Local

Ieri, Iașul a înregistrat 181 de noi infectați cu COVID-19! În fața spitalelor stau zeci de oameni la rând pentru a aștepta să fie internați! Mulți ieșeni au fost trimiși acasă fără tratament

Publicat: 10 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieri Iașul a înregistrat 181 de noi infectați cu COVID-19 În fața spitalelor stau zeci de oameni la rând pentru a aștepta să fie internați Mulți ieșeni au fost trimiși acasă fără tratament
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Ieri, la Iași s-au înregistrat 181 de noi infectați cu COVID-19. Spitalele suport s-au bucurat de câteva locuri libere, dar s-au ocupat imediat. Zeci de pacienți cu testele PCR pozitive au făcut cale întoarsă către casă. Nu mai erau locuri libere în spital. Autoritățile intenționează să deschidă de urgență spitalul mobil din Lețcani de mai bine de două luni

Iașul s-a aflat ieri din nou pe primele locuri pe țară ca număr de infectați cu COVID-19. Asta în condițiile în care, de aproape două săptămâni, în fiecare zi s-au raportat peste 100 de persoane infectate cu noul tip de virus. Spitalele suport COVID-19 lucrează la capacitate maximă și fiecare pat care se eliberează este imediat ocupat de un pacient care așteaptă să fie tratat. În toate aceste condiții, autoritățile grăbesc procesul de deschidere a spitalului mobil din Lețcani, care trebuia deschis pe data de 1 octombrie. Din ultimele informații, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Iași au anunțat că pe data de 16 se va face mult așteptata manevră de transferare a pacienților cu COVID-19 în această unitate medicală. În Iași, ieri, zeci de pacienți diagnosticați cu COVID-19 nu au putut fi internați din cauza lipsei de locuri.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Nu ne-am dorit să ajungem în această situație. Am fost nevoiți să trimitem acasă și pacienți cu simptome, și asta pentru că nu aveam locuri în spital”

Spitalele suport COVID-19 din Iași par din ce în ce mai copleșite de numărul mare de pacienți infectați cu COVID-19. În ultimele două săptămâni, peste 1.700 de ieșeni au fost diagnosticați cu coronavirus. O parte s-au internat în spital, iar o parte au fost nevoiți, din cauza lipsei de locuri, să plece acasă. Stau ore în șir așezați la coadă în fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru a primi verdictul medicului: pleacă, sau rămâne la spital. Medicii au anunțat că, din păcate, pentru că nu mai sunt locuri disponibile, au fost nevoiți să trimită acasă și pacienți cu simptome specifice infecției cu COVID-19.

„Nu ne-am dorit să ajungem în această situație. Am fost nevoiți să trimitem acasă și pacienți cu simptome, și asta pentru că nu aveam locuri în spital. Așteptăm deschiderea spitalului mobil din Lețcani, care va mai descongestiona situația din spitalele suport”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Temporizări de luni de zile pentru spitalul mobil, unitate medicală care ar putea descongestiona situația din spitalele suport COVID-19 din Iași

Ultima speranță a ieșenilor infectați cu COVID-19 care necesită internare a rămas spitalul mobil din Lețcani. La finalul lunii septembrie, dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a promis că va deschide spitalul mobil pe data de 1 octombrie. Bineînțeles că acest lucru nu s-a întâmplat. Mai curând, speră că pe data de 16 se va întâmpla mult așteptatul eveniment.

„Mă aflu la Spitalul mobil din Lețcani acum și punem la punct ultimele detalii pentru deschiderea lui în data de 16 octombrie”, a precizat ieri directorul DSP Iași, exact la fel cum spunea și în urmă cu două săptămâni.

În timp ce celelalte unități suport COVID-19 sunt arhipline de pacienți, autoritățile locale se chinuie să primească niște avize de mai bine de două luni de zile. Medicii din spitale sunt epuizați, la fel și numărul de locuri. Ieșenii care au dreptul la îngrijire medicală sunt trimiși acasă cu testul PCR pozitiv și asta pentru că nu există paturi în spitale.

Ieri, 30 de ieșeni au aflat că încă sunt infectați cu COVID-19 chiar dacă au fost declarați vindecați

În ceea ce privește numărul de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, ieri s-au înregistrat 30. Ei nu intră pe lista pacienților nou-confirmați, dar mulți poartă încă virusul și sunt contagioși. Medicii spun că la mulți pacienți virusul se manifestă mult mai puternic a doua oară decât prima dată.

„La pacienții reconfirmați pozitiv la infecția cu coronavirus putem discuta despre două aspecte. Putem vorbi despre o reinfecție cu o nouă tulpină a coronavirusului, o mutație nouă a tulpinii cu care a fost inițial infectat. Numeroase studii arată faptul că ne confruntăm cu mutația 314 din genomul viral în cazul acestor pacienți. Reinfecția cu COVID-19 este ca un lanț la care s-au inversat verigile. Totodată, în a doua situație, putem discuta despre pacienți cu testul PCR pozitiv, asimptomatici. Organismul acestor pacienți poartă încă virusul, dar nu au simptome. Aceștia pot avea testul PCR pozitiv chiar și după o lungă perioadă de timp după ce au fost externați din spital”, spune dr. Cătălina Luncă, medic primar medicină de laborator la Centrul Regional de Sănătate Publică din Iași.

Adauga un comentariu