Află cum poți să prepari o ciorbă de coastă afumată delicioasă, ideală pentru orice moment al zilei.
Această rețetă îți poate fi foarte benefică, întrucât un bol de ciorbă te poate hidrata, îți poate face digestia mai ușoară și îți va oferi energia necesară pe tot parcusul zilei, datorită aportului de nutrienți pe care îl aduce.
Rețeta pentru o ciorbă de coastă afumată
Pentru a prepara această ciorbă vei avea nevoie de coaste afumate de porc, de 2 cepe, de 4 morcovi, de 1 țelină, de 4-5 cartofi, de 1 dovlecel, de 1 ardei gras, de 3-4 roșii proaspete sau de bulion, de 4 frunze de dafin, de 1 legătură de leuștean, de sare, piper, puțin ulei și de suc de lămâie, borș sau zeamă de varză, după preferințe, pentru a acri ciorba.
Într-o oală se pun la fiert coastele de porc împreună cu frunzele de dafin, la foc mare la început, până începe să fiarbă. Când începe să fiarbă, se reduce intensitatea focului și se adună spuma de deasupra apei.
Când coastele au fiert, se pregătesc legumele și se adaugă cartofii tăiați. Se curăță și se taie legumele în cubulețe, apoi se pun într-o tigaie cu puțin ulei încins. Trebuie lăsate în tigaie până când se înmoaie puțin și se distribuie aromele. După ce s-au gătit puțin, se transferă în oala cu coastele de porc.
Se pun roșiile tăiate sau bulionul în oală, iar când apa începe să fiarbă se adaugă și alimentul ales pentru a acri ciorba, și anume, sucul de lămâie, borșul sau zeama de varză. Se fierbe acum totul până când dă iar în clocot, apoi se stinge focul și se adaugă leușteanul.
Câteva sfaturi pentru o ciorbă gustoasă
Pentru ca ciorba să fie perfectă, trebuie să ai grijă la câteva aspecte. Printre aspectele cele mai importante se enumeră momentul în care adaugi verdeața. Aceasta trebuie pusă înainte de a închide focul, astfel încât aroma și vitaminele sale să se păstreze foarte bine, indiferent de tipul de ciorbă făcut.
Cele mai gutoase legume pentru ciorbe sunt rădăcinoasele albe și cele portocalii, și anume, păstârnacul, țelina, morcovul și rădăcina de pătrunjel, dar și ceapa și verdețurile. Dacă vrei cea mai bună aromă a lor, poți să le lași la frigider pentru aproximativ o oră înainte de a le pune în ciorbă, curățate fiind.
Morcovul poate fi mult mai gustos dacă este călit înainte cu o lingură de ulei, și apoi adăugat în ciorbă. Dacă ți-a ieșit mult prea sărată, poți adăuga un cartof întreg, curățat, pe care să îl lași la fiert pentru câteva minute, astfel încât să absoarbă sarea.
Pe toată perioada anului, ciorbele pot fi acrite cu zeama de varză de la murături, care trebuie adaugată aproape de final, când nu mai durează mult și stingi focul. În același timp, se mai pot acri cu lapte acru, bătut sau cu kefir, pentru a obține un gust deosebit. Acestea se adaugă treptat, după ce au fost amestecate cu puțin lichid fierbinte.
O ciorbă de coastă afumată reprezintă o idee de masă delicioasă și benefică organismului, pentru toți membrii familiei.