Sanatate

Hemoglobina mică: Care sunt cauzele și ce boli poate ascunde

Publicat: 28 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hemoglobina mică Care sunt cauzele și ce boli poate ascunde
Scăderea hemoglobinei nu este întotdeauna un semn al unei boli

Hemoglobina mică nu afectează starea de sănătate, dar poate indica existența unei anemii. Un nivel scăzut de hemoglobină este mai mic dacă este sub 13,5 grame/decilitru la bărbați și mai mic de 12 grame/decilitru la femei.

Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul de la plămâni către celelalte țesuturi, îl transformă în dioxid de carbon, pe care îl duce din țesuturi în plămâni. Hemoglobina conține molecule de fier care ajută la menținerea formei globulelor roșii, pentru ca acestea să funcționeze normal.

Sunt șapte tipuri de hemoglobină pe care le are omul: hemoglobina Gower 1, Gower 2, Portland 1 și Portland 2. Când se dezvoltă fătul, cele patru molecule de hemoglobină embrionară sunt înlocuite de hemoglobina F. Aceasta dispare din sânge în jurul vârstei de șase luni, când este înlocuită de hemoglobina A și hemoglobina A2. Hemoglobina A reprezintă 95 – 97% din hemoglobina adultă.

Mai sunt câteva variante de de hemoglobină ce pot cauza boli. Este vorba despre hemoglobina C, ce duce la anemie hemolitică cronică, hemoglobina E, responsabilă de o altă formă de anemie hemolitică cronică și hemoglobina S, care duce la anemia cu celule în seceră.

Hemoglobina mică: Când trebuie să vă testați

Testarea valorii hemoglobinei se impune atunci când este necesară diagnosticarea sau excluderea anemiei. Hemoglobina mai mare este în cazul personaelor care fumează sau la persoanele care auo boală pulmonară cronică.

Testarea se impune și pentru a determina gravitatea anemiei sau a policitemiei.

Sunt cazuri în care puteți avea hemoglobina mică, iar asta nu poate fi rezolvată doar cu ajutorul dietei sau al suplimentelor. În asemenea situații, se recomandă să mergeți la un medic. Aceste cazuri se manifestă prin anumite simptome precum gingii decolorate și piele palidă, oboseală și slăbiciune musculară, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, echimoze sau dureri de cap frecvente.

Care sunt valorile normale ale hemoglobinei

Valorile normale de hemoglobină la adulți sunt de 14,0-17,5 g/dl la bărbați și 12,3-15,3 g/dl în cazul femeilor.

La nou născuți, valaorea normal a hemoglobinei este de 17-22 g/dl, iar la bebelușii la o săptămână de viață de 15-20 g/dl. În cazul copiilor, valoarea normală este de 11-13 g/dl.

În cazul femeilor de vârsta a doua, valorile normale sunt de 11,7-13,8 g/dl, iar la bărbați de 12,4-14,9 g/dl.

Valorile pot varia de la un laborator la altul, în funcție de instrumente și metode.

Ce reprezintă hemoglobina mică

Hemoglobina mică, adică un nivel scăzut de globule sau celule roșii, poate fi asociată cu următoarele boli: anemia aplastică, cancerul, ciroza, limfomul Hodgkin sau limfomul non-Hodgkin, hipotiroidismul, anemia feriprivă, bolile cronice de rinichi, leukemia sau mielomul multiplu.

Din fericire, scăderea hemoglobinei nu este întotdeauna un semn al unei boli și poate fi perfect normal pentru anumite persoane să aibă un nivel scăzut de hemoglobină, fără să existe alte afecțiuni. În cazul gravidelor, spre exemplu, este normal ca numărul de celule roșii să fie mai scăzut.

Un nivel crescut al hemoglobinei este de obicei rezultatul nivelurilor scăzute de oxigen în sânge, prezente pe o perioadă mai mare de timp. Cauzele valorile crescute pot fi anumite defecte congenitale ale inimii prezente la naștere sau boli cardiace congenital, boala pulmonară obstructivă cronică severă, fibroza pulmonară și alte afecțiuni pulmonare severe, emfizem pulmonar, insuficiență cardiac, fumat sau deshidratare. În anumite cazuri, valorile mari ale hemoglobinei pot fi din cauza unui cancer la rinichi sau cancer hepatic.

Adauga un comentariu