Fructul vedetă al toamnei, gutuia poate fi consumata gătita în feluri de mâncare dulci sau sărate. Aroma sa dură, acidulată, delicioasă și bogăția sa nutrițională o fac un fruct foarte popular, din care poate fi preparat si ceai. Antiseptic, anti-colesterol, buna pentru digestie. Descoperiți beneficiile gutuilor.
Gutuia este un fruct foarte bogat în fibre, în principal în pectină (adică 2 g la 100 g). Aceasta formează un gel în stomac prin absorbția particulelor de apă, care promovează sațietatea și are o acțiune eficientă împotriva diareei. Siropul de gutui disponibil în farmacii este folosit exact pentru a lupta împotriva diareei.
Pectina conținută în gutui ar avea, de asemenea, virtutea protejării celulelor intestinale împotriva infecțiilor microbiene și ar fi benefică împotriva cancerului de colon. În ceea ce privește polifenolii pe care îi conține, aceștia ajută la încetinirea contracțiilor intestinului și au un efect antiseptic.
Gutuia ajută, de asemenea, prin conținutul său de potasiu (200 miligrame la 100 g) să se echilibreze pH-ul din sânge și să se stimuleze producția de acid clorhidric de către stomac, care favorizează digestia.
Din familia Rosaceae, gutuia este fructul gutuiului, un copac mic originar din Iran care măsoară între 4 și 6 metri înălțime. Are o coaja subțire, verde, care devine galbenă la maturitate și o pulpa foarte parfumată, uscată și fermă. Gutuia are o aromă acidulată și poate fi consumată gătită în feluri de mâncare dulci sau sărate. Sezonul său este din octombrie până în noiembrie.
Cu un conținut scăzut de calorii (57 kcal la 100 g) și cu un conținut scăzut de zahăr (11 g carbohidrați), gutuia este bogata în diverși nutrienți. Există o cantitate bună de fibre, inclusiv pectină, precum și antioxidanți ai vitaminelor E și C. Trebuie menționat, totuși, că acestea din urmă scad în timpul gătitului. Gutuia este, de asemenea, o sursă bună de vitamine B (cu excepția B8 și B12).
Beneficiile gutuilor sunt variate: