucrurile. Deși au trecut trei zile de când a fost declanșată greva generală, toată lumea este bulversată. În unele instituții există clase de elevi care încă fac cursuri, pe când în altele, în afară de paznic și cei de la secretariat, nu este nimeni.
„Nu este nici directorul, nimeni nu face școală la noi. Câțiva profesori corectează lucrările de la «Micii Alecsandriști»”, a declarat un angajat de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași.
La Liceul cu Program Sportiv Iași, un tânăr de clasa a XII-a a venit bulversat la școală.
„Sunt clasa a XII-a, am venit să-mi iau adio de la diriginte, nu mai vin la curs festiv. Nu fac ore, nici colegii mei nu fac, mă văd și cu băieții astăzi. Din ce am auzit, dacă vrem să facem pregătire pentru Bacalaureat, putem să facem”, a precizat Iulian, elev la Liceul cu Program Sportiv Iași.
Părinții își supraveghează copiii
La Școala Primară „Gheorghe Asachi” Iași, trei părinți supravegheau câțiva elevi.
„Eu sunt părinte, am fost anunțați că nu se fac cursuri, însă i-am adus pe copii să facă pozele pentru albumul de clasa final de clasa a IV-a, păcat că se încheie anul așa. Știți ceva? Va mai continua greva? Este greu pentru cei care nu au cu cine să îi lase. Acum stăm noi un pic cu ei că se mai joacă și îi tot numărăm să nu-i pierdem. Învățătorului i s-a terminat programul”, a menționat o mămică. În această instituție, doar un învățător nu participă la grevă.
„Un singur cadru didactic nu s-a alăturat grevei, are cursuri după-amiaza, nu este membru de sindicat. Sperăm să se rezolve ceva, deși au mai fost legi aprobate și nu s-au respectat. Noi suntem bucuroși că are loc această grevă. Eu vin în continuare la școală, nu știu care este situația în celelalte școli din Iași, probabil că peste tot există clase care fac ore”, a precizat dr. Silvia Turanschi.
Revendicările angajaților din învățământ
Reprezentanții angajaților din învățământ au următoarele revendicări: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, măcar 4.000 de lei net pentru un cadru didactic la început de carieră și 7.000 de lei net pentru cei la final de carieră.
Apoi, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
Mai mult, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). se dorește creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.