Iasomia de grădină este cunoscută și ca „regina florilor”, care este apreciată încă din antichitate și era dedicată doar nobililor și regilor.
Aceasta se distinge prin florile sale roz, galbene, albe sau purpurii, ce au un parfum foarte puternic. În antichitate era utilizată drept afrodiziac și în aromaterapie.
Ce beneficii îți poate aduce iasomia de grădină
Florile acesteia au un efect foarte relaxant, afrodisiac și antiseptic. Acestea sunt folosite frecvent în parfumuri, ceaiuri și aromaterapie.
Iasomia poate aduce beneficii prin consumul său de ceai negru sau verde cu ea, care este răspândit în intreaga lume pentru beneficiile sale. Acesta este bogat în antioxidanți și este recomandat persoanelor care consumă excesiv grăsimi alimentare. În acest sens, poate reduce nivelul colesterolului, dar nu trebuie consumat pe stomacul gol, întrucât poate crește nivelul de aciditate din stomac.
De asemenea, pentru că are un efect calmant și antiinflamator, poate să reducă durerile de cap, oboseala, reumatismul și contracțiile musculare.
La nivelul pielii, are efecte benefice pentru persoanele ce au un ten gras, întrucât li se recomandă utilizarea de ulei de iasomie și de ceai pentru piele. În același timp, uleiurile bazate pe iasomie sunt utilizate și de către medici pentru calmarea stărilor de agitație și de sensibilitate nervoasă.
Un alt beneficiu important este că sub formă de ceai, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă, întrucât polifenolii din ceai protejează colesterolul rău de oxidare, fiind un proces ce crește riscul de boli. Important de menționat este și faptul că are mai multe proprietăți ce ar putea ajuta la creșterea funcției creierului. Polifenolii puternici pe care îi conține pot reduce și riscul de boli, precum Parkinson și Alzeheimer.
Iată cum o poți planta, astfel încât să ai o sursă de sănătate în propria grădină
Această plantă preferă căldura soarelui și zonele luminoase, așadar, trebuie ales un loc ce este expus la razele soarelui, astfel încât să obții o producție mare de flori. Pentru că este un arbust ce se răspândește ușor, trebuie să îi aloci un spațiu suficient.
În ceea ce privește tipul de sol, nu este foarte pretențioasă, însă, pentru o producție mare, se recomandă un sol moderat-umed, cu un drenaj bun, pentru a evita formarea bălților de apă.
Plantarea trebuie realizată primăvara, la finalul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Pentru un arbust nou, se recomandă și utilizarea unui fertilizator la început, până când intră în perioada de înflorire. Căldura și udarea constantă, dar nu în exces, vor fi suficiente pentru o plantă frumoasă.
De asemenea, dacă vrei să crească armonios, se recomandă să fie tunsă moderat, astfel încât să îi corectezi forma. Acest lucru trebuie făcut înainte să intre în perioada de înflorire, astfel încât să nu pierzi bobocii.
Doar atunci trebuie făcută tăierea, în rest, pe parcursul anului, nu trebuie efectuată nicio modificare la ea. Tăierea se face la aproximativ o treime din ramuri, mai ales la cele mature și lungi.
Iasomia de grădină este una dintre cele mai nobile și parfumate plante, cu numeroase beneficii, pe care o poți deține și planta chiar la tine acasă.