Plantarea unui sâmbure de mango este o activitate ce necesită răbdare, însă poate fi foarte relaxant și cu siguranță te vei bucura de rezultate atunci când va înflori și va produce fructe.
Procesul constă în alegerea locației potrivite, pregătirea și alegerea unei semințe bune, o udare corectă și protejarea sa împotriva oricăui dăunător.
Iată cum alegi un sâmbure de mango pentru plantare
Pentru a obține unul viabil, trebuie să alegi un mango bine copt, de calitate și foarte sănătos. În acest sens, optează pentru un mango organic sau de la o sursă de încredere, pentru a evita să cumperi unul cu substanțe chimice, ce ar putea afecta dezvoltarea sâmburilor.
După ce ai ales sâmburele viabil, spală-l cu grijă și elimină orice reziduu rămas din pulpă și asigură-te că acesta este matur, întrucât ar avea mai multe șanse să germineze cu succes. După spălare, lasă sâmburele să se usuce complet într-un loc răcoros și bine aerisit. Se pune apoi într-un recipient și se lasă într-un loc unde nu este lumină excesivă și umiditate.
Înainte de a începe plantarea, verifică sâmburele pentru a te asigura că este nedecolorat, ferm și fără vreun semn de deteriorare. Un sfat pentru o creștere sănătoasă este să înmoi sâmburele în apă pentru aproximativ 24 de ore, înainte de plantare.
Trebuie să te asiguri că sâmburele este pus la o temperatură optimă și că mediul lui de depozitare este suficient de umed, dar nu în exces. Plantează sâmburele într-un amestec de pământ bogat în substanțe nutritive, cu un pH echilibrat, punându-l la o adâncime potrivită. Asigură-i un drenaj eficient și menține solul ușor umed.
Cum îl îngrijești
Protejează sâmburele de schimbările bruște de temperatură și de vremea rece și asigură-i o expunere la soare indirectă, astfel încât să crească sănătos. Fertilizează periodic planta cu un îngrăsământ echilibrat, special pentru nevoile plantelor tropcale, apoi monitorizează starea sa de sănătate și acționează imediat dacă apar dăunători sau alte afecțiuni. Planta nu trebuie replantată în alt ghiveci mai mare până în anul următor.
Durata de timp până când se va coace va fi de la trei până la cinci luni, din momentul în care a înflorit. Culoarea sa va depinde de soiul ales, iar modalitatea de a testa dacă este copt, este să iei un fruct și să îl miroși pentru a vedea dacă are sau nu un miros dulce. Cele mai frecvente soiuri sunt tommy atkins, keit, irwin și kent.
Pentru înmulți mango, trebuie îndepărtată atent coaja exterioară pentru a descoperi semințele. La plantele polembrionare semințele sunt mai multe și mai mici în interior, iar altele au doar o singură sămânță. Semințele colectate pot fi puse în apă, ca și o sămânță de avocado, astfel încât să dezvolte rădăcini. După aproximativ 2 săptămâni, ar trebui să încolțească, apoi poți repeta procesul de plantare precizat.
Un sâmbure de mango poate fi plantat în aer liber sau într-un ghiveci, unde va face fructe, dacă i se acordă îngrijirea cuvenită.