Prima pagină » Sanatate » Homeopatia- o alternativă naturală sau o iluzie?

Homeopatia- o alternativă naturală sau o iluzie?

20 mart. 2025, 14:10,
în Sanatate

În zilele noastre, tot mai multe persoane aleg să își vindece problemele prin intermediul tratamentelor alternative, iar homeopatia este una dintre cele mai discutate tipuri de terapii. Aceasta metodă de tratament este recunoscuta de către Ministerul Sănătății și nu poate fi practicată de oricine, ci doar de acei medici care dispun de pregătire specială în acest domeniu.

Numele provine de la termenii homeo, care înseamnă similar, asemănător, și pathos, care înseamnă boală, suferință. Așadar, homeopatia se bazează pe tratare neplăcerii apărute  utilizând tehnici similare cu cele care stau la baza bolii în sine. În ciuda popularității sale, homeopatia stă la baza multor controverse.

Care sunt avantajele homeopatiei?

În primul rând, acest tip de tratament se bazează pe administrarea de substanțe naturale, care reduc semnificativ posibilitatea de a crea dependență. De asemenea, riscul efectelor secundare este diminuat. Aceste substanțe sunt foarte diluate și sunt folosite în cantitate mică. În plus, homeopatia este văzută ca fiind o opțiune de tratament personalizată, tocmai pentru că aceeași boală se manifestă diferit de la un pacient la altul. Inclusiv femeile însărcinate pot folosi un astfel de tratament, acesta neavând efecte dăunătoare asupra fătului. Lucrul acesta vine ca o oază de liniște pentru mămici, deoarece se cunoaște faptul că majoritatea medicamentelor sunt contraindicate pe timpul sarcinii.

Homeopatia este adesea utilizată pentru răcelile comune, remediile homeopate fiind considerate utile pentru ameliorarea simptomelor de tuse, nas înfundat sau durere în gât. Dacă nu vrei să apelezi la antibiotice fără rețetă, câteva exemple ar fi Oscillococcinum, Belladonna. De asemenea, remediile homeopate sunt utilizate și pentru probleme digestive, alergii sau probleme respiratorii, anxietate (Gelsemium), chiar și pentru probleme hormonale și ginecologice.

Acestea pot fi disponibile sub formă de comprimat, pulbere, unguente, creme, picături, granule etc. și trebuie administrate în urma unui consult homeopat de specialitate, conform indicaților medicului. El trebuie informat cu privire la întreg istoricul medical al pacientului, cât și la celelalte tipuri de tratamente pe care le urmează, pentru a preveni o eventuala interacțiune nepotrivită între acestea și remediul homeopat.

Mituri și contradicții

În ciuda popularității sale, homeopatia este înconjurată de numeroase mituri și concepții greșite. Deși poate oferi beneficii în anumite situații, homeopatia nu este întotdeauna o soluție eficientă sau complet sigură. De exemplu, homeopatia nu vindecă orice boală. Bolile grave, cum ar fi cancerul, infecțiile severe sau tulburările autoimune nu pot fi ameliorate cu un astfel de tratament. Nici anxietatea nu poate fi tratată doar folosind această schemă de tratament.

Un alt mit ar fi că poate înlocui medicina tradițională. Homeopatia nu ar trebui să fie privită ca un substitut al medicamentelor convenționale, ci mai degrabă ca o completare a acestora. Multe persoane ar putea fi tentate să aleagă homeopatia în locul tratamentelor convenționale, ceea ce ar putea duce la întârzierea diagnosticului.

Este important să spunem că nu există un „medic homeopat” sau un „doctor homeopat”, ci putem vorbi despre un medic aparținând unei specialități medicale, care se ocupă și cu remediile homeopate.

Un alt mit frecvent întâlnit în discuțiile despre homeopatie este că, în cazul în care un tratament homeopat nu produce rezultatele așteptate, acesta nu poate provoca neplăceri și, prin urmare, nu există riscuri asociate utilizării sale. Unul dintre cele mai mari pericole este faptul că persoanele pot alege să se bazeze exclusiv pe ceea ce înseamnă homeopatia în loc să caute tratamente medicale, mai ales atunci când este vorba despre afecțiuni grave.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025