Stiri si curiozitati

Gutuia în timpul sarcinii. Beneficii și contraindicații

Publicat: 30 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gutuia în timpul sarcinii. Beneficii și contraindicații
Beneficiile gutuilor in timpul sarcinii

Încă din cele mai vechi timpuri femeile foloseau gutuia în timpul sarcinii. Fructul era atribuit nașterii unui copil perfect sănătos și inteligent. În dieta viitoarelor mămici, fructele nu ar trebui să lipsească. Gutuia ajută la o sarcină ușoară și la o naștere fară probleme.

Fructul hibrid, cunoscut și sub numele de măr fals, are în compoziția sa o serie de compuși naturali necesari pentru întreținerea corpului unei femei în timpul sarcinii. Gutuiul este un arbore fructifer înrudit cu mărul și părul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite în gastronomie sau în medicina populară, alături de semințe și frunze.

Beneficiile pe care le are gutuia în timpul sarcinii

Gutuia folosită în timpul sarcinii ajută la stoparea pierderii de vitamine, prin compoziția sa de fier, cupru și pectine. Vitaminle ce se regăsesc în faimosul fruct sunt reprezentanți ai vitaminelor B, inclusiv tiamina, riboflavina, cianocobalamină, piridoxina, precum și A, C, E, K și unii alții.

În funcție de soiul gutuii, și de condițiile de creștere ale fructului, regăsim în compoziția sa și următorii micro și macrocelluri: sodiu, fier, magneziu, seleniu, potasiu, zinc, calciu. Totodată, mărul fals, mai conține acizi de diferite tipuri, pectine, fibre alimentare, proteine, uleiuri esențiale, rășini.

Consumate în timpul sarcinii, gutuile ajută la combaterea toxicozei și a fenomenelor conexe (greață, vărsături). Previne anemia și scăderea hemoglobinei, fapt întâlnit extrem de des în timpul sarcinii. Ajută la stimularea naturală a sistemului urinar, la menținerea vaselor de sânge, reduce riscul de apariție a varicelor, are un efect antiinflamator și crește rezistența organismului. Gutuia mai este considerata a fi un fruct ideal pentru digestie si pentru propiretatile sale terapeutice.

Vitamina B, pe care fructul o are în compoziție, combate activ toxicoza, tulburările circulatorii și alte probleme pe care femeile le au adesea în poziția lor.  Vitamina C, care sporește imunitatea, va fi deosebit de relevantă în perioada de toamnă – iarnă, când infecțiile virale așteaptă la fiecare pas.

Gutuia în timpul sarcinii poate fi dăunătoare

Gutuile pot fi pentru unele femei contraindicate în timpul sarcinii. În următoarele situații, persoanele care suferă de unul sau mai multe simptome din cele prezentate mai jos, ar fi indicat să limiteze utilizarea mărului fals:

– Persoanele cu intoleranță individuală, alergie chiar și la un singur component al gutuii

– Persoanele care suferă de disfuncții renale severe

– Persoanele care suferă de constipație persistentă

– Persoanele care suferă de boli cronice ale tractului gastrointestinal

În cazul în care contraindicațiile prezentate mai sus lipsesc, este foarte bine să folosiți gutuia în timpul sarcinii. Cu toate acestea, viitoarele mămici ar trebui să fie extrem de atente în ce medicamente, fructe sau mâncăruri sunt benefice și pentru făt.

Atunci când alegeți gutuile fiți atenți să fie fară placă, putregai sau deteriorate, în caz contrar, există riscul ca bacteriile să intre în organism. Fructele trebuie spălate sau înmuiate în apă timp de 10-15 minute pentru a elimina posibilii reactivi care sunt fructele prelucrate pentru păstrare.

Chiar dacă nu ați avut reacții adverse înainte, trebuie să începeți cu o cantitate mică de gutui la început.

Adauga un comentariu