HIV, sau virusul imunodeficienței umane, este un agent patogen care afectează organismul uman și în mod special, funcția sistemului imunitar. Pe măsură ce infecția evoluează, pacientul devine vulnerabil la mai multe infecții. Află despre HIV și simptomele la bărbați.
HIV, simptome la bărbați
Simptomele apar, de regulă, la 2-3 săptămâni după contactul cu virusul. Unele manifestări pot fi confundate cu cele ale răcelii, însă acestea pot dispărea brusc. Persoana infectată poate transmite în acest stadiu virusul.
Printre simptome, se numără: cefalee (durere de cap), adenopații (creștere în volum a ganglionilor limfatici), febră, transpirații nocturne, oboseală, erupții cutanate, stare de greață, vărsături, modificări ale tranzitului intestinal (diaree), mialgii (durere musculară).
În lipsa unui test specializat, o persoană infectată cu acest virus nu poate să-și dea seama de asta. Deși simptomele sunt nespecifice, multiplicarea virusului se produce intens, iar transmiterea infecției se poate face rapid.
Infecția cu HIV se face prin contact direct cu secreția unei persoane infectate, cum ar fi sperma sau sângele. Astfel, printre posibilele cauze ale infecției întâlnim: întreținerea de contacte sexuale neprotejate, relațiile sexuale cu parteneri multipli, bărbații care au contact sexual neprotejat cu alți bărbați, consumul de droguri cu administrare intravenoasă, utilizarea obiectelor de îngrijire personală la comun, folosirea instrumentelor necesare pentru realizarea tatuajelor, fără o sterilizare adecvată în prealabil.
Infecția se poate face și de la mamă la făt în cazul în care mama ia contact cu virusul, înainte sau în timpul sarcinii.
Modalități de tratament
În funcție de durata de la contactul cu virusul, simptomele prezentate de pacient și de rezultatele obținute la alte investigații medicale, metodele de diagnostic sunt: identificarea și dozarea anticorpilor, identificarea și dozarea antigenelor, evidențierea materialului genetic al virusului.
Anticorpii formați de sistemul imunitar împotriva virusului se formează după aproximativ 3-6 săptămâni după infectare. Din păcate tratamentele împotriva acestei infecții nu pot asigura vindecarea, în schimb pot încetini evoluția ei.
Tratamentul prescris de medic va fi în funcție de starea generală a pacientului, severitatea infecției cu HIV și prezența comorbidităților asociate.
Medicamentele utilizate pentru ținerea sub control a infecției se numesc antiretrovirale și se clasifică în mai multe categorii.
Pentru a preveni infecția cu HIV, trebuie să ai în vedere evitarea contactului sexual neprotejat sau cu parteneri multipli, utilizarea prezervativului, evitarea utilizarea acelor nesterile sau la comun cu alte persoane.
Există și medicamentație cu rol pre-expunere, luate la recomandarea medicului, în cazul în care considerați că veți avea posibil contact cu o persoană infectată.
Important de menționat că virusul, contrar stereotipurilor, nu se poate transmite prin: contactul cutanat (strângere de mână, mângâiere), sărut, salivă, folosirea la comun a toaletei, consumarea alimentelor la comun, dormitul în același pat.
În ceea ce privește infectarea cu HIV, simptomele la bărbați nu diferă de cele de la femei. În cazul în care bănuiți că ați intrat în contact cu o persoană infestată, indiferent dacă prezentați simptomele sau nu, indicat este să vizitați medicul specialist pentru un consult. De asemenea, testarea periodică pentru bolile cu transmitere sexuală este foarte importantă.