Mâncarea de gulii este o rețetă tradițională, apreciată pentru gustul său și pentru textura cremoasă. Guliile, legume rădăcinoase bogate în vitamine și fibre, se transformă într-un preparat savuros, perfect pentru un prânz sănătos și reconfortant.
Mâncarea de gulii este un preparat simplu, dar surprinzător de gustos, ideal pentru cei care doresc să includă mai multe legume în alimentația lor. Cu o aromă ușor dulceagă și o consistență fină, această mâncare poate fi servită ca fel principal sau garnitură alături de diverse preparate. Rețeta variază în funcție de regiune și preferințe, putând fi îmbogățită cu smântână, verdețuri sau chiar carne.
Iată cum să faci o mâncare de gulii delicioasă
Gulia este o legumă foarte gustoasă, având o aromă dulce. Mai mult de atât, este bogată în vitamina C, iar din ea se pot face foarte multe preparate gustoase, care să încânte papilele gustative. Gulia este înrudită cu conopida, varza și broccoli. Tulpina plantei este lungă cu frunze mari și această legumă conține vitaminele A, B1, B1, B3, B6, B9 și C, potasiu, mangan, calciu, fibre și săruri.
Vei avea nevoie de patru bucăți de gulii; sare după gust; piper după gust; puțin ulei; 150 gr de smântână mai grasă; două cepe potrivite; 100 ml de lapte; 50 gr de unt; zeama de la lămâie după gust; o legătură de mărar și o lingură de făină.
Pentru început trebuie să speli și să cureți guliile, apoi să le tai în cubulețe. Într-o tigaie vei pune untul și puțin ulei de care dorești. Ulterior, pune ceapa tocată mărunt. Las-o pe foc timp de două-trei minute și apoi pune guliile. Adaugă sare și piper și 150-200 ml de apă.
Într-un bol amestecă lapte rece cu făină, smântână și mărar tocat. Toarnă peste gulii și mai lasă pe foc cam cinci minute pe foc. Ar fi bine să pui și zeama de la o lămâie pentru un gust mai bun și mai plăcut. Apoi poți servi cu plăcere acest preparat.
Ce beneficii are această legumă
Gulia, brassica oleracea gongylodes, este originară din Europa de Nord, iar în limba germană este tradusă sub termenul de „nap de varză”. Tulpina plantei este lungă cu frunze mari, dințate, are culoarea violet, verde pal sau alb, iar la interior este întotdeauna alb-galben.
Pentru că are un conținut ridicat de fibre atât solubile, cât și insolubile, potrivit studiilor, gulia ajută la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și colesterol, dar și la mișcările regulate ale intestinului.
Fibrele sunt principalele surse de combustibil a bacteriilor intestinale sănătoase, precum Bifidobacteria și Lactobacili, acestea producând acizi grași care hrănesc celulele intestinului și protejând împotriva bolilor de inima și a obezității.
Aportul ridicat de compuși precum glucozinolați și izotiocianați, care se regăsesc în gulie, contribuie la un risc mai scăzut de boli de inima, deoarece au capacitatea de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația.
Gulia are un conținut ridicat de vitamina B6, nutrient ce este important pentru dezvoltarea celulelor roșii din sânge și funcția imunitară. Vitamina C este implicată în producerea de celule albe din sânge, dar și celule T, care luptă împotriva substanțelor străine și îmbunătățesc sistemul imunitar.
Leguma este bogată în fier și potasiu, iar asta ajută la creșterea globulelor roșii din sânge, care sunt esențiale pentru prevenirea anemiei, a deficitului de fier. Calciul din compoziția guliei ajută și la absorbția fierului de către organism. Astfel că, ai toate motivele pentru care să încerci o mâncare de gulii.