Titlurile zilei

Hoție ca în codru la Serviciul Județean de Metrologie Legală Iași. Un inspector a furat banii instituției și a crezut că scapă. Cu buzunarele pline de bani, trebuie să se prezinte în fața judecătorilor

Publicat: 02 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hoție ca în codru la Serviciul Județean de Metrologie Legală Iași. Un inspector a furat banii instituției și a crezut că scapă. Cu buzunarele pline de bani trebuie să se prezinte în fața judecătorilor
Un inspector de la Serviciul Județean de Metrologie Legală este acuzat că s-a înfruptat din banii instituției

O angajată a Serviciului Județean de Metrologie Legală Iași va fi nevoită să dea explicații în instanță, după ce a fost acuzată că s-a înfruptat din banii instituției. Astfel, la finele săptămânii trecute, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată pe Gina Sârbu. Aceasta este acuzată de comiterea infracțiunilor de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals

Un inspector de la Serviciul Județean de Metrologie Legală (SJML) Iași este acuzat că a băgat banii instituției în propriul buzunar! Aproape 200 de facturi fiscale au fost falsificate, fiind creat un prejudiciu de peste jumătate de milion de lei. La finele săptămânii trecute, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au trimis-o în judecată pe Gina Sârbu.

Ieșeanca este acuzată de comiterea infracțiunilor de delapidare (265 de acte materiale), fals (360 de acte materiale) și uz de fals (360 de acte materiale). Acum, urmează ca Judecătoria Iași să stabilească un prim termen al procesului penal. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus anchetatorii și ieșeanca, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Gina Sârbu, acuzată că s-a înfruptat din banii SJML Iași

Anchetatorii ieșeni au afirmat că Gina Sârbu a intrat în vizorul lor în urmă cu câțiva ani.

„În perioada 2011-2015, la diferite intervale de timp, inculpata G.S., în calitate de inspector în cadrul SJML Iași, prin falsificarea unui număr de 180 de facturi fiscale încasate în numerar pe bază de chitanțe – în sensul că, pe exemplarele nr. 1 înmânate beneficiarului serviciilor de verificare tehnică / control metrologic / control prin măsurare, a menționat în mod real serviciile prestate, sumele de bani încasate și data prestării serviciilor.

Dar, pe exemplarele nr. 2 – înregistrate în contabilitate – și nr. 3 – care rămân atașate la cotor -, a menționat sume mai mici de bani, alte servicii prestate, precum și alte date ale prestării serviciilor și prin falsificarea unui număr de 180 de chitanțe încasate în numerar – în sensul că, pe exemplarele nr. 1 înmânate beneficiarilor serviciilor de verificare tehnică / control metrologic / control prin măsurare, a menționat în mod real sumele de bani încasate și data încasării. Dar, pe exemplarele nr. 2 – înregistrate în contabilitate -, a menționat sume mai mici de bani și alte date”, a declarat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalului Iași.

Conform anchetatorilor, în acest mod, Gina Sârbu și-a însușit diferența dintre suma de bani încasată și cea predată la casierie.

„Astfel, a fost cauzat persoanei vătămate un prejudiciu în cuantum de 402.907 lei”, a subliniat Mihaela Apostol.

Un prejudiciu considerabil, produs în decursul mai multor ani

Oamenii legii au adăugat că ieșeanca Gina Sârbu și-a însușit mai multe sume de bani.

„În perioada 2011-2015, la diferite intervale de timp, inculpata G.S., în calitate de inspector în cadrul SJML Iași, și-a însușit din gestiune suma de 151.359 de lei, reprezentând sume de bani încasate pe bază de facturi fiscale și chitanțe care nu au fost depuse în contabilitatea persoanei vătămate (sume de bani încasate pe baza unui număr de 85 de facturi fiscale și 85 de chitanțe, care nu au fost depuse și înregistrate în contabilitatea persoanei vătămate Biroul Român de Metrologie Legală).

În perioada 2011-2015, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în vederea producerii de consecințe juridice și pentru a ascunde însușirea de sume de bani din gestiune, inculpata G.S., în calitate de inspector în cadrul SJML Iași, a depus în contabilitatea persoanei vătămate Biroul Român de Metrologie Legală un număr de 180 de facturi fiscale falsificate și 180 de chitanțe de încasare numerar falsificate. Facem precizarea că trimiterea în judecată constituie doar o etapă procesuală care, în nicio situație, nu poate înfrânge prezumția de nevinovăție”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Adauga un comentariu