Sanatate

Hemoglobina glicozilată: Cum să-ți ții glicemia sub control

Publicat: 05 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Hemoglobina glicozilată sau glicată (HbA1C) este o proteină din celulele roșii ale sângelui care se asociază cu glucoza din sânge.Prin măsurarea nivelului de hemoglobină glicozilată se poate afla valoarea medie a glicemiei din ultimele trei luni.

Pentru persoanele cu diabet, măsurarea nivelului hemoglobinei glicozilate este foarte importantă deoarece cu cât acest nivel este mai ridicat, cu atât sunt mai mari șansele ca persoana respectivă să dezvolte complicații. Hemoglobina A1c iti poate spune dacă trebuie să îți ajustezi doza medicamentelor prescrise pentru diabet. Testul HbA1c este, de asemenea, folosit pentru a diagnostica diabetul zaharat.

Hemoglobina glicozilată: Care sunt valorile normale și cum se face testarea

Valorile normale pentru hemoglobina glicozilată sunt între 4 si 5.6%. Valorile între 5.6% si 6.4% arată o stare intermediară între normalitate și diabet zaharat. Specialiștii mai denumesc această situație drept „prediabet”. Toate valorile care depășesc 6.5% arată prezența diabetului zaharat.

Cei mai mulți pacienți cu diabet ar trebui să aibă valori ale hemoglobinei glicozilate sub 7%. Valorile sub 6.5% sunt cele mai bune, dar și la aceste valori medicul trebuie să umble la tratament pentru ca riscurile să fie minime.

În cazul în care valorile hemoglobinei glicozilate sunt mici, atunci se vorbește despre o hipoglicemie.

Fiecare valoare a hemoglobinei glicozilate are un corespondent în media glicemiilor. Astfel, cei care au o valoare de 7% au avut, în ultimele 3 luni, o glicemie medie de 154 mg/dl. Persoanele cu 8% au avut o glicemie medie de 183 mg/dl, iar persoanele care au peste 9% au avut o medie de peste 212 mg/dl a glicemiilor.

Stabilirea hemoglobinei glicozilate este principalul mod de evaluare și monitorizare a controlului glicemic în cazul pacienților cu diabet zaharat.

În funcție de rezultatele acestui test, medicul poate stabili cel mai bun tratament sau poate corecta un tratament existent. Specialiștii recomandă ca aceste testări să fie făcute la intervale regulate de timp, în funcție de tipul de diabet și stabilitatea controlului glicemic. De obicei, aceste teste se fac de 2-4 ori pe an, însă sunt persoane care trebuie să se testeze de mai multe ori, cum este în cazul celor care au diabet gestațional).

Pentru efectuarea testului de hemoglobină glicozilată nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului. Acesta trebuie doar să nu mănânce înainte de recoltare. Proba de sânge este recoltată venos, iar pacientul poate resimți o mică stare de disconfort după recoltare.

Ce poate influența valorile hemoglobinei glicozilate

În anumite cazuri, valorile hemoglobinei glicozilate pot fi influențate de anumiți factori. Astfel, persoanele care au boli ce le afectează hemoglobina, cum este cazul anemiei, spre exemplu, pot avea valorile greșite la testarea hemoglobinei glicozilate.

De asemenea, valorile hemoglobinei glicozilate pot influențate de suplimentele pe bază de vitamine C și E și nivelul ridicat al colesterolului. Alți factori care pot influența valorile hemoglobinei glicozilate pot fi bolile renale și bolile hepatice.

În cazul în care o persoană primește terapie cu eritropoietină sau dacă a avut recent o transfuzie de sânge, valorile hemoglobinei glicozilate pot fi eronate.

Hemoglobina glicată poate fi scăzută prin tratament antidiabetic oral sau cu insulină, regim antidiabetic și exerciții fizice. Combinația de exercițiu aerob și de rezistență poate duce o scădere cu 0.6%.

Adauga un comentariu