Economic Local

Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele trei luni. Depășiri la indicatorul PM10 au fost în stația din Bosia – Ungheni

Publicat: 09 dec. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele trei luni. Depășiri la indicatorul PM10 au fost în stația din Bosia  Ungheni
Depășiri la indicatorul PM10 au fost doar în stația din Bosia-Ungheni

Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele trei luni, fiind înregistrate depășiri la indicatorul PM10 doar în mediul rural. Astfel, în perioada septembrie – noiembrie 2022 au fost înregistrate 13 depășiri ale PM10, indicatorul de calitate a aerului

În ultimele trei luni au fost înregistrate mai puține depășiri la indicatorul PM10, care arată calitatea aerului din Iași. Astfel, datele indică faptul că în ultimele trei luni au fost înregistrate 13 depășiri la indicatorul PM10, cele mai multe în mediul rural, în stațiile de monitorizare a calității aerului.

În luna septembrie 2022, monitorizarea calității aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași evidenția faptul că, dintre toți indicatorii urmăriți în cele cinci stații funcționale ale rețelei automate de monitorizare a calității aerului din județ, depășiri față de valorile maxim admise s-au înregistrat doar la PM10, în stația IS-6 Bosia – Ungheni.

Astfel, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, măsurat gravimetric, cu cele mai frecvente depășiri în cursul unui an, valoarea-limită zilnică de 50 micrograme/metru cub a fost depășită de trei ori în stația de fond rural IS-6 Bosia – Ungheni. În celelalte stații de monitorizare, valoarea mediei zilnice s-a situat sub această limită maxim admisă și nu s-au înregistrat depășiri nici în cazul celorlalți poluanți monitorizați.

Iașul a fost mai puțin poluat în ultimele trei luni

Potrivit specialiștilor de mediu, odată cu debutul sezonului rece, numărul de depășiri la indicatorul PM10 poate să crească din cauza utilizării centralelor termice.

„Centralele termice, pe lângă trafic, sunt unul dintre factorii poluatori din municipiu. Populația se încălzește, dă drumul la centralele termice, astfel că pot să apară noi depășiri la indicatorul de calitate a aerului, așa cum au arătat datele din anii precedenți. Noi monitorizăm în permanență aceste modificări și transmitem datele mai multor instituții din Iași”, susține Galea Temneanu, director al APM Iași.

Alte cauze ale poluării, în mediul rural, în stațiile amplasate în Bosia – Ungheni, Aroneanu și Tomești ar putea fi condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (calm atmosferic), dar și condițiile de trafic. Potrivit specialiștilor de mediu, depășiri au fost și la indicatorul PM 2,5, în stația de fond urban IS 2- Decebal – Cantemir. În ultimii ani a crescut numărul depășirilor la acest indicator, astfel că ieșenii se pot îmbolnăvi de cancer din cauza particulelor foarte mici.

Amenzi pentru poluare, aplicate de Garda de Mediu Iași

Garda de Mediu a aplicat amenzi de aproape un milion de lei, în anul 2022. Atât operatorii economici, cât și primăriile din județul Iași au fost amendate de comisarii de mediu. Firmele din Iași au fost sancționate de comisari pentru nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, funcționarea fără autorizație de mediu, nerespectarea obligației legale de colectare separată a deșeurilor, dar și neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor sau nepunerea la dispoziție a informațiilor solicitate.

În ultima perioadă, primăriile din Iași au fost amendate pentru că au încălcat legislația privind protecția mediului. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi în valoare de valoare de 603.000 de lei.

Pe de altă parte, Iașul a fost mai puțin poluat și în această perioadă a anului precedent, iar tendința este de scădere.

Comentarii
Adauga un comentariu