Eveniment-Social

Iașul academic, prezent la Universitatea din Turku, unde se vor întruni membri ai comunităților academice din cele 7 universități EC2U

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul academic prezent la Universitatea din Turku unde se vor întruni membri ai comunităților academice din cele 7 universități EC2U
În perioada 19-21 mai 2021, va avea loc cel de-al doilea Forum al Consorțiului de Universități Europene EC2U, din care Universitatea "Cuza" face parte, alături de universități partenere din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Portugalia și Spania

Universitatea „Cuza” din Iași, singura reprezentantă a României la Universitatea din Turku, unde se vor întruni membri ai comunităților academice din cele 7 universități EC2U. Aici, Consorțiul de Universități Europene EC2U anunță organizarea celui de-al doilea forum on-line

În perioada 19-21 mai 2021 va avea loc cel de-al doilea Forum al Consorțiului de Universități Europene EC2U, din care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) face parte, alături de universități partenere din Finlanda, Franța, Germania, Italia, Portugalia și Spania. Evenimentul va fi organizat în format virtual de către Universitatea din Turku, din Finlanda, și va întruni membri ai comunităților academice din cele 7 universități EC2U (UAIC, Coimbra, Jena, Pavia, Poitiers, Salamanca și Turku) și reprezentanți ai autorităților de la nivel local și regional.

Vor fi dezbătute în cadrul evenimentului aspecte legate de sustenabilitatea socială, cooperarea între universități și orașe

Vor fi dezbătute în cadrul evenimentului aspecte legate de sustenabilitatea socială, cooperarea între universități și orașe, recunoașterea implicării studenților și micro-certificările ca instrument pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Pe parcursul celor 3 zile vor avea loc dezbateri, discuții deschise, webinarii și activități interactive la care sunt invitați să participe membrii comunităților academice ale celor șapte universități europene. UAIC va fi reprezentată, în programul evenimentului, prin conf. univ. dr. Daniela Muntele, care va susține o sesiune de prezentare a activității de consiliere psihologică acordată voluntar de studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației studenților Erasmus în perioada pandemiei de COVID-19.

Prof. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultății de Informatică, va prezenta colaborarea UAIC cu Primăria Iași în proiectul „Iași Smart City”

De asemenea, prof. univ. dr. Adrian Iftene, decan al Facultății de Informatică, va prezenta colaborarea UAIC cu Primăria Iași în proiectul „Iași Smart City”. Activitățile studențești vor include workshop-ul „Peer Support and Peer Counselling of Student in EC2U”, o activitate interactivă coordonată de prof. univ. dr. Daniela Tatiana Șoitu, la care sunt invitați să participe cât mai mulți studenți. Forumul EC2U este organizat la fiecare șase luni de către Alianța EC2U pentru a aduce în prim-plan problemele de actualitate din societate și pentru a încuraja schimbul de bune practici la nivel european prin încurajarea unei comunicări cât mai deschise. Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici: https://ec2u.eu/ec2u-forum-19-21-may-2021/ .

UAIC din Iași, prima universitate modernă a României, va contribui la interesantul proiect intitulat generic „European Campus of City-Universities” (EC2U)

De reamntit că, încă de anul trecut, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost prima universitate modernă a României care contribuie la interesantul proiect intitulat generic „European Campus of City-Universities” (EC2U). Acesta este titlul proiectului prin care UAIC va inova în educație și cercetare alături de alte 6 universități membre ale Grupului Coimbra. Este vorba despre importantele instituții de învățământ superior din: Jena (Germania), Pavia (Italia), Poitiers (Franța, coordonator de proiect), Salamanca (Spania), Turku (Finlanda) și Coimbra (Portugalia).

Alianța EC2U va crea un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene

Noul program de studii va fi supus acreditării Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR). Totul în perioada imediat următoare va fi inclus în oferta academică a universităților partenere pentru anul academic 2021-2022.

Alte activități care vor fi realizate în cadrul proiectului includ participarea la crearea a încă două institute virtuale de cercetare – în domeniile calității educației și a dezvoltării sustenabile a orașelor – comunicarea rezultatelor științifice către comunitate, organizarea de conferințe, școli de vară, evenimente culturale și sportive comune, crearea unei platforme virtuale comune, precum și activități care reunesc studenți, comunități, reprezentanți ai mediului economic, autorități locale și naționale din cele 7 orașe implicate. Alianța EC2U va crea, astfel, un campus universitar de dimensiune europeană, ilustrând valorile europene și contribuind la formarea unui ecosistem inteligent al învățământului superior printr-un model nou de educație de calitate într-o societate civică incluzivă.

Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180.000 de studenți, profesori și cercetători

Proiectul aprobat este rezultatul eforturilor comune începute în 2017, care au dus la înființarea Alianței EC2U, formată din universități angajate atât în comunitatea academică internațională, cât și în comunități locale din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Uniunii Europene (UE). Alianța reprezintă, astfel, o comunitate de 180.000 de studenți, profesori și cercetători, în comunități locale de peste 1.600.000 de cetățeni. Acest consorțiu multi-cultural și plurilingv își propune dezvoltarea unui spațiu academic inovator care să permită schimburi intense între cele 6 universități și între orașele acestora, contribuind la realizarea unei Europe mai unite și mai puternice.

Adauga un comentariu